Stenkul

1 Apr

Sigmund Freud hittade på uttrycket penisavund. Det betyder att kvinnor nödvändigtvis måste vara avundsjuka på män, för att män har en sån bra grej som gör att de kan pinka stående. Psykoanalysens fader var helt övertygad om att en sån utmärkt kroppsdel måste vara av allt överskuggande betydelse, inte bara för innehavarna utan även för oss snopplösa stackare. Det är möjligt att jag undertrycker mina autentiska känslor, men med min medvetna hjärna är jag mer avundsjuk på att män får högre lön.
Idag bevittnade jag något jag upplever som en variant på Freud, nämligen tempelavund. Det är påsklov, och vi hade gäster från utlandet, så vi gick på gör-det-själv arkeologisk utgrävning. På Olivbergets sluttningar, med en fantastisk utsikt över Tempelberget med Omarmoskeéns guldkupol mitt på, står ett långt tält. De som vill kan komma in i tältet och höra ett kort föredrag (lämpligt från 6 års ålder) och sen få instruktioner för nybörjargrävlingar. Sen får man sig tilldelat ett silbord med vattenslang och en hink med blandad tempelkompott. Varje gruskorn och pinne ska gås igenom. Allt anmärkningsvärt, mosaikstenar, benbitar, glas, keramik, metall, marmor, m.m. ska sorteras.
På en timme hann vi gå igenom tre hinkar grejs. Man får lite Klondikefeber, riktar vattenstrålen mot grushögen och hoppas på guld. Vi hittade väl inga fynd som kommer att skaka om arkeologernas världsbild, men lite mosaik och benrester blev det.
Så var kommer allt det här ifrån? Kung Herodes, som hade storhetsvansinne och byggmani, beslöt circa år 20 f.v.t att bättra på det andra templet i Jerusalem. Herodes får tjejen i Irländsk Ballad att framstå som närmast flegmatisk. Han var en rackarns svartsjuk och lättretad kung som bl.a. hade ihjäl nästan alla sina familjemedlemmar, då han haft en taskig barndom och ofta led av svårartad huvudvärk. När han inte tog familjen av daga byggde han storarslagna palats runt om i Israels land, och hans opus magnum var att designa om och modernisera Kung Salomos tempel. För att kunna förstora både byggnaden och de yttre gårdarna började han med att bygga fyra stöttande murar runt Tempelberget och skapa en enorm artificiell öppen plats runt templet. Utbyggnaden stöddes underifrån av kraftiga pelare.
Nu hoppar vi 2000 år framåt i tiden och på Tempelberget ligger sedan det sena 600-talet Omarmoskeén, som byggdes av de första muslimska erövrarna. Tempelberget styrs idag av Wakf, det högsta jordanska religiösa rådet. Wakf begärde av de israeliska myndigheterna att få lägga till böneplats för ytterligare 10,000 muslimer på Tempelberget och fick tillstånd till det. In körde grävskoporna och började röja under tempelberget. 400 lastbilar med material grävdes ut under berget och dumpades helt sonika i en wadi i närheten. Ofattbara historiska, arkeologiska och religiösa skatter försvinnan för alltid. När lämningarna väl rörts om försvinner deras arkeologiska värde nästan helt, då det nu är omöjligt att veta som kom först.
Men en liten grupp arkeologistudenter beslutöt sig för att trots allt försöka rädda det som ännu är möjligt ur den stora grushögen. Sen 2004 går de och andra frivilliga igenom högen hink för hink. De beräknar att det kommer att ta ytterligare tio år tills de är färdiga. Under tiden kan de amatörer som vill försöka sin lycka. Hittils har man hittat många mynt, lerkärl, oljelampor, spjutspetsar, plomberingar, glaskrus och mycket mosaik.
Så vad har allt detta att göra med avundsjuka? Kung Herodes hade ihjäl sin hustru av svartsjuka och sina söner av avundsjuka och rädsla. Wakf uppträder ofta som om de är svartsjuka på judarnas starka band till Jerusalem. Och svartsjuka är ett grönögt monster som kan få en att göra irrationella saker som att förstöra det arv som är heligt för en stor del av världens befolkning.

Annonser

2 svar to “Stenkul”

  1. mynnah april 2, 2010 den 4:57 e m #

    Helkul skrivet!!Jo, avundsjuka lär ju vara den värsta av de sju dödssynderna och dessutom ofta orsaken till att man begår någon av de andra synderna….

  2. Dina april 4, 2010 den 9:24 f m #

    Så sant ang avundsjukan.Och så är det lite sorgligt men bara helt ”vanligt”, att när Israel gör försiktiga renoveringsarbeten så att hela området inte skall rasa samman på de bönande (och med speciel teknik så inget skall bli förstört), ja då ylar wakf av ilska och får med sig hela världen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: