Tio-i-topp Gazafloskler

7 Jun

När Ships for Gazas fartyg dyker upp vid horisonten, ser jag för mitt inre öga hur en möjlig förhandlingslösning flyter bort i motsatt riktning.

Istället för ett riktigt försök till förhandlingar, som faktiskt var på väg, tvångsmatas vi nu med ett stort PR-jippo, där plattityderna flockas som fotografer runt celebs. Som en service till läsaren erbjuder jag nedan några väl tuggade floskler för lathundar som önskar delta i Shit for Gazadebatten men inte gitter tänka själva: (och några kommentarer för de som är av mer reflekterande natur)

1. Gaza är världens största fängelse

Gazaremsan är 360 km2 och har ca. 1,5 miljoner invånare och är den sjätte mest befolkningstäta platsen i världen. Som jämförelse är   

Israel                   22,000 km2

Monaco               2 km2

Andorra               468 km2

Lichtenstein       160 km2

Sverige                450,000 km2.

Ta en titt på Google Earth, så kan ni se med egna ögon hur Gaza ser ut. Gaza gränsar mot Israel och Egypten, dvs. det är två stater som delar ansvaret för de stängda gränserna.

2. Hamas är kanske inte demokratiskt lagda, men de är demokratiskt valda

Hamas vann över Fatah med stor majoritet i demokratiska val 2006. Sen dess har Hamas systematiskt avrättat dussintals Fatahsympatisörer och vägrar nu av olika anledningar att hålla nyval, som enligt konstitutionen skulle ha ägt rum i år.

3. Aktivisterna ombord på Gazakonvojen var fredliga.

En ung man jag känner, son till bekanta som bor i vårt område, var en av de israeliska soldater som stoppade konvojen. Han är nu hemma från sjukhuset med ett sönderskjutet knä, en bruten arm och hjärnskakning som han fick när han blev slagen i huvudet med en påk. Han är mycket glad att han lever.

4. Israel släpper inte igenom harmlösa material som cement till Gaza.

Mellan tillbakadragandet av all Israelisk bosättning från Gaza 2005,  och Gazakriget vintern 2008-9 skjöts över 7000 raketer från Gaza mot civila bosättningar i Israel. Detta ledde till Israels offensiv mot Gaza, där  över tusen civila palestinier dödades av israeliska trupper. Bland offren fanns varken Hamas ledare eller deras nära och kära. De satt i underjordiska bunkrar av cement och dirigerade sina undersåtar som fick agera fotogenisk kanonmat. Smuggeltunnlarna mellan Egypten och södra Gazaremsan, genom vilka vapen och andra förnödenheter smugglas, förstärks också med cement.

5. Enligt internationell lag är det förbjudet för en stat att stoppa fartyg på internationellt vatten.

Om du följer denna länk http://www.mag.idf.il/592-4071-en/Patzar.aspx får du en full förklaring på engelska av vilka lagar som gäller för blockad av en fientligt inställd nation och under vilka omständigheter man kan stoppa ett fartyg som vill häva blockaden. Guess what…..

6. Israel kommer inte att leverera den humanitära hjälpen skeppen hade med sig till Gaza

Hjälpen står och väntar vid Kerem Shalomgränsövergången sen i torsdags. Hamas släpper inte in förnödenheterna i Gaza

7. Det råder brist på mat i Gaza

Enligt FNs egna organ och Röda Korset råder det ingen brist på mat i Gaza. Under 2010 har 11,972 lastbilar med 287,110 tons hjälp importerats till Gaza. Det råder brist på arbete i Gaza. Trots massiv hjälp från Europa har Gazabornas ledning inte alls satsat på uppbyggandet av den egna ekonomin. Byggnader, växthus m.m. som lämnades av de tidigare judiska bosättarna slogs sönder i spillror, hellre än att användas produktivt.

8. Det är alla judars plikt att ta avstånd från Israels gärningar

Är det muslimers plikt att ta avstånd från hedersmord, lemlästning av tjuvar, kvinnlig omskärelse m.m? Är alla svenskar ansvariga för de svenskar som super sig fulla och uppför sig illa på solsemester? För skinskallar och andra rasister? För självmördare, som enligt sägnen är särskilt utbrett i Sverige.

Många judar känner för Israel, en del är likgiltiga eller negativa. En del identifierar sig med judisk historia, en del bryr sig inte. En del har släkt i Israel, en del reser ofta till Israel. Eller aldrig. Eller har släkt som de inte gillar. Är svenskar ansvariga för utlandssvenskar? Måste utlandssvenskar älska Sverige? Eller måste de vara kritiska? De måste ingenting.

9. Israel jävlas med Palestinierna i Gaza för att förödmjuka dem

Sen förra veckan har minst sju raketer skjutits från Gaza mot Israel. Blockaden mot Gaza, som skulle vara ett försvar mot raketanfallen, är inte särskilt effektiv.

10. Israel sköt Muhammad al Durrah

Den andra Intifadan bröt ut år 2000 mot bakgrund av bilderna från Netzarimkorsningen i Gaza, där en tolvårig pojke, Muhammad al Durrah, hamnade mitt i en eldstrid mellan Israeliska och Palestinska styrkor. Han tog täckning bakom sin far. Vad som sen hände är oklart och omdiskuterat. http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_al-Durrah_incident  Vi vet inte om Muhammad sköts och i så fall av vem. Men oavsett den verkliga händelsen, har bilderna nått mytologiska proportioner. Inte mycket i konflikten är så enkelt och svartvitt som det ser ut.

Jag är inte stolt över den israeliska flottans handlande i samband med Ships to Gaza. Men jag tror heller inte vi i Israel har något att skämmas över. Vi hade inte mycket val.  Israel är bortgjort, militärt, diplomatiskt och ur PR synpunkt. Liv har spillts, helt i onödan. Mediacirkusen gör det ännu mindre troligt att vi kommer kunna sätta oss runt ett förhandlingsbord. Hamas har moppsat upp sig. Israel är skakat av Turkiets agerande och den demokratiska världens påhopp. Dock förutspår jag att just mediaintresset garanterar att det snart blir fler och mer storslagna konvojer. Varje europeisk intellektuell kommer vilja ha sitt hjältefoto taget vid relingen. Och så flyter fredschanserna sakta iväg utom räckhåll, i alla fall inom en överskådlig framtid.

Annonser

6 svar to “Tio-i-topp Gazafloskler”

 1. ThomasWu juni 7, 2010 den 11:00 e m #

  Man glömmer ofta bort vad Palestinerna behöver, hur de ska få fred, välfärd och frihet. En sak är säker, flera storslagna konvojer skapar mer problem än nytta. Det gäller hela regionen.

 2. Michael juni 9, 2010 den 7:00 f m #

  När det gäller Gaza och Israel är det bara dynga som duger i Sverige. Sverige kan bara ha en åsikt. Den är att Hamas är missförstått och moraliskt och politiskt kan jämnställas med varje demokratiskt vald regering. Att Hamas faktiskt själva för krig mot det egna folket, mot Fatah, kristna osv ska vi tiga om. Att snaran dras åt mer och mer vad gäller mänskliga rättigheter likaså. Tack Noomi, mycket bra inlägg!

 3. frekar06 juni 9, 2010 den 5:53 e m #

  Båda parter i den här konflikten måste skärpa sig och sluta med krigshandlingar mot varandra. Man löser inte konflikten med mer våld. Den lösning som jag själv förespråkar på konflikten är att Västbanken och Gaza bildar en stat. Syrien får tillbaka Golanhöjderna mot att man sluter ett fredsavtal med Israel och därefter låter vi staten Israel finnas där den ligger idag. Frågan om Östra Jerusalem löses genom att Östra Jerusalem blir internationell mark.Skriver om detta och Hamas här:http://blogg.aftonbladet.se/frekar06/2010/06/hamas-roll-i-mellanostern

 4. Noomi Berlinger-Stahl juni 9, 2010 den 9:10 e m #

  Det är lätt att komma med goda råd, men inte mycket av det är praktiskt genomförbart. Jag vet inte om du varit israel, jag tror att det är svårt att förstå hur litet området är. Om du t.ex. står uppe på golanbergen kan du se ut över stora delar av norra israel. Därifrån pricksköt Syrierna mot israeliska jordbruksarbetare under 60 talet och början av 70 talet. Svårt att glömma, sånt. Västbanken och Gaza är den enda biten som det skulle vara ganska lätt att lösa. Men vad händer sen med araberna i israel, ska de flytta? Vad händer med det som kallas de palestinska flyktingarnas rätt att återvända? Att lägga Jerusalem under internationelt styre vore att förneka att jerusalem varit det judiska folkets huvudstad sen kung david. under jordanskt styre (t. 1967)förnekades judar helt tillträde till sina heliga platser. Sheik Raed Salah, ledare för många av israels muslimer, han som återupstod mirakulöst efter att ha konstaterats skjuten på Mavi Marmara förra veckan, hävdar att det inte finns någon länk mellan judar och jerusalem. Det är inte en tillfällighet att vi inte har lyckats förhandla oss fram till en lösning än.

 5. frekar06 juni 9, 2010 den 11:24 e m #

  Jag är allmänt intresserad av denna konflikt och regionen som sådan. Därför har jag läst en hel del om Mellanöstern och konflikten där på egen hand. Dessutom så ser jag det närmast som ett måste för mig som ska bli lärare i Samhällskunskap och Religionskunskap att ha goda kunskaper om denna konflikt. Den här konflikten lär, vare sig jag som lärare tar upp den eller inte, komma upp i någon form i undervisningen i dessa ämnen. Så därför vet jag att det är ett väldigt litet område som utgör Israel trots att jag inte själv varit i Israel (skulle dock vilja åka ner någon gång och besöka bland annat klagomuren och Klippmoskén i Jerusalem). Jag är också medveten om att det finns stora problem med den lösning jag föreslog. Om Syrien ska få Golanhöjderna så måste de sluta fredsavtal med Israel och kanske till och med acceptera att det finns en internationell styrka i området som förhindrar nya attacker i norra Israel (anledninen till varför jag vill ha en internationell styrka är att den enes militär inte har någon trovärdighet hos den andra parten). Syrien borde för övrigt sluta upp med de dumheter som de ägnar sig åt nu och ägna sig åt medling i Mellanösternkonflikten istället. De skulle kunna spela en stor roll i medlingen i konflikten om de bara vill. Även Egypten, Saudiarabien och Turkiet borde komma ut på banan och försöka medla i konflikten. Sen kan man undra vad våra politiker här i Sverige håller på med. Sverige är ett land som har högt förtroende hos såväl Israel som hos Palestinierna. Jag förstår inte varför inte Sverige med sitt höga förtroende hos parterna försöker göra mer för att skapa fred än vad vi faktiskt gör. Ship to Gaza har gjort konflikten i Mellanöstern till en valfråga i höstens val. Här hemma i Sverige är debatten dessutom så uppskruvad nu att det knappt går att diskutera den här frågan. Den som kritiserar Palestinierna blir kallad rasist och den som kritiserar Israel blir kallad antisemit. Det är så dumt att man inte kan föra en seriös och saklig debatt i denna fråga. /Frekar06

 6. Ann Ringart juni 12, 2010 den 5:02 e m #

  Hej Naomi – och tack för dina kloka ord. Jag tackar dig även på FB där jag lagt ut länken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: