Dror Feilers 15 minutes of shame

23 Maj

Dror Feiler är konstnär. Så säger han själv. Personligen tror jag att han är vampyr. Vampyrer lever på blod. Dror Feilers första rejäla solbränna i strålkastarljusen var när han skapade det omtalade konstverket Snövits Blodbad. Och hade en sån kolossal tur att komma ihop sig med Israels ambassadör. Feiler, som lämnade Israel 1973, har sen dess iglat sig fast vid staten Israels försmådda hals, ur vilken han suger näring för egen viktiga person.

Har ni hört Dror Feilers musik? I Wikipedia, och på diverse andra ställen på nätet, är han klassad som kompositör. Följande är ett citat från Dror Feilers egen hemsida. Det är, så vitt jag förstår,  hans beskrivning av sig själv som konstnär.

Eye-bleeding composer of intifadic and eruptive lung-outs,
music-trasher, saxophone screamer and computer terrorist.

Rackarns, eller hur? Lite pretto, kanske, men vasst. Men trots detta får jag inte intrycket att Dror Feilers musikkarriär går nåt vidare. Förutom att premiären på hans komposition nyligen ställdes in för att musikerna protesterade mot den öronblödande decibellnivån, kunde jag faktiskt inte hitta särskilt mycket om Feilers musik. Då kan det vara bra att ha en hobby. Till exempel segling. Många människor gillar havet. När man seglar är det kul att ha med sig sällskap, och det är viktigt att man har bra utrustning. Och slutligen bör man välja ett intressant mål för seglatsen.

Feiler, som är kommunist, tar därför med sig sina 500 kompisar, som är opportunister, på en liten tur till Gaza. De har med sig presenter till sina skäggiga kompisar. Inte så mycket, det är ju mest en symbolisk handling av solidaritet med de tyrraniska bakåtsträvande kvinnoförtryckande fundamentalisterna i Gaza. Fredskonvojen har inte med sig några vapen alls, inte ens en liten pyttepicka, bara ett enormt mediaintresse, och vad behöver man egentligen mer än det? Kompisarna i Gaza behöver inte heller mer vapen, det kirrar de själva. En båt kommer lastad från Iran med många hundra ton blandade vapen. När inte israeliska kustvakten kommer dit först och stör. Kapten Henning Mankell tycker att det är taskigt att israeliska flottan är så ogin. Han spekulerar att fredskonvojen kanske blir stoppad och muddrad av flottans pojkar. Fast han lovar att de bara har med sig lite cement och grejs. Grabbarna från Hamas tummar säkert på att de inte ska bygga avfyrningsramper för sina raketer av denna cement.

När jag läste Feilers ovanstående verbala självporträtt tänkte jag att han kanske är mer konstnärligt än praktiskt lagd. Därför bidrar jag med ett par praktiska råd, om de mediakåta världsomseglarna faktiskt skulle vilja göra något för Gazaborna.

 • Släpp Gilad Shalit, vi byter mot era fångar
 • Sluta beskjuta gränsövergångarna. Varje gång situationen lugnar ner sig och varor börjar flyta in och ut ur Gaza blir det en ny terrorattack mot gränsövergången. Industriområdet i Erez var väldigt framgångsrikt, över 10,000 palestinier hade jobb där, samarbetet mellan Israel och palestinierna var exemplariskt. Vad har Hamas för intresse av att sabotera denna hälsosamma process, var kollaps främst drabbar de egna?
 • Ställ in kompassen på Egypten. Det är bara några knop åt babord, eller va man säger. Det blir så mycket tjat om att Israel blockerar Gaza. Egypten gränsar ju också mot Gaza och de är araber. De kommer säkert att hjälpa till att överföra Europas samvetsoffergåvor till de behövande.

Du, Dror, om du funderar på omskolning, om du skulle villa prova på något annat än ögonblödande komposition, har jag ett par förslag på uppgifter där du kanske skulle finna dig till rätta,

Enfant terrible vilket är franska och fritt översatt betyder jävla unge

Provokatör. Du skulle kunna starta en ny konstnärlig rörelse. Om Lars Vilk är intresserad känns det som ni faktiskt har mycket artistiskt gemensamt

Annonser

4 svar to “Dror Feilers 15 minutes of shame”

 1. Ofer Maimon maj 25, 2010 den 6:09 e m #

  Om du till äventyrs är intresserad av att lyssna på Drors ”musik” kan jag rekommendera Youtube och en sökning på Dror Feiler. ”Cruel and unusual punishment” som amrisarna skulle säga.

 2. Noomi Berlinger-Stahl maj 25, 2010 den 6:42 e m #

  Wow. Totalt värdelöst. Om jag hade lyssnat innan jag skrev hade jag nog kanske varit lite mer kritisk mot Feiler.

 3. Noomi Berlinger-Stahl maj 25, 2010 den 9:58 e m #

  Jag fick en ny idé, man skulle kunna använda Feilers musik istället för kollektiva straff. Nej, det blir kanske lite väl grymt.

 4. Jacobi maj 30, 2010 den 5:09 f m #

  Det där var inte ”musik” Det var tortyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: