Jaktsäsongen

15 Mar

En älg ser en annan älg stå och tvätta sig vid stranden. ˝Vad gör du?˝ undrar första älgen. ˝Nu börjar älgjakten, så då är det bäst att vara ren˝.

Nu är jag rädd. Det känns som jaktsäsongens festliga öppnande. President Obama har beslutat att statuera exempel och mjölka fadäsen med byggtillståndet i Ramat Shlomo till det yttersta. Ramat Shlomo är en existerarande judisk stadsdel i norra Jerusalem, inom stadsgränsen. Byggnadstillståndet gäller ett tillägg till detta område. Det ligger ingen arabisk bebyggelse runt Ramat Shlomo och problemet är inte att de nya husen skulle byggas på någon annans bekostnad. Problemet är judisk närvaro.

Palestinierna vädrar morgonluft. För mig handlar det inte om diskussioner i media och därpå alltid följande fördömmanden i FN, EU m.fl. För mig handlar det om jag kan skicka mina barn på bussen till skolan. Om jag behöver ordna beväpnade vakter vid ingången till vår synagoga i Jerusalem när den armeniska ärkebiskopen kommer för att tala i kväll. Om jag kan gå till grönsaksmarknaden idag, eller om det blir bättre med inplastad frukt från snabbköpet. Jag hade tänkt att köpa cyklamen till min trädgård. Men jag kanske borde be om tillstånd av USAs president för att plantera judiska blommor i min judiska trädgård i Jerusalem.

Mycket systematiskt ökar terrorn när Israel utsätts för kritik. Med Mellanösterns skruvade logik accepteras det palestinska våldet när det sammanfaller med stormakternas fingerpekande. Titta va dumma israelerna är. Alla säger ju så. Det är så man kan smälla av.

Den man älskar agar man. Den man hatar agar man också, så där är det inte så stor skillnad. Det finns en något paternalistisk politisk teori om att Israel behöver hjälp med att lära sig inse sitt eget bästa. Till exempel teoretiserar man att det ligger i Israels intresse att stoppa byggandet på Västbanken, därför att det då blir fred. Europa har länge hårdhänt klappat oss på huvudet och uppmuntrat Israel att vara mer beskedliga. För vår egen skull, givetvis.

Staten Israel grundades den 14 maj 1948. Samma natt anfölls den nya nationen av Egypten, Irak, Jordanien, Jemen, Saudiarabien, Libanon och Syrien (obs! Irak, Saudiarabien och Jemen gränsar inte mot Israel). Med några uppehåll varade självständighetskriget drygt ett år. Efter Israels militära seger dröjde det nästan åtta år innan förenade arabiska styrkor åter anföll.

Vi litar inte på våra grannar. Arabisk terrorism (från latin terror ‘rädsla, fruktan’) avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar (Wikipedia) mot den judiska bosättningen i Israel började långt innan staten grundades. Den bestod då dels av attacker av lokala arabiska grupper mot civila judar, t.ex. i Hebron där en mobb slaktade 67 obeväpnade judiska män, kvinnor och barn år 1929, eller genom infiltration av små beväpnade styrkor som gick över gränsen från grannstaterna Jordanien, Egypten och Libanon och anföll civila mål. Terrorn bara fortsatte efter statens grundade.  1952 förekom circa 3,000 incidenter av gränsöverträdande våld, allt från avsiktlig vandalisering av egendom till mord på civila.  1951-1955 dödades 503 israeler av arabiska terrorister som gick över gränsen från Jordanien, 358 mördades av infiltrerande styrkor från Egypten, och 61 personer dödades av styrkor som kom från Syrien och Libanon.

Det sägs att när kvinnor är deprimerade går de och shoppar. När män är deprimerade invaderar de ett annat land. Vi har, både som individer och som grupper vissa inlärda responser. Det jag vill säga med detta är att terrorn är en respons som man antingen har eller inte har på sin repertoir. Arabisk terror började inte med Israels ockupation av Västbanken 1967. PLO startade sin terrorkarriär 1965, flera år innan Israel ockuperade Västbanken.  Arabisk terror har existerat sen början på 19-hundratalet, ett par decenier efter den förnyade judiska närvaron i Israel. Jag har ingen logisk anledning att tro att den arabiska opinionen på eget bevåg någonsin kommer att förlika sig med judisk närvaro i landet. Eller sluta med terroraktiviteter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: