I huvudet på Gilad Shalits mamma

2 Jul

Ett måleriskt uttryck som används i Israel de senaste åren är “att se filmer”. “Filmer” är det man hinner föreställa sig i fantasin från det ögonblick man börja oroa sig för något, tills man vet vad som egentligen hände. Hjärnan jobbar övertid med att producera den ena mardrömslika förklaringen efter den andra.

Igår hade vi en stor fest hemma hos oss för en nära väninna som fyllde 50. En av gästerna kom sent. Hon bad om ursäkt och förklarade att hon inte lyckats få tag på sin 17-åriga dotter på hela dagen. Inte på mobilen, inte på kompisens mobil, inte hos kompisens pappa, inte på israels motsvarighet till Röda Korset, där flickan enligt uppgift skulle vara för att jobba sitt skift. Hjärnfilmen börjar gå på självgång, först långsamt, sen allt snabbare. Man börjar mala, vad hade hon på sig, vad sa hon imorse, var hon glad, vem nämnde hon vid namn? Vad kan hända en levnadsglad sjuttonåring medan sekunderna tickar? Till slut ringde den unga damen, som helt oskyldigt varit ute med ambulansen hela eftermiddagen där man inte får ha på mobilen.

På radion säger just Aviva Shalit, Gilad Shalits mamma, att hon nu väntat i fyra år. Glöm inte min son, uppmanar hon allmänheten.

Vad tänker Aviva Shalit på när hon går upp på morgonen?  Vilka filmer spelar hon i huvudet?

Gilad Shalits föräldrar och syskon började i veckan en protestmarsch genom hela landet, från sitt hem i norra Israel till beslutsfattarna i Jerusalem. Varje dag går de från en stad till nästa följda av tusentals medmänniskor. Idag följer över 20,000 människor med familjen till badorten Netanya. Kör en omväg, om ni ska åt det hållet. Nästa vecka, när de kommer till Jerusalem, hoppas jag att gå med en bit.

När man vaknar på morgonen, innan man öppnar ögonen, vad tänker man på, om ens son hålls fången i en underjordisk cementbunker i fiendeland? Slår dem honom? Är han frisk? Får han se solens ljus ibland? Vet han vad vi gör för honom? Vad gör han hela dagarna? Pratar fångvaktarna med honom? För ett år sedan fick familjen en kort videoinsplening av Gilad. Sen dess, inte ett livstecken. Tvivlar Aviva någonsin på att Gilad fortfarande lever?

Kanske löper en rysning av fruktan längst ryggraden. Khaled Mashal, Hamas ˝politiske˝ exilledare sa redan i början av familjen Shalits marsch, att alla påtryckningar bara kommer leda till att Hamas höjer sitt pris för att frige Shalit. Tänk om vi gör fel, kanske Gilads föräldrar tänker. Tänk om all uppmärksamhet leder till att frigivningen uppskjuts. Och sen öppnar de ögonen och går upp och börjar dagens marsch.

Vad gör familjen när de inte orkar leda kampen? De måste finnas ögonblick när de inte orkar gå i spetsen, när bördan blir för tung. Kan de gråta, inför alla följeslagare? Kan de skoja, prata om annat?

Sen Gilad kidnappades har familjen Shalit ägnat all sin tid åt kampen för Gilads frigivning. Många gånger under årens lopp har de haft anledning att känna sig optimistiska. Säkert har de föreställt sig återföreningens ögonblick, sekund för sekund.

Det är omöjligt att förstå vad familjen Shalit går igenom. Men hela landet följer med familjen med stor kärlek och medkänsla, idag på marschens sjätte dag och tills Gilad frigivning.

Annonser

Ett svar to “I huvudet på Gilad Shalits mamma”

  1. frekar06 juli 5, 2010 den 11:43 f m #

    Det verkar som om den israeliska regeringen blir allt mer pressade i frågan om Gilad Shalit. Det gäller dock också den palestinska sidan. Hamas är totalt oeniga i frågan och regeringen på västbanken vill absolut inte att Hamas ska få möjlighet att ta hem fler propagandasegrar. Det vore förödande för regeringen på västbanken om Hamas lyckades få tusen fångar, de flesta Fatah-anhängare, frigivna i utbyte mot Gilad Shalit. Jag får intrycket av att alla parter sitter i en rävsax i denna fråga. Frågan nu är vem som kan hitta en lösning för att ta sig ur rävsaxen. Den som gör det har vunnit en stor propagandaseger som kommer vara viktig för framtida förhandlingar i Mellanöstern. //Frekar06http://www.dn.se/nyheter/varlden/fangen-splittrar-aven-palestinierna-1.1132919http://www.dn.se/nyheter/varlden/shalits-ode-pressar-netanyahu-1.1132916

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: