Om underverk

18 Dec

I morgon är det sista Chanukkadagen. På den judiska helgen Chanukka firar vi två underverk,dels en handfull Makkabeers militära seger över det mäktiga grekiska imperiet, och dels att Templet i Jerusalem kunde återinvigas. (Se förra bloggen)  Vad är ett under? Igår gick en liten pojke bort sig i en skog i centrala Israel. Att ett barn tappar bort sig i en skog händer nästan inte här. 1500 frivilliga, polis och militär gick skallgång hela eftermiddagen och letade efter åttaåringen, som är autistisk. Israel är ett litet land, och det som kallas skog här, skulle kanske kallas en lund i Sverige. Vår största flod, Jordan-floden, är en liten bäck. Genesaret, den enda insjön, som dessutom är hela landets vattenreservoir, är typ en ganska rejäl pöl. Hela Israel är mindre än Småland.

Trots att skogsområdet där pojken försvunnit var fullt av folk, och relativt plant och överskådligt, gick timmarna, och den lilla gossen var försvunnen. När mörkret föll blev det kallt. Den frilliga hjälpen skickades hem och militären tog över med utrustning för mörkerseende och värmedetektorer. Fram mot morgonen hittades pojken, kall och hungrig, men välbehållen, efter att ha vandrat många kilometer från familjens picnic.  Man kunde se på TV hur föräldrarna, som varit ifrån sig av oro, nu grät av lättnad och konstaterade att detta var deras personliga Chanukka mirakel.

Liksom denna helgdags ursprungliga underverk, var det här ett dolt mirakel.  Teologin skiljer mellan dolda och uppenbara mirakel, som t.ex. delandet av Röda Havet, där Moses och det judiska folket gick igenom torrskodda, på vägen till Israels land från den Egyptiska exilen. På 50-talet gjorde sig den stilige Charlton Heston väldigt bra som Moses, i technicolorfilmen De Tio Budorden, och där kan man se precis hur det miraklet gick till. Ett uppenbart underverk är ett som strider mot naturens lagar, som inte går att förklara utan inblandning av övernaturliga krafter. Ett dolt underverk är motsatsen, en företeelse som går att förklara på andra sätt, och man måste vara villig att acceptera undret, för att det ska finnas.

En kille har suttit fast i en trafikstockning och har nu enormt brottom till sitt livs viktigaste affärsmöte. Han kör runt på parkeringsplatsen och letar efter en öppning. Medan han spanar och sniglar sig fram, ber han desperat till gud att han ska fixa en plats. Och där, två rader åt vänster, tänds bakljusen på en liten Honda som backar ett par meter och sticker iväg. Snabbt som katten svänger vår snubbe in i luckan. Du gud, säger killen, du behöver inte anstränga dig. Jag fixade det själv.

För att se något som ett dolt mirakel krävs en förmåga att uppskatta, att gå utanför sin egen verklighet och vara villig att glädja sig över det man har. Ett nyfött barn är ett mirakel. Vi vet allt om fortplantningsprocessen, men vi vet inte varför det ibland går fel. Att leva i överflöd är ett mirakel och en lycka. Man kan rycka på axlarna och säga att det är väl inget märkvärdigt med det. Man kan dunka sig själv i ryggen och gratulera sin egen duktighet. Eller så kan man välja att se vardagsmirakel, dolda underverk där livet uppskattas till fullo. Som Mercedes Sosa sjöng, jag vill tacka livet. För att leva i tacksamhet är ett bättre sätt att leva.

Annonser

Ett svar to “Om underverk”

  1. Svensk Cekchouka december 19, 2009 den 10:13 f m #

    Vilken fin text, sâ tänkvärt och vackert!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: