Vilken pers, Ahmadinejad

21 Jan

Irans president Mahmud Ahmadinejad är skojig, på ett Hitlerliknande sätt. Han är liten, han gestikulerar gärna med händerna och säger de mest befängda saker. När han talar, ler han ofta skälmskt, samtidigt som han med en glimt i ögat hotar världen, men främst Israel, med förstörelse. Nyligen dödades Massoud Ali Mohammadi, en av Irans mer framstående atomfysiker, av en fjärrstyrd sprängladdning som var fastsatt på en motorcykel. Professor Mohammadi, som undervisade i atomfysik på universitetet i  Teheran, hade enligt uppgift inget att göra med Irans omtalade kärnkraftsprogram. Det har däremot rapporterats i massmedia att Mohammadi, tillsammans med några hundra andra iranska akademiker en gång skrivit under en petition som stödde Ahmadinejads rival  i presidentvalen, Mir-Hossein Mousavi.

Efter mordet på atomfysikern anklagade Ahmadinejad i vanlig ordning Israel. Avrättningen skedde, som presidenten för Irans 70 miljoner invånare uttryckte saken, på ett sionistiskt sätt. Andra regeringskällor i Teheran höll med om att det var Israel som låg bakom attentatet på deras meningsmotståndare, och om det inte var Israel, så var det CIA. Bergis.

Iran är den fjärde största oljeproducenten av 40 oljeproducerande länder i världen. Trots sina enorma oljeinkomster lider Irans ekonomi av ett stort budgetunderskott,  11 procent arbetslöshet, ca. 25% inflation och mycket låg produktivitet. Irans energipolitik är så snurrig att man dels har haft gasrationering och dels under en period importerat olja från andra oljeländer. Inte undra på att Ahmadinejad kan behöva en glittrande atom på Persiens annars ganska dystra himmel. Korruptionen har spritt sig i landet, med enorma ekonomiska intressen koncenterade i händerna på Ahmadinejads maktbas, Revolutionens Vakter. Medan Irans kvinnor täcks och betäcks, förvisas de allt mer från offentlig syn. Preventivmedel förbjuds, födelsetalen går upp och kvinnor har inte längre rätt att motsätta sig om deras make vill ta sig fler hustrur. Visst är det många kvinnor som inför utlänningars kameror gärna berättar hur skyddade de känner sig bakom sina förhängen, men å andra sidan så sa även Patty Hearst på sin tid att hennes kidnappare från den symbionesiska befrielsearmén egentligen hade rätt.  Om man är rättslös i sitt eget land, kan det vara klokare att hålla med makthavarna. Det är därför remarkabelt, och lite uppmuntrande, att så många modiga iranska medborgare vågar gå ut och protestera tyranniet och inskränktheten.  Byggt på det jag läst, föreställer jag mig att det i själva verket finns två former av vardagsliv i Teheran, det som händer privat och det som händer under allmänt överinseende. I många hem lever nog det modernare och mer jämställda Iran kvar, medan gator och torg tagits över av det radikala islam. Europa och västvärlden har varit sena att erbjuda de progressiva krafterna inom Iran stöd och hjälp. Det sveket lär upplevas som deprimerande som tusan i vissa vardagsrum i Teheran.

Det är ännu mer oroväckande att västvärldens ledare inte säger ifrån, inte när Ahmadinejad hamstrar självlysande atomer, inte när han säger att Israel bör suddas ut från historiens sidor, inte när han bjuder in sina kompisar till en Förintelseförnekarkonferens i Iran. Tvärtom, den rackaren åker härs och tvärs över globen, till FNs sammankomster i New York, han håller föredrag på respektabla universitet och skakar hand med många av världens ledare. För att inte tala om att alla, både i öst och i väst, gör affärer med Iran. I skymundan, men dock. I stället för att våra modiga ledare skulle säga till på skarpen, nu lilla gubben, får du sluta skoja och lugna ner dig några hekto.

Annonser

2 svar to “Vilken pers, Ahmadinejad”

  1. Åke april 16, 2010 den 11:07 f m #

    Hur resonerar du egentligen?Hur jämför du Hitler med Ahmedinejad? På vilket sätt är dem lika? Det finns fog att se över andra staters syn på viktiga toppar inom Irans atomindustri, se tex denna länk:http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/4640052/Israel-launches-covert-war-against-Iran.htmlMen sånt blundar väl du för?Dessutom går du på lögnen som många andra indoktrinerade av USA gör, nämligen att wipe off israel kommentaren. Jag blir riktigt rädd när källkritiken hos vanliga vuxna (antar du är vuxen) är undermålig.Sök du på :”WIPED OFF THE MAP” – The Rumor of the Century ”på google så kanske du kan bilda dig en egen uppfattning, klarar du det?

  2. Noomi Berlinger-Stahl april 16, 2010 den 11:53 f m #

    De är båda den värsta sortens tyranner. Jag tar hotet högst personligt, det är inte din ända Ahmadinejad hotar, det är min. Jag antar att varken du eller jag pratar persiska, så vi är båda beroende av andras översättningar. Sen kan man välja vem man vill ge tillit till. Apropos din första länk så är det obekräftade spekulationer, men om Israel på något sätt är inblandade i att försinka Irans atomutveckling, kan jag inte annat än applådera. 1980 bombade Israel Iraks blivande atomreaktor och fick skäll av hela världen. Hade vi varit i ett bättre läge nu om Saddam Hussein haft atomvapen?Angående din andra länk så spelar det inte så stor roll om Ahmadinejad vid nämnda tillfälle formulerade att Israel ska suddas bort från världskartan eller om han uttryckte sig mer subtilt. Här är en annan länk, med dussintals av Ahmadinejads pärlor mot Israel och judar.http://en.wikipedia.org/wiki/Mahmoud_Ahmadinejad_and_Israel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: