En enkelbiljett från Sderot, tack

11 Jan

Trots palmträden och ökenromantiken är den lilla staden Sderot ingen vacker syn. Trottoarerna är ojämna, det växer ogräs överallt, många affärer är tillbommade och överallt står det stora betong-klumpar. Dessa är där som skydd mot de missiler palestinska grupper skjuter från Gazaremsan, några kilometer bort. Betongskydden är många eftersom avstånden är så små. När larmet går att en raket är på väg, har man mellan 15 och 25 sekunder på sig att ta skydd. Att gå till skolan i Sderot har under många år varit lite som att åka slalom, barnen kryssar från betongskydd till betongskydd, fast med mer sand och mindre snö.

Under december månad, 2008 sköts 700 misslier och raketer från Gazaremsan in i Israel. Inte mot den kontroversiella Västbanken, eller mot militära eller strategiska mål. Bara rakt på in i södra Israel, särskilt riktade mot Sderot och några kollektivjordbruk i området. 700 missiler = 23 missiler om dagen = ca. en missil i timmen.  Fast de sköts inte regelbundet, även terrorister måste sova ibland. För exakt ett år sedan började Operation Gjutet Bly. Den israeliska armén gick in i Gazaremsan för att få stopp på de allt mer intensiva raketbeskjutningarna mot södra Israel. Skjutandet från Gaza var inte speciellt effektivt, trots allt mer sofistikerade vapensorter som användes,  dödades bara ett knappt trettiotal israeler. Men beskjutningen var tydligen trots allt tillfredställande då den helt lyckades förstöra normalt liv i Sderot med omnejd.

De små utvecklingsstäderna i södra Israel är landets armhåla, där är varmt och svettigt och det är minst en timmes bussresa till allt som är kul eller lukrativt. Även om det finns lokalpatrioter som gärna berättar hur mycket de älskar sina ökenstäder, så är dessa landsortshålor ett område där man bor om man inte har något annat val. Som i liknande städer världen runt, lever folk här av mer traditionell industri, och när en glasfabrik som gör läskedrycksflaskor, eller en större textiloperation går i konkurs, sänder det vågor av smärta genom Sderot och liknande småstäder. Sderot, Netivot, Jerucham, Dimona och andra mindre samhällen växte upp över en natt i början och mitten på femtiotalet när jättevågor av judiska flyktingar från arabvärlden strömmade in i Israel. Inom loppet av några år behövde myndigheterna skaffa tak över huvudet för ytterligare 800,000 medellösa som blivit tvungna att lämna alla sina tillgångar i de arabiska länder varifrån de flydde. Resultatet blev små dammiga betongstäder, dåligt planerade och byggda i största hast. Hem kära hem.

Sen Operation Gjutet Bly, förra vintern, har beskjutningarna i stort sett upphört. Men de senaste dagarna har oroväckande många raketer skjutits in i Israel igen. Folk i Sderot vaknar åter upp till larmets välbekanta ylanden. Rutinerade som de är av de närmare 9000 raketer som avfyrats i deras riktning sedan 2001 är de experter på att halvsovande ta sig in i sina säkerhetsrum av armerad betong. Man undrar vad som motiverar Hamas och andra terrororganisationer i Gazaremsan just nu. Min gissning, Hamas tänker säga nej till det bud de fick av Bibi Netanyahus regering att byta ca. 1000 palestinska fångar mot den israeliska soldaten Gilad Shalit. Det ser dåligt ut att bara nobba ett sånt erbjudande, så Hamas behöver en liten avledande operation. När de skjuter tillräckligt mycket in i Israel reagerar de israeliska försvarsmakterna. Det blir i första hand flygraider mot terroristmål i Gazaremsan. Om raketbeskjutningen fortsätter kan det bli allt allvarligare konsekvenser. Och då kan Hamas gråta krokodiltårar över sina egna offer, och till bilderna av ett förstört Gaza förklara att de inte kan göra affärer med de usla Zionisterna. Av dammiga Sderot kommer ni inte se några bilder den här gången heller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: