Till Jerusalem

2 Dec

Jag bor i Jerusalem. Inom  judiskt mystiskt  tänkande finns ett begrepp som kallas Jerusalem Där Uppe, till skillnad från den jordiska staden, Jerusalem Här Nere. Jerusalem Där Uppe är ett abstrakt ideal, drömmen om en perfekt verklighet, där man inte behöver betala kommunalskatt. Jerusalem Här Nere är däremot en ganska rörig stad, där öst och väst möts med intressanta och ovanliga resultat. Drygt två tredjedelar av stadens 733,000 invånare är judar, och av dessa är nästan hälften ulta-ortodoxa. Det är inte lätt att styra en stad, där det råder permanenta politiska och religiösa spänningar. Dessutom är stora delar av befolkningen fattiga av ideologiska skäl. Det betyder att det är få kvinnor bland den arabiska befolkningen som jobbar, då det anses olämpligt att kvinnor lämnar hemmet, medan det är få män hos de ultra-ortodoxa som förvärvsarbetar, eftersom deras ideal för männen är att studera de heliga skrifterna på heltid. Båda dessa grupper har dessutom många barn.  Trots dessa inbyggda svårigheter, fungerar staden. Det kulturella och intellektuella  livet är imponerande både i kvantitet och kvalitet. Annat, som renlighet på gator och torg, är mindre bra.

För mig är det tre dimensioner  av livet i Jerusalem Här Nere som är särskilt viktiga.

Den historiska och religiösa anknytningen. Det var här de monoteistiska religionerna grundades, många av mänsklighetens djupaste tänkare har tänkt här och lämnat spår efter sig. Jerusalems gator är en sorts Vem är Vem i De Heligas Värld. Judar har alltid vänt sig till Jerusalem för att be. Alla judiska böner inkluderar längtan till Jerusalem. Trots att det börjar bli inne för arabiska demagoger att med fenomenal fräckhet hävda att judar inte har några historiska band till Jerusalem, är denna stad blickfånget för allt judiskt liv. Att säga att Jerusalem inte är av betydelse för judendomen är lika vansinnigt som att säga att Betlehem inte har någon anknytning till kristendomen.

Att staden är relativt opåverkad av kapitalism. Även om det finns många bra restauranter här, är Jerusalem en stad för själen. Andliga sökare dras hit och här finns väldigt många snälla människor som söker en verklighet bortom dagstrenderna. Yuppies, eller vad de nu heter idag, göre sig inte besvär.

Att jag kan låta mina tonårsbarn gå hem till fots på natten. Trots problematiken, är Jerusalem en säker stad. Muslimer dricker inte alls och judar relativt lite. På medelhavsvis lägger sig alla i vad andra gör, det är bra när man har ungdomar hemma.

Det nya svenska utspelet om skapandet av två stater med Jerusalem som delad huvudstad, är ett slag i solar plexus för de flesta israeler. Här upplevs Sverige som direkt fientligt mot Israel. Jag måste ha hört det tio gånger på olika radiokanaler idag. Det smärtar mig. Det officiella Sverige nekar givetvis till den beskrivningen. Men israelisk media, vars sympatier  i det stora hela ligger till vänster om mitten, betraktar Sverige som den ledande anti-Israeliska  kraften i EU. I andra länder, som i Storbritanien, finns det anti-Israeliska gräsrotsrörelser. Men i Sverige kommer det uppifrån. Sverige, som aldrig godkänt Jerusalem som Israels huvudstad, ger nu bort halva staden till våra svurna fiender.

När israeliska soldater vunnit striden mot de jordanska trupperna och kommit fram till Klagomuren under sex-dagarskriget 1967, hittade de framför det som en gång var Kung Salomons tempel, en vanskött avskrädeshög. Bokstavligen. Så skötte Jordanien judendomens heligaste plats. Tanken ligger inte långt borta, att arabvärlden upplever hur intensivt viktigt Jerusalem är för judarna, och det eggar deras motivation att begära mer. Förr i tiden brukade palestinska ledare deklarera att de skulle kasta judarna i havet. Nu är det bara en tidsfråga innan Sverige och arabvärlden gör gemensam sak och delar Jerusalem i två delar. Judarna får Jerusalem Där Uppe, och palestinierna får Jerusalem Här Nere.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: