Yttrandefrihet

1 Feb

Yttrandefrihet, som jag tolkar saken, betyder att man har rätt att uttrycka sin åsikt i kontroversiella frågor utan att behöva vara rädd för repressalier. Yttrandefrihet betyder inte, per definition, att man kan hitta på vad som helst för att det passar ens syften. En blogg i England påstod sig veta, helt utan några bevis,  att Brad Pit och Angelina Jolie ska skiljas. I det här fallet är kändisparet kanske roade av uppmärksamheten, men tänk så mycket smärta man kan åsamka någon, när man får säga vilka dumheter som helst utan att någonsin behöva stå till svars.

Ofta verkar det som begreppet yttrandefrihet faktiskt består i att man har rätt att hitta på en alternativ verklighet, utan att det följs av något krav på att förankra sina påståenden i en bevisbar verklighet. Detta är särskilt sant om det höjer ens rating.  Ett exempel från den senaste veckan är Ilmar Reepalus uttalande som jämställer antisemitism med sionism. För flera decennier sedan började Israels motståndare förvrida begreppet sionism, så att det jämställdes med rasism. Varför är judarnas nationella befrielserörelse rasistisk men inte baskernas, irländarnas, palestiniernas, kurdernas, samernas eller vilken minoritet som helst? Är det fel att de fransktalande i Quebec inte inkluderar sudettyskarna i sin kamp? Varför klassas palestinierna inte som rasister, de jobbar ju bara för sin egen befrielse och gör ingenting för tamilerna på Sri Lanka?  Påståendet att sionismen är rasistisk därför att den bara vänder sig till judarna är absurd.  Det finns knappast något annan stat, förutom USA, där så många immigranter från olika kulturer och raser lever sida vid sida, som i Israel. Det som är gemensamt, över rasgränserna i Israel, är att vi alla hör till samma judiska nation.

Sedan de stora imperiernas upplösning är principen bakom de flesta av världens statsbildningar nationalistisk. Det verkar som det ligger i den mänskliga naturen att det är lättare att identifiera sig med en stat där nationaliteten är gemensam nämnare.  Det betyder inte att varje individ i en stat måste tillhöra samma nationalitet. Afrika, där de europeiska imperialisterna en gång satt över en karta och medelst linjal delade upp kontinenten mellan sig, är ett lysande exempel. Rivaliserande afrikanska stammar, som p.g.a. europeisk okänslighet hamnat inom samma stadsbildning, krigar fortfarande mot varandra, mer än hundra år senare. Folk som säger att de älskar alla människor på jorden lika mycket väcker genast min misstanke. Alla människor har rätt till grundläggande respekt, men förhoppningsvis känner man mer för sin familj, sina grannar, vänner och de som står en nära, än för främmande människor.

Kommer ni ihåg ˝höjden av˝ skämten? Vad är höjden av fräckhet? Att bajsa på någons dörrmatta, ringa på dörren och be om toa-papper. Men nu har jag en ny variant av höjden av fräckhet.  Turkiets premiärminister Erdogan predikar om Israels brist på mänskliga rättigheter. Hallååååå!!! Turkiet, som inte kommer in i EU för landets brist på mänskliga rättigheter, som förföljer sina 3-5% kristna, där tusentals kurder försvunnit, mördats eller torterats, där pressfriheten beror på vädret, vars fängelser är ökända m.m., m.m.  

Turkiet, som trots sin muslimska majoritet tidigare var den enda sekulära staten i vårt grannskaps, har sedan några år tillbaka en moderat muslimsk regering.  Till nyligen rådde mycket goda förbindelser mellan Israel och Turkiet, med många kommersiella och t.o.m. militära kontakter. Den nuvarande regeringen vänder sig sakta mot sina muslimska trosfränder, och i takt med den groende vänskapen mellan Turkiet och människorättskämparna i Syrien och Iran, läxar de allt oftare upp Israel.

Mycket av det som sägs i media gällande Mellanösternkonflikten är antingen ordbajs, en sanning med modifikation, eller rena lögner. Donald Boström och Aftonbladets redaktion säger inte att Israel mördat palestinier och stulit deras organ. De säger bara att de finns andra, icke omnämda, som tror så. Ni kan själva välja i vilken kategori det uttalandet passar. Oavsett vad ni väljer, skyddas de av lagen om yttrandefrihet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: