Enkelt med dubbelmoral

6 Apr

Jag behärskar inte Jiddish alls, jag kan bara en del ströord och sentenser. Det i särklass starkaste ordet jag kan på Jiddish är mentsh, vilket ordagrant betyder människa, men vars egentliga innebörd är en anständig människa. Han är en riktig mentsh är nog det högsta betyget man kan ge någon. Ett annat uttryck jag gillar är feh, som ska användas som om man spottade, och uttrycker ens djupa förakt för en person eller företeelse.

Det är OK att hålla hög moralisk standard. Det är viktigt för mänskligheten att vi gör det. Om man håller hög moralisk standard främjar man sin egen mänsklighet, och människorna som grupp.

Ett centralt begrepp i Stanislavskis skådespelarteknik, Method acting, är att skådespelaren ska kunna gestalta rollfigurens motivering. För att rätt kunna återge rollfigurens agerande måste vi förstå vilka inre impulser det är som får honom att göra just så, just nu. Tappar figuren sin kaffekopp i golvet av ren klumpighet, av trötthet, av rädsla eller av någon annan anledning?

Det är OK att kritisera Israel. Som alla andra länder gör vi fel ibland. Välvillig kritik är en tillgång och ett tillfälle att förbättra. Men kritiken mot Israel är ofta illvillig och motiveringen är sällan en brinnande vilja att hjälpa till. Några av de svenska pensionsfonderna har beslutat att inte behålla sina aktier i det israeliska elektronikföretaget Elbit. Elbit tillverkar delar av det övervakningssystem som sitter på skyddstängslet mellan Israel och delar av Västbanken. Som jag har nämnt tidigare, innebär stängslet, eller muren, en inskränkning av många palestiniers rörelsefrihet, men den har samtidigt minskat terrorinfiltrationen från Västbanken till övriga Israel med 70%. Om samma pensionsfonder nagelfar alla företag i sina aktieportföljer med samma noggrannhet och ser till att där t.ex. inte ingår tyska eller franska företag som handlar med Iran, företag där barns arbete utnyttjas hänsynslöst, företag som förorenar oskäligt m.m. då är det OK att plocka bort Elbits aktier. Men om israeliska företag bedöms med en annan standard än andra länder, då är det förkastligt.

Israelkritik följs allt som oftast av en extalterad upprördhet, en orgie i vadvar-det-jag-sa och illa dold skadeglädje. Israel får stå vid världens skampåle, medan världens verkliga förbrytare står runt om och gnuggar sina händer. Vad är deras motivering? Olika, i olika fall, men aldrig en vilja att hjälpa (huka er gubbar, här kommer en sann kliché) Mellanösterns enda demokrati.

När talkören skallar om bojkotter och sanktioner, borde en riktig mentsh rannsaka sitt hjärta. Till dem som kritiserar Israel, bara för att själva tillfället att kritisera ger dem njutning, har jag bara en sak att säga; feh.

Annonser

7 svar to “Enkelt med dubbelmoral”

 1. Gringubben april 6, 2010 den 4:13 f m #

  Helt sant. Ska man bojkotta alla som beter sig illa så har man inget lätt jobb. Nu är det väl så att det primära i hela regionen måste vara att sätta stopp för dödandet. På bägge sidor. Om det kunde bli så, så skulle hela omvärlden få anledning att känna glädje. Då gäller att bägge sidor kan visa framfötterna och en vilja att sätta sig vid förhandlingsbordet. Det senaste trotset mot USA från Israels sida, var till exempel inte bra.

 2. Noomi Berlinger-Stahl april 6, 2010 den 8:55 f m #

  President Obama har tydligen beslutat att göra en utrikespolitisk tvärvändning. De senaste tre amerikanska administrationerna har i stor utsträckning haft förståelse för Israels säkerhetsbehov. Obama vill lösa konflikten på ett annat sätt. Till den grad att han nu bestämt att han har vetorätt i Jerusalems kommunplanering. Men då kallas det inte att lägga sig i en suverän stats inre angelägenheter. Ramat Shlomo är en existerande stadsdel i norra Jerusalem. Palestinierna hävdar inte att de har några rättigheter där, annat än de vanliga dravlet att judarna inte har några historiska rättigheter till Jerusalem. Att statsförvaltningen gav bygglov till ytterligare bebyggelse i Ramat Shlomo just under Bidens vistelse var procedural idioti (se tidigare blogg, bye bye Biden). Men att Obama bestämde sig för att rätta exempel just av detta är bara ytterligare ett exempel på dubbelmoral.

 3. Gringubben april 6, 2010 den 10:05 e m #

  USA har inte fört en fläckfri utrikespolitik genom åren, men Obama är definitivt ett lyckokast jämfört med innan.Nu är det ju så att konflikten mellan Israel och Palestina har hållit på alldeles för länge, och de berörda parterna klarar inte att lösa den på egen hand.Då finns inget alternativ till att ta hjälp av utomstående; FN och USA.Därför krävs det att bägge parter kan lägga stoltheten åt sidan och delta enligt de av medlarna uppställda reglerna.

 4. Noomi Berlinger-Stahl april 7, 2010 den 8:32 f m #

  Du är optimistisk. Jag tror inte det går att tvinga på parterna en hållbar lösning. Insikten om att situationen är ohållbar, eller alternativt skulle kunna vara bättre, måste komma inifrån. Jag tror att Obamas senaste utspel får motsatt effekt. När palestinierna har medvind kommer de inte att vara benägna att kompromissa. De har tidigare tackat nej till fördelaktiga fredsövernskommelser när de har varit i betydligt svagare position. Israel kan inte lämna ifrån sig mer land än de tidigare har erbjudit, en alltför radikal styckning innebär en reel säkerhetsrisk.

 5. Maria de Suède april 7, 2010 den 9:04 f m #

  Nu är det så att mitt fadderbarn bor i Gazaremsan. Är det rätt att skjuta hennes far som var en enkel arbetare och neka hennes sjuka mor en dräglig sjukvård? Terroriststämpeln är oftast felaktigt använd precis som antisemitismen. Dock vet jag att det är många Israeler som vänder sig mot sin egen regering nu och välkomnar en bojkott av Israel. Det finns också många judar, t.o.m. Ortodoxa, som kritiserar Israels hantering av denna konflikt. Det finns en som jag avgudar, han skänker sin sperma till barnlösa palestinska kvinnor för att blanda ”raserna”. Nu är vi ju ett enda folk,se ras, på denna jord, ty vi äro alla av samma mänskliga ras. Men visst finns det vissa skillnader, men de är obefintliga och berör hudfärgen.

  • Noomi Berlinger-Stahl april 7, 2010 den 10:45 f m #

   Jag har läst några av dina bloggar om Mellanöstern och har svårt att tänka mig en sitation där du håller med om något som Israel gör. Jag har bott i Israel sen 1980 och vet en del om det israeliska samhället. Som du mycket riktigt påpekar är det ett öppet och demokratiskt samhälle med full åsiktsfrihet. Det är även genetiskt blandat, över 200,000 nya ivandrare är svarta judar av Etiopiskt ursprung, här finns två indianstammar från Peru som har övergått till judendomen, över hälften av Israels judiska befolkning kommer från arabländerna etc. Ras är en non-issue inom judendomen. Vad det gäller ditt fadderbarn undrar jag varför sjukvården i Gazaremsan är Israels ansvar. Folket i Gazaremsan har fått mer humanitär hjälp per capita än någon annan del av världen. De pengarna försvann. Gränsen mot Israel är stängd så länge beskjutningen av suverän israelisk mark fortsätter. De är Gazabornas val. Gränsen mot Egypten är stängd därför att… ja varför är den gränsen stängd egentligen? Och varför bär inte Egypten något ansvar? Och varför vägrade Egypten att ta tillbaka Gazaremsan som tidigare hört till Egypten, under fredsförhandlingarna om om den angränsande Sinaihalvön? Om du önskar ett bättre liv för ditt fadderbarn måste Gazaborna ta ansvar för sin del. Vill de ha en öppning i gränsen mot Israel får de sluta skjuta raketer in i södra Israel. Vill de ha kommers med Israel får de sluta skjuta mot gränsövergångarna när de tidvis öppnas. Jag har inte röstat på den nuvarande regeringen, och har mycket kritiskt att säga om deras politik. Inte desto midre hoppas jag för allas vår skull att det blir det demokratiska och produktiva Israel som får vara förebild för ett framgångsrikt land i Mellanöstern, och inte Hamasgubbarnas bakåtsträvande tyrrani.

 6. Maria de Suède april 7, 2010 den 1:57 e m #

  Jag måste tydligen förklara att jag inte har något emot Israelerna, det är den israeliska regeringen som jag kritiserar. Det var israeliska soldater som sköt hennes pappa, men orderna kom ju från den dåvarande irsaeliska regeringen. Det behövs kritiska röster inifrån Israel och jag bara undrar varför samma sorts förtryck av människor sker om och om igen världen över i olika skepnader eller olika titlar. Apartheid, diktatur, fascism etc…Ha det bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: