Avundsjuk på grannarna

28 Jul

Det kommer inte bli mycket skrivet de närmaste veckorna. Jag slänger förhoppningsvis in något lite då och då.

Här är några bilder från en stor pro-israelisk demonstration i Finland för någon vecka sedan. Tack Ann-Britt. Skulle något liknande kunna hända i Sverige? Näver. Det politiska klimatet i Sverige tillåter inte sådant. Det finns fortfarande massor med kristna finska  grupper som reser till Israel, och många finnar som kommer som volontärer för att jobba på sjukhus, vika fallskärmar i armén etc. I Sverige däremot har avståndstagandet från Israel, absurt nog, blivit en käpphäst för stora delar av den svenska kyrkan, för att inte tala om andra organisationer där blotta namnet Israel får talesmän att tugga Pavloviansk fradga. 

  finland demo.JPG

 finland 2.JPG

finland 3.JPG

 

Om man ser hur andra organisationer i Europa förhåller sig till Israel förstår man att den grundläggande inställningen har mycket lite att göra med Israels göranden och låtanden, utan att den snarare speglar inre processer och behov inom respektive organisation. Det är ofta svårt att ena sig om kniviga frågor som rättvis fördelning av inkomster och invandrarnas rätt och skyldigheter, men man kan alltid ena sig mot luftföroreningar och Israel.

I en parodi på ”In the Mood” sjunger Povel Ramel, ”Inte mod att reta norrmän, de kallar det för mod men det är inte mod”. Att vara modig är alltid att hellre lyda sin inre röst än ge vika för grupptyck. Visst vore det modigt om även svenskar skulle  våga stå upp för Israel?

Annonser

3 svar to “Avundsjuk på grannarna”

 1. Duritzan juli 28, 2010 den 9:52 e m #

  Det är vi nog en del som gör också. Av rent praktiska skäl blir det för min del mest att vidarebefordra bl.a. inlägg i din blogg och annan information som inte syns i de större mediaströmmarna.

 2. SvenE augusti 15, 2010 den 6:24 e m #

  Hyvä Finland!Äntligen någon som vågar stå för sin heder.Sverige var en gång ett land som självklart stod på Israels och Judarnas sida. Idag har man bl a tack vare mediernas svekfulla rapportering till stor del sällat sig till skaran som verkar för det uttalade målet att utplåna staten Israel. Tala om att skammen går på torra land

  • Katarina mars 23, 2012 den 5:27 e m #

   Kyllä! Hyvä Soumi!

   Min mor var finska men inte särskilt troende, men jag har vuxit upp med självklara ställningstaganden FÖR det lilla landet med den blåvita fanan.
   Det finns vissa likheter i Finlands och Israels historia som troligen gör att
   finnarna knyter an till folket där.

   Verkligen härligt att se bilderna – det rör djupt i själen och jag skäms för
   att vara svensk… bara tystnaden kring de franska dödsskjutningarna nu
   gör mig rädd. INGEN pratar om det – det är som att tidningsrubrikerna
   är osynliga! Annars är det ett himla liv om att israeliska soldater dödat
   en självmordsbombare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: