Veckorapport

17 Maj

Det blir ingen St Göran (jag) och Draken (alla andra) -text den här gången. Just nu passar det inte att duellera, jag måste förbereda mig själsligt för att ta emot de tio budorden.

Imorgon kväll firar vi shavuot, en av de judiska helgdagar som kanske är mindre kända utanför den närmaste kretsen. Shavuot firas till minne av att vi fick Torahn på Sinais berg. Helgen har även en jordbruksaspekt, nämligen skördefesten. Sju gånger sju dagar har vi räknat sen påskhögtiden enligt bibelns bud, sju veckor från sådd till skörd. Det var 34° i skuggan igår i Jerusalem, våren är definitivt över och vi börjar vår långa och varma sommar.

Här är den telegrafiska versionen av bibelns berättelse. Efter en lång period av slaveri och annat trist tågar judarna ut ur Egypten på väg tillbaka till fädernas land, Israel. Nu börjar det judiska folkets historia. Efter en mycket lång promenad kommer de fram till Sinais berg, där Moses går upp och hämtar Torahn/lagen. Lagen beskriver det som hänt folket hittills och reglerar framtida beteenden. Historia+torah=judarna. Fast man kan nog skyffla om komponenterna med samma resultat.

För att fördjupa oss i Torahn är det brukligt att stanna uppe hela natten, eller i alla fall tills det är ursent, och lyssna på Torah lektioner. I helgen publicerades nattens utbud i alla lokaltidningar. 30-40 institutioner, synagogor, skolor, museer, privatpersoner och kulturetablissemang presenterade sitt utbud. Mina tonåringar tittade med stort intresse igenom programmet. Det finns mycket seriöst/torrt/insnöat, men det finns även en massa kreativt/spännande/oortodoxt. Och allt möjligt inimellan.

Hela natten kan man se ljusklädda människor som vandrar ensamma eller i grupp för att höra ett spännande föredrag eller delta i en hetsig diskussion. På en del ställen är det proppfullt, på andra sitter bara två personer böjda över en bok och brottas med varandras intryck av en ålderdomlig text. Jag älskar det faktum att de gamla texterna fortfarande upplevs som tillräckligt relevanta för att engagera vår generation. Man tar tag i en bit text och sliter den genom tid och rum, letar efter dolda meningar, paralleller och associationer. Det här är inte bara en natt för de troende. Poeter och författare, rebeller och hädare deltar i aktiviteterna. På många ställen är det helt acceptabelt att säga att man inte tror på gud, eller uppenbarelsen vid Sinais berg, eller det utvalda folket, för att sen använda sig av en viss text för att understryka en poäng.

Fram på morgonkvisten blir det lämmeltåg mot Klagomuren eller Haas promenaden, där man har en fantastisk utsikt över den heliga staden. Fast då är de mest ungdomar, som på något sätt lyckas motstå tyngdlagen, som fortfarande är på benen.

Det ligger lite prestige i att sätta ihop ett bra och konkurensmässigt program till Shavuotstudierna. Det går mode i vissa ämnen och även i en del föredragshållare. Har man några som helst intellektuella aspirationer är man med någonstans. Jag skulle gissa att våra toppmodeller också deltar, det kanske finns något om Blondinerna i Boken. Fast inte i Jeruslem, snarare i Tel Aviv. Annars kan man ha någon form av gimmick eller muta med småkakor och salta pinnar.

Själv har jag ett hemligt vapen i år. Förutom ett väldigt bra program, om jag får säga det själv, om rabbinens roll i vår tid, så kommer vi i min församling att ha genomgående bryggkaffe hela natten. Haha, vilken kupp. Att ingen har tänkt på det tidigare. Kaffein+torah=hålla mig vaken hela natten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: