I’ve made up my mind, and don’t confuse me with facts

28 Dec

Jag blev inbjuden att gå med i en israelisk Facebookgrupp som heter Gruppen för säkrandet av muslimers rättigheter i Europa. Texten nedan är deras manifest. OBS! Om du lider av brist på humor, lägg märke till att detta är ett skämt.

Naturligtvis borde denna grupp ha startats  för länge sedan – redan när Frankrikes högerregering fattade beslutet som förbjuder bärandet av traditionel muslimsk huvudbonad och därför diskriminerar mot landets muslimska kvinnor. Men då kunde man fortfarande tro att detta var en exceptionell händelse. Nu, efter folkomröstningen i Schweiz, kan vi i Israel inte fortsätta att blunda inför den kraftiga upptrappningen och ignorera diskriminering av muslimer i Europa.

Vi israeler ligger i skuld till  den Europeiska Gemenskapen, som varje år bidrar med cirka 35 miljoner euro till en mängd olika organisationer som kämpar för Palestinska rättigheterna och mot Israeliskt förtryck. Vi måste försöka återbetala åtminstone att en del av denna skuld, och som vårt eget bidrag, ta en aktiv del just i kampen för Europeiska Muslimers rättigheter.

Det är omöljigt att acceptera det faktum att Muslimer i vissa Europeiska Länder inte åtnjuter de grundläggande rättigheter de för länge sedan fått i Israel. Vi måste agera med alla medel som står till vårt förfogande för att alla Europeiska muslimer inte bara ska få bygga egna moskéer utan även få gå klädda i traditionell klädsel (Hijab).

Vi ska kämpade för frigivandet av Palestinska fångar som sitter fängslade i fängelser i Europa. Det stora antalet muslimska fångar i fängelser i Europa bevisar att de förföljs p.g.a. meningsskiljaktigheter mellan deras kultur och det kristna Europa.

Vi ska kämpa för muslimernas rättigheter att bygga upp egna läroplaner skapade av och för muslimska länder och deras rätt att bygga egna statliga muslimska europeiska skolor. Vi ska kämpa för att ge det arabiska språket status som officiellt språk i de länder som tidigare varit muslimska, med omedelbar början i Spanien, i likhet med arabiskans status som ett av de officiella språken i Israel.

(av Arik Nesis, översättning  Noomi Stahl, med tillstånd av författaren)

Här är lite jämförande statistik om muslimers situation i Europa.

Inkomst och sysselsättning:

68 % av pakistanska och bangladeshiska hushåll i Storbritannien (ursprungsland för majoriteten av brittiska muslimer) tjänar under minimilön, jämfört med 23 % av den allmänna befolkningen. 73 % av bangladeshiska och pakistanska barn i Storbritannien lever under fattigdomsgränsen, jämfört med 31 % av den allmänna folkningen. Enligt en undersökning av den brittiska handelskammaren, tjänar bangladeshier och pakistanier £ 182 per vecka medan vita tjänar £ 332. Indier, som också är en minoritet med etniska särdrag, tjänar samma som vita.

Under 2003 var arbetslösheten för judar i Israel cirka 9 %. Bland israeliska araber var den 16 procent. Statistiken inom den Europeiska unionen är sämre. I Tyskland var arbetslösheten bland befolkningen 10 % jämfört med 20 % bland muslimerna. I Nederländerna gäller 6,5 procent jämfört med 16 procent bland muslimerna. I Storbritannien är det 5 procent jämfört med 15 procent bland muslimerna I Belgien 7 procent jämfört med 38 % bland muslimerna. I Frankrike är arbetslösheten enligt officiella uppgifter 9 procent jämfört med 24 procent bland nordafrikaner och turkar. Med andra ord, i de europeiska välfärdsstaterna är arbetslösheten bland muslimer relativt högre än i Israel. 

 Utbildning :

I Frankrike, Belgien, Nederländerna, Sverige, Tyskland, Österrike och Danmark når enligt internationella undersökningar (PISA), 40 % av första generationen  muslimska invandrare inte den grundläggande utbildningsnivån, jämfört med endast några få procent i den allmänna befolkningen. Enligt uppgifter från den nationella statistikbyrån i England, saknar 31% av muslimerna i arbetskraften helt  professionell eller akademiska utbildning, jämfört med 15 % bland vita.

Så kan man åter ställa sig frågan, vad är det som egentligen är viktigt, muslimers rättigheter, eller världens rätt att höja ett anklagande pekfinger mot Israel?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: