En skruv lös

14 Apr

Jag är rädd att förlora min hörsel. Det är kanske ingenting akut, men ofta märker jag att barnen hör ljud som numera är utanför min skala. Ungarna berättar att det finns ringtoner till mobilen som lärarna inte hör. Men det är inte bara de höga tonerna som suddas ut. Ordens mening och vikt förlorar också sin skärpa.

Lenny Bruce, stand-up komedins tragiska uppfinnare, har en sketch om att alla alltid borde använda de fulaste epiteten de bara kan för olika folkgrupper, för att dessa därigenom skulle förlora sin udd.

Are there any niggers here tonight? Could you turn on the house lights, please, and could the waiters and waitresses just stop serving, just for a second? And turn off this spot. Now what did he say? ”Are there any niggers here tonight?” I know there’s one nigger, because I see him back there working. Let’s see, there’s two niggers. And between those two niggers sits a kike. And there’s another kike— that’s two kikes and three niggers. And there’s a spic. Right? Hmm? There’s another spic. Ooh, there’s a wop; there’s a polack; and, oh, a couple of greaseballs. And there’s three lace-curtain Irish micks. And there’s one, hip, thick, hunky, funky, boogie. Boogie boogie. Mm-hmm. I got three kikes here, do I hear five kikes? I got five kikes, do I hear six spics, I got six spics, do I hear seven niggers? I got seven niggers. Sold American. I pass with seven niggers, six spics, five micks, four kikes, three guineas, and one wop. Well, I was just trying to make a point, and that is that it’s the suppression of the word that gives it the power, the violence, the viciousness. Dig: if President Kennedy would just go on television, and say, ”I would like to introduce you to all the niggers in my cabinet,” and if he’d just say ”nigger nigger nigger nigger nigger” to every nigger he saw, ”boogie boogie boogie boogie boogie,” ”nigger nigger nigger nigger nigger” ‘til nigger didn’t mean anything anymore, then you could never make some six-year-old black kid cry because somebody called him a nigger at school. (Lenny Bruce, Swear to tell the truth 1998)

Jag har haft ett intressant utbyte med en engagerad vänsterpolitiker som skrev om KFs hjältemodiga initiativ att bojkotta israeliska produkter. Han använde hårda, men alltför vanliga, ord om Israel. Vissa ordkombinationer passar bra ihop, som t.ex. jävla jude. Man säger inte helvetes jude, det låter fel. Men jävla jude har en viss musikalisk klang. Om Israel får man säga nästan vad som helst. Ockupant, rasist, imperialist, för att inte tala om det mer vulgära, mördare. Tänk om någon skulle drista sig att säga så om ett annat land? Det skulle inte vara alltför långsökt att applicera några av de mindre smickrande uttrycken på vår granne Jordanien. Human Rights Watch uppmanade nyligen de jordanska myndigheterna att sluta ta ifrån sina palestinska invånare deras jordanska medborgarskap. Mellan 2004 och 2008 togs medborgarskapet slumpmässigt ifrån 2700 jordanier av palestinskt ursprung, vilket innebär att de inte får äga jord, ta del av utbildningsväsendet eller det politiska livet. Jordanien sitter ju även på de östra delarna av det land som av FN en gång tänkt skulle bli en palestinsk stat, men de bara sitter där, det är liksom inte ockuperat. Det låter inte bra att klandra Jordanien. De har ju en jättesnygg och välklädd drottning, medan Israels första dam ser ut som Miss Piggy. Ibland liknar världspolitiken Världsnaturfondens agerande. Man ska värna om utrotningshotade arter om de är gulliga, men fula eller läbbiga djur får själv stå sitt kast. Det fattar ju vem som helst att man inte kan göra en poster med en aldrig så sällsynt kackerlacka.

De två mest intressanta punkterna i utbytet med min knallröde vän var att Israel enligt honom

 • bör bojkottas för att vi kränker palestiniernas mänskliga rättigheter, och
 • att israelernas lidande, till skillnad från det palestinska, inte har någon genomslagskraft på svenska TV skärmar

Mänskliga rättigheter är tydligen inte ett absolut begrepp. Jag tycker att Israel ska lämna Västbanken, utom ca. 10% där det ligger större judiska bosättningsområden. Inte för att det inte är vårt, utan för att vi i kompromissens namn måste vara beredda på offer. Så fort vi kan nå en internationellt bindande och slutgiltig överenskommelse med palestinierna. Utan direkta förhandlingar och överenskomna gränser är delningen fullständigt meningslös. I väntan på ett fredsavtal och en delning av staten borde de som säger sig värna om palestiniernas mänskliga rättigheter hålla ett öga på vad som händer inom det palestinska samhället. Mellanösternkonflikten handlar väl inte bara om stolthet, om mitt och ditt?  

Laurent, en man i min församling, har en skruv lös i huvudet. Man kan se den på röntgenbilderna. Han skadades av en självmordsbombare på en restaurant i Jerusalem 2001. Sen låg han i koma i över ett år.  Nästan tio år senare har han kämpat sig tillbaka till livet. Han har lärt sig att tala, att fungera i vardagslivet, han har t.o.m gift sig och fått en son. Han kommer inte ihåg någonting av sitt liv innan attentatet, där 20 andra restaurangbesökare mördades, men han har ett nytt och innehållsrikt liv.

I min sons klass går Tzach, en 15 årig pojke som även han skadades vid ett attentat. För tre år sedan, när pojkarna började i samma klass, kunde Tzach inte gå själv. Han har fortvarande svårt att koncentrera sig, men han är vid det här laget en av de bästa basketbollspelarna i klassen.

Jag skulle kunna berätta tjugo, eller femtio, sådana historier till, om människor i min direkta omgivning vars liv trasats sönder av terrorn. Berätta för att förklara muren, för att förklara vägspärrarna, som båda ger ett visst skydd mot just detta. Visst blir palestinierna lidande av alla säkerhetsåtgärder. Men de är inte ensamma på scenen.

Tänk på det, nästa gång ni hör någon babbel-Tarzan yla fram sina djungelvrål mot Israel.

Annonser

5 svar to “En skruv lös”

 1. Katarina i Holon april 14, 2010 den 12:42 e m #

  Vilket otroligt bra inlägg!! Håller med om allt!

 2. Milo april 15, 2010 den 5:17 e m #

  Det hemska läget i Israel/Palestina görs inte bättre av att parterna skyller på varandra. Eftersom du verkar sympatisera med Israel (jag är ateist och neutral ställd mot Israel/Palestina) så har jag några frågor som jag hoppas du kan svara på. :-)1. Israeliska bosättare har gång på gång genom åren kränkt gränserna för Västbanken och Gaza, och har förskansat sig nya områden för sina bosättningar, inte sällan med våld och maktmissbruk. Israeliska staten gör inte mycket åt det. För mig är det helt ofattbara handlingar om man vill ha fred och stabilitet i området. Hur ställer du dig till detta, och varför?2. Vissa reportage och bilder som kablas ut av internationell press från Gazaremsan och Västbanken för nästan tankarna till nazistiska jude-getton under andra världskriget, fast omvänt. Populationen hålls under bevakning och blir kränkta av bosättare och israelisk militär. Det är svårt att få en uppfattning som utomstående. Är detta en lögn som sprids av antisemiter? Har du besökt områdena?Här är ett exempel på en sådan bild:http://www.timesonline.co.uk/tol/global/article7039278.ece?slideshowPopup=true&articleId=7039278&sectionName=News

 3. Noomi Berlinger-Stahl april 15, 2010 den 11:31 e m #

  Milo,Jag hinner inte svara idag, återkommer imorgon.Noomi

 4. Noomi Berlinger-Stahl april 16, 2010 den 11:25 f m #

  Hej Milo,Det låter kanske banalt, men glöm aldrig att situationen här är enormt komplicerad, ingenting är svart och vitt. Jag ska försöka svara kortfattat, men bläddra gärna bakåt i mina texter och se om du kan få större klarhet i dina frågor. Jag vill börja med att säga att jag inte vill hitta ursäkter för vissa israelers svinaktiga beteende. Grymhet eller hänsynslöshet ska inte ursäktas, det ska bekämpas. Men det får de individerna stå för själva, det är inte statens eller alla judars fel. Man kan inte döma Sverige efter värstingar eller nynazister. Det finns en stark och uttalad opinion mot sådana som tar lagen i egna händer. Polisen och rättsväsendet tar inte lätt på lagbrott, men dessvärre har vi begränsade resurser, och de riktas ofta i första hand till försvar mot yttre fiender. Ingen annan demokrati i historien har tvingats in i så många utdragna väpnade konflikter. Priset, både ekonomiskt och socialt, är enormt.1. När man talar om Mellanösterns historia kan man gå tillbaka till biblisk tid, eller till korstågen eller FNs resolutioner eller någon annan punkt på tidslinjen. Judar har alltid haft ett särskilt förhållande till Israels land. Jag är född och uppväxt i Sverige. Att vara praktiserande jude i Sverige är att vara avvikande. När jag kom till Israel för 30 år sedan, förstod jag sambandet mellan religionen och landet. Här infaller de judiska helgerna på rätt årstid. Vi känner anknytningen till just den här platsen. Det bibliska berättelserna utspelar sig på olika platser i landet. En del av de platser vars namn alla kommer ihåg, t.ex. Betlehem, Hebron och Jerusalem, ligger helt eller delvis på Västbanken. Hur det har blivit så är en lång och komplicerad historia, men det har lika mycket att göra med rivaliteten mellan Frankrike och England efter Första Världskriget som med araber och judars anknytning till platsen. Det känns därför ofta slumpmässigt, vilka delar av landet som kom att ligga inom statens gränser och vilka på andra sidan den kontroversiella gränsen. För en ideologisk bosättare är Västbanken en del av Israels land. För mig också, för den delen. Men skillnaden är att jag tycker att vi måste vara beredda till territoriella kompromisser för att få ett slut på konflikten. Gaza är en annan fråga, jag tror jag får ta upp det separat i en bloggtext.2. Det finns starka politiska och ekonomiska krafter som har ett intresse av att låta Israel vara syndabock för allt ont. För arabvärldens ledare är det fantastiskt bekvämt att alltid kunna kanalisera frustrerade undersåtar, för att slippa ta itu med sina egna problem, kvinnoförtryck, brist på ekonomisk utveckling, orättvis fördelning av resurser, odemokratiska regimer etc. Samtidigt finns det arroganta israeler som i mina ögon sviker sitt land och alla grundläggande judiska värderingar. Och som gör sig ack så bra i fiendens propaganda. Men de är en marginell företeelse som blåses upp ur all proportion av politiska intressenter. Då och då har jag anledning att besöka arabiska områden på Västbanken, men som regel är de avstängda för judiska israeler.Känner du att du har fått svar?MVHNoomi

 5. Milo april 16, 2010 den 4:42 e m #

  Hej igen, tack för svaret. Det är svårt för utomstående att förstå alla komplicerade twister i Mellanöstern, men du hjälpte i alla fall mig att komma en bit på vägen. Lycka till i framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: