Människovärde

28 Jan

Människovärde är inget man behöver förtjäna. Alla människor, och dit räknas även kvinnor, har samma värde. A priori. Det stör mig när judar, eller icke-judar, räknar upp listor av framstående judar som bidragit till mänsklighetens framsteg, som för att säga att vi faktiskt har gjort oss förtjänta av jämlik behandling. Det går inte att leva i en mänsklig gemenskap, om utgångspunkten inte är allas grundläggande människovärde. Ett geni har samma människovärde som en idiot. Fula människor är värda lika mycket som vackra, smala som tjocka, handikappade, alla raser, alla åldrar, fattiga som rika. Man kan mista sin rätt till människovärde genom att förlora sin mänsklighet, genom att beröva andra deras grundläggande rätt. Men det är då ett resultat av en aktiv handling, inte någonting medfött.

I samband med 65 års minnet av befriandet av Auschwitz koncentrationsläger pågår det en intressant debatt i Skånska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet om hotbilden mot judar i Malmö idag. Den ungerska Nobelpristagaren i litteratur, Imre Kertez, beskriver i några av sina fantastiska böcker sina upplevelser som pojke under Förintelsen. Han berättar hur snaran dras åt kring Ungerns judar, som var de sista judarna som fanns kvar i det Nazist-ockupperade Europa. Det mest påfallande i beskrivningen, för mig, är den naturlighet med vilken pojken i boken accepterar de gradvisa förändringarna. Inte vid någon tidpunkt ställer han sig upp och säger, det här är inte riktigt klokt. Judarna i Europa tog emot spark efter spark av de nazistiska stövlarna, med samma självklarhet som stövlarna förmådde sparka.

Judarna i Sverige är en liten minoritet, det finns ingen exakt statistik, men det rör sig om på sin höjd 20,000 personer. Ungefär hälften av dem upplever sin judiska tillhörighet som en viktig del av sin identitet. Situationen i Sverige är självklart helt annorlunda. Men det ligger ett frö av samma andas barn i dynamiken. Sen sjuttiotalet, när terrorismens fula tryne stack upp utanför Mellanöstern, har bevakningen av judiska institutioner i Sverige ökat succesivt. När jag gick på den judiska skolan i Stockholm stod det bara en lärare vid ingången, och det var nog mest för att barnen inte skulle rymma till kiosken. Sen kom en beväpnad vakt, sen kom skottsäkert glas på det judiska centret, och efter hand blir det allt mer komplicerat att besöka någon av Stockholms judiska platser. Jag har vid några tillfällen avstått från att visa Stockholms vackra Stora Synagoga för gästande vänner, därför att det var alltför jobbigt att ta sig igenom bevakningen. Och jag har israeliskt pass. Alla, inklusive ansvariga myndigheter,  är överens att denna bevakning är nödvändig. Den judiska församlingen i Buenos Aires sprängdes två gånger, 1992 och 1994, med ett hundratal dödsoffer, de flesta icke-judar. Andra församlingar, rabbiner, och lätt identifierbara judar har attackerats och även blivit mördade p.g.a. sin etniska tillhörighet under de senaste decenniet på olika platser i Europa. Det handlar inte om så många fall, men det händer. Bevakningen sker huvudsakligen på de judiska församlingarnas bekostnad.

Vi accepterar detta med stor självklarhet. Judar i Sverige drar sig för att bära David-stjärna om halsen. Pojkar som annars bär kalott på huvudet sätter på sig en basebollmössa utanpå när det går ut på gatan. När jag i somras tänkte ta med mig en plastpåse som var tryckt på på hebreiska på tunnelbanan sa min mamma förskräckt att jag då riskerar att åka på spö. En gång, för trettio år sedan, hade jag ett anti-kärnkraftsmärke på hebreiska på jackuppslaget. En kompis som åkte med mig på tunnelbanan åkte på smäll. Det har inte blivit bättre sen dess. I Sverige 2010 har judar rätt att vara svenskar, men inte nödvändigtvis att vara judar. Och det accepterar vi alla som rättvist.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: