Om att vara konsekvent

10 Jun

Ett av argumenten mot Israels blockad av Gaza är att de hårda begränsningarna på vad man får eller inte får föra in i Gaza innebär kollektiv bestraffning. Detta drabbar oskyldiga lika hårt som skyldiga. Tanken bakom blockaden, tror jag, är att civilbefolkningen ska tröttna på de usla förhållandena och sätta press på sin ledning att sluta skjuta raketer mot Israel. Det verkar inte vara ett framgångsrikt koncept.

Jag tänker inte gå in på ämnet i sak, jag berörde det delvis i mitt förra inlägg. Jag undrar bara hur det kommer sig att samma människor som protesterar mot den kollektiva bestraffningen av civilbefolkningen i Gaza tycker det är mer än OK att bestraffa vilka israeler som helst för beslut fattade av Israels regering. När det kommer till bojkott av israeliska varor, särbehandling av israeliska akademiker (som i det stora hela oftast själv sympatiserar med vänstern) utfrysning av israeliska idrottsmän, generella och hätska uttalanden mot judar m.m. så gäller inte regeln att det är fel med kollektiv bestraffning.

Om det är OK att använda befolkningen för att sända ett budskap till ledningen, så är det OK på båda sidor. Om det inte är OK, så sluta med all form av kollektiv bestraffning, även mot Israeler.

Annonser

3 svar to “Om att vara konsekvent”

  1. frekar06 juni 10, 2010 den 12:52 e m #

    Noomi. Här är vi helt överens. Det är inte acceptabelt att någon grupp människor blir utsatt för kollektiv bestraffning. Kollektiv bestraffning är och förblir olagligt. De som utför kollektiv bestraffning måste ställas till svars i internationell domstol då det bryter mot internationell lag att kollektivt bestraffa en grupp människor. De som försvarar att man kan kollektivt bestraffa israeler för vad den israeliska regeringen gör, men protesterar mot den kollektiva bestraffningen av Gaza är direkt oseriösa. De vet överhuvudtaget inte vad de pratar om och jag skulle till och med vilja säga att en sådan argumentation är direkt odemokratisk eftersom kollektiv bestraffning är oförenligt med mänskliga fri- och rättigheter. Dessutom, om man vill hårddra det lite så innebär en sådan argumentation att man inte står upp för allas lika värde och rättigheter. Det är otroligt att man kan höra en sådan argumentation från folk som säger sig stå för demokrati. /Frekar06

  2. Micke juni 10, 2010 den 1:25 e m #

    Det är bara att njuta va bra du skriver!. Om man vill vara konsekvent, så måste väl alla välmendande människor bojkotta Kina (pga Tibet), Ryssland (Chechien), Turkiet (Kurdena), USA (native americans, Irak, Afganistan ), Europa inkludera Sverige (Irak, Afganistan med 1000-tals civila döda), Marocco (västra Sahara)…har jag glömt något? Det blir inte mycket kvar.

  3. frekar06 juni 11, 2010 den 11:14 e m #

    http://www.piratpartiet.se/nyheter/piratpartiet_betonar_vikten_av_fri_och_oppen_kommunikation_i_gaza_och_israelPiratpartiet i Sverige för fram ett annat perspektiv på Ship to Gaza aktionen. De tar inte ställning i sakfrågan. De för istället fram det informationspolitiska perspektivet och betonar vikten av fri och öppen kommunikation vid sådana här händelser. De skriver i ett pressmeddelande: ”“De nya tekniska möjligheter till direktkommunikation är ett stort framsteg för folkrätten runt om i världen. Det är oerhört viktigt att vi bevarar den möjligheten. Öppen kommunikation är a och o i all konfliktlösning.”Här tror jag faktiskt att dom har en oerhört viktig poäng och det känns som om detta är något att fundera kring när man försöker lösa den här eviga konflikten. //Frekar06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: