Titta mamma, en antisemit!!!!

7 Mar

När något av mina barn under årens lopp kommit hem rödögd och sagt, typ, ˝Stina sa att mitt hår är äckligt˝, så svarar jag som förälder automatiskt, ˝Stina är bara avundsjuk för att du har så fina lockar. Du behöver inte bry dig om alla dumheter som andra säger˝. Men det är lätt att säga och sen tar man själv illa vid sig.

˝Judarna och cyklisterna är ansvariga för allt djävulskap I världen˝

˝Varför cyklisterna?˝

˝Varför judarna?˝

Jag har knatat runt lite på nätet den senaste tiden och tittat på bloggar och talkbackar som handlar om Malmö och judarna. Bloggar, artiklar och ledare har som regel en ganska sansad ton. Men talkbackarna, fy för den lede, vilket skräp man hittar där. Man kan bli mörkrädd för mindre. Här är ett axplock citat bland talkbacks till artikeln Jakten på Reepalu av Kennet Andreasson :

˝alla dessa sionistiska rörelser och tankesmedjor som inflitrerar utrikespolitiken runt om i världen. För den som tycker att jag har fördomar om den sionistiska rörelsens betydelse inom världs politiken kan ju själv ta och googla namnen på de rådgivare som omgav Bush/Cheny regimen. Där hittar ni ingen (0) rådgivare med palestinskt/arabiskt ursprung medans folk med judisk eller sionistisk bakgrund är totalt dominierande˝.

˝För bara några månader sedan man ropade antisemitism senast. Det var efter en debattartikel om att Israel kunde misstänkas för organstöld på dödade palestinier. Sedan erkände Israel organstöld, och antisemitismkören blev väldigt tysta. Det går varken känslomässigt eller på ett intelligent trovärdigt sätt att försvara att Israel bombar vit fosfor på palestinska barn. Därför är det en medveten strategi av Israel och dess försvarare att bilden av judar som offer bibehålls, och att utmåla de som ens avlägset kritiserar Israels politik för antisemiter˝

˝Antisemitismen är en myt. Den fanns men finns helt enkelt inte längre, i vart fall inte i den omfattning som media och så även denna artikel vill påskina. Hela den sionistiska rörelsen bygger på bevarandet av antisemitismen. Utan den myten skulle motiven för den judiska staten Israel existens avklädas till rasism.˝

Jag vill spara lite plats att framföra mina egna tankar här, annars kunde jag med lätthet (och med copy paste) fylla sida upp och sida ner med liknande dravel. Varför får man säga vad som helst om Israel? Eller om judar? Varför är de uttalanden som jag citerat här inte hets mot folkgrupp? Det förekommer en del diskussion om att man blandar ihop judar och Israel och ser alla judar som ansvariga eller åtminstone klanderbara, för Israels politik. Men ingen verkar ens försöka svara när talkbackare gör felaktiga/enfaldiga/lögnaktiga uttalanden om Israel. Lyckligtvis formulerar sig den typen av talkbackister ofta lika grötigt som de tänker, så det kanske inte är någon alls som läser.

Det är val till parlamentet i Irak idag. Riktiga val, där medborgarna faktiskt får välja. 6200 kandidater ställer upp för att tävla om 325 parlamentssäten. Valet är antagligen och förhoppningsvis det mest demokratiska någonsin i ett arabland.  Jag håller tummarna.

Israel är en demokrati. Alla myndiga israeliska medborgare har rösträtt. Även araber. Och kvinnor. Och arabiska kvinnor. 10 Knesset-medlemmar, av totalt 120, är palestinier som tillhör arabiska partier.  Ytterligare några arabiska parlamentariker är invalda som representanter för all-israeliska partier.  

Majoriteten av de 24 ledare som skrev under Israels självständighetsdeklaration år 1948 växte själva upp i totalitära stater i Östeuropa. Några kom från totalitära stater i arabvärlden och några få från demokratiska länder i Nordeuropa och Nordamerika. Trots att endast ett fåtal av nationens barnmorskor själv upplevt demokrati, var det en självklarhet att den nya staten skulle styras demokratiskt.

Snart firar Israel sin 63:e självständighetsdag. Den israeliska demokratin är fullt fungerande, men ännu inte perfekt. Det är fortfarande mycket som behöver förbättras i Israel. Det riktiga Israel där jag bor, inte talkbackarnas bränna-på-bål-och-dansa-tjutande-runt Israel.

Annonser

2 svar to “Titta mamma, en antisemit!!!!”

  1. Maria de Suède mars 7, 2010 den 11:23 f m #

    Jag vill nog hellre pàstà att ”Antisemitismen” har fàtt en ny innebörd, det betyder mest troligtvis idag : En person som vàgar kritisera Israel.Det är tack vare den israeliska regeringens (slarv-)anklagelser om antisemitism àt kritikerna… Bara en tanke…

  2. Noomi Berlinger-Stahl mars 7, 2010 den 11:54 f m #

    I Mellanösternkonflikten finns det ofta två versioner av verkligheten. Den som konsekvent väljer att anamma den anti-Israeliska versionen, utan att ha andra belägg än att någon sa så, är antisemit. Den personen vill finna fel med Israel. Om ett negativt uttalande om Israel, även av kända vettvillingar som Muamar Kaddafi, får dig att säga, vad var det jag sa, så är du fördomsfull inte insiktsfull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: