Mellanösternbingo

21 Dec

Ett av de roligaste emails jag någonsin fått var ett förslag till en lek som heter Skitsnack Bingo. Lämplig för folk som lätt somnar på möten.

————————————————————————————————————-

Kryssa för rutorna nedan när du hör uttrycken på möten, föredrag eller telefonkonferenser. När du får fem i rad (vågrätt, lodrätt eller diagonalt), reser du dig upp och skriker SKITSNACK!

Synergi

Strategiskt projekt

Glidning

Spetskompetens

Grundregel

Utgångsläge

Bred kompetens

Hårdsatsning

Utanför konceptet

Analys

Mervärde

Proaktiv

Vinna-vinna lösning

Tänka i nya banor

Matris- organisation

Resultatstyrd

Förstärkning/ förstärka

Kunskapsbas

Totalkvalite/ kvalitetstyrd

Gå i mål

Scenario

Kundfokus (erad)

På en höft

Aktörer

Helhetssyn

Röster från nöjda spelare:

”Jag hade inte varit på mötet i ens fem minuter innan jag hade vunnit.”
Jens, Borlänge

”Min uppmärksamhet på möten har ökat avsevärt.”
David, Floda

”Vilken grej! Möten blir aldrig mer som de var innan min första vinst!”
Bertil, Nynäshamn

”Man kunde skära luften med kniv på senaste processmötet när 14 stycken väntade på femte rutan.”
Bengt, Stockholm

”Talaren blev helt ställd när åtta stycken skrek ‘Skitsnack’ för tredje gången på två timmar.”
Karin, Alingsås

—————————————————————————————–

Den egyptiska tidningen Al-Aharam rapporterade i veckan att den tyske medlaren, vars otacksamma uppgift det är att förska få Gilad Shalit frisläppt, har ställt ett ultimatum. Antingen hittar parterna en lösning innan årsslutet, eller så hoppar han av. Man kan föreställa sig två  förhandlingsbord någonstans i Mellanöstern. Runt ett bord sitter den israeliska regeringen, runt det andra Hamas ledning. Den israeliska regeringen diskuterar priset för en kidnappad soldat. De har bråttom. Hamas diskuterar priset på 950-1000 fångar som sitter i israeliska fängelser,  dömda av domstolar för olika brott. De har inte bråttom. Hamas har en namnlista, eller man skulle kunna kalla det, en prislista. Några av de israeliska ministrar som sitter med bland beslutsfattarna vill inte släppa terrorister som mördat israeler. Diskussionen handlar inte längre om hjärnorna bakom dåden, de som planerar terrorn, eller om klantiga terrorister som inte lyckats genomföra sina uppgifter. Dessa har redan godkänts. Nu gäller förhandlingarna endast frisläppandet av regelrätta mördare. Förr eller senare kommer en av beslutsfattarna att gå med på den andra sidans krav. Det råder inte mycket tvekan om att de är Israel som till slut kommer att acceptera Hamas krav. Trots att jag inte stöder Benjamin Netanyahus politik, sympatiserar jag med Israels statsministers belägenhet. Det är ju han som, tryckt mot bordskanten, sitter med vetskapen att om han bara säger ja, kan familjen Shalit återförenas efter tre och ett halvt år. Och ett tusen terrorister släppas lösa för att bli en blodtransfusion i armen på den trötta beväpnade palestinska ledningen.

I oktober 2000 körde Vadim Nurzhitz och Yossi Avrahami, två israeliska soldater på repmånad, av misstag in i Ramalla, en del av den palestinska myndighetens område.  De tillfångatogs först av palestinsk polis, men överlämnades snart till en mobb som lynchade de båda. Fotot på en av mördarna, som genom ett fönster på första våningen stolt visar upp sina blodiga händer inför en hurrande folkmassa, är en av den andra intifadans mest kända bilder. Det finns en video från samma tillfälle, filmad av ett italienskt mediateam. Där ser man hur en av soldaternas kroppar kastas ut genom fönstret, och hur en deltagare dansar med hans blodiga utslitna hjärta i sina höjda händer. Som allt annat, går detta att hitta på You-tube. Men det är bättre att låta bli att titta. Det är ett makabert skådespel, som visar hur lågt mänskligheten kan sjunka. Den typen av bilder etsar sig fast i ens medvetande. Några av de mördare som nu står på Hamas önskelista var inblandade i lynchningen i Ramallah. I det palestinska samhället räknas de som hjältar.

Jag skulle behöva ett bingospel för Mellanösternkonflikten. Så att jag kan ställa mig upp och ropa SKITSNACK, varje gång någon okunnig sakkunnig hasplar ur sig de vanliga klyschorna; folkrätt, frihetskämpar, ockuperad mark, flyktingar eller någon av dess synonymer. Medan jag spelar Mellanösternbingo, kanske en kidnappad soldat kommer hem till Israel, i utbyte mot de 1000 laglösa Hamas begärt.

Annonser

Ett svar to “Mellanösternbingo”

  1. Sofie februari 6, 2010 den 4:10 e m #

    asg…skitsnackbingo:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: