Anklagandets olidliga lätthet

25 Feb

Gör ett litet experiment. Rita en cirkel på ett papper. Sätt dit ett vertikalt streck i mitten och två prickar, en på var sida om strecket. Blev det ett ansikte? Vi vet ju att det egentligen är en cirkel, ett streck och två prickar, men hjärnan lägger genast till sin tolkning så att bilden blir meningsfull. Man gör så hela tiden, översätter det man ser till en igenkännbar bild.

Den 21.2 skrev Lotta Schulerqvist ett mycket kritiskt inlägg i HD om försvarsmuren mellan Israel och Västbanken. Bakgrunden till hennes artikel är att muren (som här är ett stängsel) just förflyttas för att möjliggöra för palestinska jordbrukare i byn Bilin att bruka sin jord. Israels högsta domstol har beordrat att barriären ska flyttas och arabiskägd jord återbördas. Man skulle kunna tro att detta skulle uppfattas som något positivt av de självutnämnda kämparna för palestinska rättigheter. Israel gör nu något som den palestinska sidan begärt. Nej, de har inte fått allt de begärt, men det är en förbättring. Istället blir detta ytterligare ett tillfälle för Schulerqvist att uttrycka sin Israelkritik. Själva händelsen är inte särskilt dramatisk eller avgörande, men fenomenet är symptomatiskt. För att bilden ska stämma måste Israel ha fel.

Lejonet och räven är ute och går i djungeln (ja, jag vet, varken lejon eller rävar bor i djungeln, men i roliga historier får man ha lite poetisk licens).

Jag har tråkigt, säger lejonet. Låt oss hitta på nåt.

Vi kan gå och spöa haren, tycker räven.

Men vi kan väl inte bara slå honom utan skäl, säger lejonet.

Nej, vi gör så här. Om han inte har på sig en mössa så säger vi ˝titta på den fan, han hoppar omkring utan mössa˝ och så spöar vi honom. Om han har på sig mössa så spöar vi honom för det.

Sagt och gjort, haren åker på stryk.

Veckan därpå är lejonet uttråkat igen.

Vi gör så här, föreslår räven; vi går till haren och ber om en cigg. Om han ger oss en med filter så säger vi ˝va, har du ingen utan filter˝ och så klår vi upp honom. Och om han ger oss cigaretter utan filter så gör vi tvärtom.

Lejonet och räven hittar haren och ber honom om en cigarett. Men haren har fortfarande det som hände veckan innan i färskt minne och undrar; Vill ni ha cigaretter med eller utan filter?

Titta på den jäkeln, säger lejonet, nu har han glömt mössan igen.

I Jerusalem finns det smockfullt  av människor i fotsida klänningar. Präster, nunnor, munkar, traditionellt klädda araber av båda könen, samt en del judar som gillar att leka Fader Abraham.  På avstånd är det ibland svårt att skilja på frommisarna. Förutom de långa kjolarna verkar de alla ha gemensamt en viss romantisk längtan efter gamla tider. De lever år 2010, men med sin klädsel uttrycker de en önskan att förflyttas minimum 2000 år bakåt i tiden. Därför tycker jag det skär sig med nunnor som kör bil eller ultra-ortodoxa judar som talar i mobiltelefon.  Jag har en viss bild i huvudet av hur en munks liv ser ut, och där ingår inte en I-phone. Mitt inbyggda klassificeringssystem har inte rum för avvikelser.

Jag vet inte vem som tog livet av Mahmoud Al Mabhuh. Det vet heller inte de experter som uttalar sig så tvärsäkert om Israels skuld. De tror, gissar eller hoppas, men de vet inte. Jag är i själva verket inte helt säker på att han alls blev mördad. När Al Mabhuh först hittades död på sitt hotellrum i Dubai konstaterade de lokala myndigheterna ursprungligen att han dött av naturliga orsaker. Nästan det enda som är säkert är att han själv mördat diverse människor.

Men det passar in i våra inbyggda mönster att tro att det är Mossad som ligger bakom Al Mabhuhs död. För de gör sånt, det vet vi från en massa böcker och filmer som format vårt medvetande. Så det tror vi så hjärna!

 J

Annonser

2 svar to “Anklagandets olidliga lätthet”

  1. mynnah februari 25, 2010 den 9:28 e m #

    Tror man i Israel att att orsaken till Mahmoud Al Mabhuhs död någonsin kommer bli uppklard?

  2. Noomi Berlinger-Stahl februari 25, 2010 den 10:14 e m #

    Det verkar inte som israelisk media vet mer än någon annan. Just nu, när antalet misstänkta nått 30, ligger det något löjeväckande över hela situationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: