Nu är det Chanukka igen

14 Dec

Denna vecka fladdrar lågorna i Chanukkaljusstakarna i alla fönster, i den judiska delen av Jerusalem. Ikväll tänder vi det fjärde Chanukka ljuset. Chanukka är den längsta judiska helgen. I åtta dagar tänder man ljus, första kvällen ett ljus, andra kvällen två och så vidare. Channuka betyder återinvigning och firas till minne av att Makkabeerna,en liten grupp judiska motståndsmän, besegrade det selukiska (grekiska) imperiets soldater,  200 år före vår tideräkning. Grekerna förbjöd de folk de erövrat att utöva sin religion, och använde det judiska templet i Jerusalem som stall. Makkabeerna gjorde uppror och lyckades befria sitt tempel. I templet skall det alltid brinna ett ljus, som symboliserar guds eviga närvaro. För att åter kunna tända den eviga lampan behövdes därför speciellt helgad olja. När Makkabeerna städat ut tempelbyggnaden, hittade de endast ett uschligt litet krus med helgad olja, som såg ut att räcka till en enda dag, men oljan brann i åtta dagar, tills dess ny, fin olja kunde produceras. Till minne av att man åter kunde tända oljelampan och se guds närvaro i Jerusalem, äter vi som firar Channukka massor med raggmunkar och äppelmunkar och annat flottyrstekt. Inte direkt dietetiskt, men det är inte judiska helgdagar som regel. Utom när vi fastar.

Chanukka är mycket barnvänligt. För det första har barnen ledigt en vecka från skolan. I många hem, särskilt sådana som vårt där föräldrarna har växt upp i julfirande samhällen, får barnen presenter. Men shoppandet  innan Chanukka går inte att jämföra med julrushen. På Chanukkakvällarna träffas man hemma med familj eller vänner, tänder ljus, leker med en speciell Chanukkasnurra, och ojar sig över helgens kaloriintag.

Ikväll ska vi ha Chanukkafest i vår församling. Det blir en salig blandning aktiviteter, men det ska det väl vara i en synagoga. Vi ska ha öppen mikrofon för de som har lust att spela eller sjunga, assisterad Facebook-inskrivning för de som vill men inte kan själv så att vi kan få igång vår Facebookgrupp, modellbygge av godis och bokbyte. Alla som kommer ska ha med sig mat från sitt ursprungsland. Jag ska försöka mig på en vegetarisk pytt-i-panna. Vad gör man, nästan hälften av församlingen är vegetarianer. Sen blir det förstås ljuständning och Channukkasånger. Men det blir inga flottyrmunkar, det får vara någon måtta!

Jag önskar er en ljus och fin vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: