Rädda barnen

18 Jan

När jag var liten trodde jag att Rädda Barnen var en beskrivning, inte en uppmaning.  Då var det Biafra som var symbol för världens lidande, och de storögda, stormagade barnen på kampanjskyltarna såg alltid så rädda ut.

Talmud (den muntliga läran som tolkar och förklarar de fem moseböckerna) säger “Om du räddar ett liv, är det som du räddat en hel värld”.  I varje enskilt liv gömmer sig möjligheten till utveckling, till förökning, till framgång. Var och en av oss kan få barn och barnbarn, vi eller våra barn kan bli den som finner att botemedel mot cancer, eller hittar på den bästa maträtten i världen, eller har det bästa parförhållandet någonsin. Till vår sista minut kan vi ännu åstadkomma något stort, dra upp oss själva i hästsvansen, skriva en odödlig strof och bli något större än vi var. Varje liv som släcks är slutet på resan, en framtid som inte blir av.

Följande skämt utspelar sig på den gamla onda tiden, när judar var fredlösa och bodde i små byar i Östeuropa. En far promenerar med sin son på den lilla byns huvudgata. Två kraftiga polacker kommer gående emot dem, tar tag i fadern och ger honom ett rejält kok stryk. Sonen väntar en stund innan han säger “Kom nu pappa, jag tror det räcker. “

Haiti har också fått så det räcker. Minst sagt. Förstörelsen på Haiti är ofattbar. Vi kommer aldrig att veta hur många som omkom, tvåhundra tusen människor, tre hundra tusen människor. Uppskattningsvis sjuttiotusen har redan begravts i massgravar. Redan innan jordbävningen var Haiti ett av världens  mest utsatta länder, plågat både av naturen och av mänskliga parasiter. Nu bankar sig världen för bröstet och skickar kondoleanser. Israel skickade ett fältsjukhus,  räddningsteam med hundar och flygplan med mat, kommunikationsutrustning och medicin. De israeliska satellittelefonerna är för ögonblicket ett av de få sätten på vilka man kan kommunicera med Haiti. På tre dagar har man kunnat ta hand om flera hundra skadade på sjukhuset, en droppe i havet av lidande. Sjukvårdspersonalen jobbar dygnet runt. Idag kom avlösning i form av ett team på 90 läkare från USA och Tyskland. Men utsikterna är dystra. En av de israeliska läkarna berättade om en treårig flicka som behandlades på fältsjukhuset som ställts upp på fotbollsfältet bredvid flygplatsen i Port-au-Prince. Läkarna räddade den lilla flickans liv, men när det var dags att lämna sjukhuset visste de inte vad de skulle göra med henne. Hon är ensam nu, kan inte berätta var hon bodde, vet inte om någon av hennes anhöriga är kvar i livet.

Israel har hög beredskap för katastrofer och mycket erfarenhet. Sen jordbävningen är Haiti toppnyheter här i varje nyhetsutsändning. Vi följer med en viss besatthet reportagen och statistiken, berättelser om personligt hjältemod och mirakulösa räddningar, oväntade möten mellan människor, mammor som föder barn, uselheten hos dem som stjäl från globens mest stackars människor. Israels utrikesministerium, katastrofhjälpen Latet och mängder med andra frivilliga organisationer samlar och skickar hjälp till Haiti. Jag ska se vad min församling kan göra för att hjälpa till. Det är inte mycket, men vi ska också göra vad vi kan för att rädda barnen.

Annonser

2 svar to “Rädda barnen”

  1. micke januari 20, 2010 den 9:25 f m #

    Noomi,Har du lagt märke till att svensk press, i alla fall Dagens Nyheter som jag kollar in ibland, inte nämner alls att Israel har det ända fungerande sjukhuset på ön. I dag skrev de att det amerikanska sjukhusfartyget är på väg, men skrev inte att det Israeliska sjukhuset är igång sen länge.Det är antingen väldigt dålig journalistik eller så väljer de att inte publicera positiva saker om Israel. Vad tror du?

  2. Noomi Berlinger-Stahl januari 20, 2010 den 11:16 f m #

    Micke,Jag har inte tittat hur svenska tidningar behandlar just den här frågan, men det är ju symptomatiskt sen många år att svenska journalister bara täcker sånt som passar ”nidbilden” av Israel. Vad jag förstår har i alla fall den israeliska hjälpaktionen fått välförtjänt uppmärksamhet i många andra länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: