Symmetri. Rimmar nästan på idioti.

4 Mar

Det är idiotiskt att tro att rättvisa och symmetri är samma sak.

Alla känner till de fem moseböckerna, eller som vi kallar det, Toran. Ett annat namn för judendomens viktigaste text är den skriftliga läran.  Den kompletteras av ytterligare en bok, som kallas den muntliga läran. Den består av tematiska diskussioner och kommentarer kring bibeltexten. Under en lång period var detta en muntlig tradition, men då man var rädd att förlora delar av innehållet, skrevs Talmud, den muntliga läran, ner i etapper, cirka år 200-500. Den muntliga läran innehåller anekdoter, liknelser, frågor och diskussioner mellan skriftlärda som representerar olika ståndpunkter. Avsikten är att till slut uttolka den skriftliga texten och dra lagliga slutsatser. Några verser bibeltext kan lätt bli många sidor Talmud.

Ett centralt exempel på Talmudiskt tänkande är den kända meningen, öga för öga, tand för tand (II Moseboken, 24, 19). På ytan verkar det som bibeltexten predikar hämnd. Men Talmud ser annorlunda på saken och förklarar att andemeningen inte är att man ska hämnas utan tvärtom att man ska undvika hämnd. Om en pilot mister ett öga så mister han även sitt levebröd. Om däremot en som redan är blind mister ett öga, behöver det inte påverka hans livsstil. Eftersom ett öga enligt den muntliga läran aldrig kan betyda exakt samma sak för två personer får man i ett sånt fall aldrig hämnas med samma mynt, vilket nödvändigtvis skulle innebära en orättvisa.  Det är det som är lagen. Talmud är ett sätt att säga att saker inte alltid är enkla och uppenbara.

För många år sedan ringde jag en gång för att klaga på ett ovanligt uselt och Israel-fientligt inslag i P 1. Tjejen jag talade med på den aktuella redaktionen argumenterade och sa att de hade minsann fått klagomål från den andra sidan också om just det inslaget, vilket bevisade att det i själv verket var väl balanserat.  Det är lika sant som den odödliga sentensen; om man står med ena foten i frysen och den andra på spisen, så har man det skönt,  i genomsnitt.

Raketerna som skjuts mot södra Israel från Gazaremsan är teknologiskt osofistikerade. Därför är de inte särskilt träffsäkra, och gör heller inte alltid mycket skada. Det är invånarnas i södra Israels smala lycka. Ibland träffar raketerna prick och landar mitt i ett bostadshus eller i en lekskola. Vid några tiotal tillfällen har de även träffat personer, med dödlig utgång. Men i det stora hela är de ganska ineffektiva. Däremot är de bra på det de ytterst är avsedda för, att omöjligöra normalt liv. Invånarna i Sderot och andra städer nära Gaza tar med raketerna i beräkningen varje sekund av sina liv. När och var kan barnen vara ute och leka i relativ säkerhet? När och var är det statistiskt säkrast att gå till snabbköpet? Var är det bäst att parkera bilen? Många går bara ut när det är absolut nödvändigt. De som har råd flyttar gärna, utanför raketernas räckvidd. Symmetriskt sett är de hemmagjorda raketerna ingen match för den israeliska arméns vapen. Israel har en riktig armé. För Sderots innvånare spelar det inte någon större roll att den bättre arsenalen är på deras sida. De palestinska raketerna droppa för tillfället bara ner då och då, sällan mer än en om dagen. Men dock tillräckligt ofta för att hålla blodtrycket uppe, och livet beskuret till ett minimum.

Nu när det för urtonde gången åter talas om att börja förhandlingar mellan palestinierna och Israel vore det kanske dags att sluta skjuta raketer. Fast den falska symmetrin i Mellanöstern brukar inte inkludera krav på den palestinska sidan. Det får vara någon måtta på symmetrin också.

Annonser

Ett svar to “Symmetri. Rimmar nästan på idioti.”

  1. ulrika mars 5, 2010 den 2:44 e m #

    Sâ sant, sâ sant. Tänk om du var politiker i Sverige, vad bra det hade varit….Du skriver sâ lätt och oaggressivt om alla dessa problem som är sâ laddade med ilska. chabat shalom Noomi!Ulrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: