Mer om Ships to Gaza

11 Aug

Det som här följer är den ed med vilken varje medlem i det israeliska parliamentet, Knesset, svärs in.

Jag svär att vara lojal mot staten Israel och troget fullgöra mitt mandat i Knesset.

Hanin Zouabi är den första kvinnliga arabisk parlamentsledarmoten som representerar ett arabiskt parti  (Balad) i Israels parlament. Flera arabiska kvinnor har tidigare suttit i Knesset, men var då valda som representanter för allmänna partier. Så är det i Israel, alla de stora israeliska partierna, som Likud, Arbetarpartiet och centeralternativet Kadima, har arabiska representanter. Det enda arabiska partiet som har, eller vid någon tidpunkt haft,  judiska medlemmar, är kommunistpartiet.  Hanin Zouabi valdes in i Knesset vid det senaste valet år 2009, en av 14 arabiska parlamentsledarmöter. Även om hon redan från början profilerade sig genom att demonstrativt lämna Knessets plenum när man efter insvärningsceremonin sjöng Israels nationalsång Hatikva, så kom hon först i strålkastarljuset när hon som enda Israelisk riksdagsledarmot deltog i Ships to Gaza ombord på det turkiska skeppet Mavi Marmara. I egenskap av folkvald har MK Zouabi parlamentarisk immunitet och hennes handlingar är inte straffbara. Upprörda över MK Zouabis handlande, drog efter en omrösting en majoritet av parlamentsledarmöterna in tre av hennes privilegier, bl.a. rätten att besöka länder med vilka Israel inte har diplomatiska förbindelser och rätten till ett diplomatpass.

Efter sin återkomst till Israel anklagade MK Zouabi Israels flotta för övervåld, bedyrade att passagerarna på Mavi Marmarma var helt obeväpnade, samt hävdade att den israeliska armén, trots hennes enträgna böner, vägrat att hjälpa de sårade ombord på Mavi Marmara.

Idag släpptes en ny vidoefilm tagen av en av Gazaflottiljans passagerare. På filmen ser man:

MK Zouabi som kommer springande över båtens däck där den turkiska organisationen IHHs aktivister står och viftar med käppar och stålrör.

MK Zouabi som håller upp handen mot kamerans lins för att inte fastna på bild

MK Zouabi som har ett långt utbyte inne i båten på hebreiska med en israelisk soldat som begär att få evakuera de sårade till israeliska sjukhus. MK Zouabi protesterar och säger att de sårade inte vill ha hjälp av israeliska soldater. En israelisk arméläkare förklarar mycket bestämt att det inte är upp till henne att bestämma, utan att han, som läkare, måste avgöra. Läkaren frågar MK Zouabi , vad vill du, att de ska dö? Frågan besvaras inte.

När Hanin Zouabi svor en ed inför parlamentet att vara lojal mot Israels stat ljög hon.  Även om man säkert kan hitta någon besserwisser som tycker att MK Zouabis form av illojalitet är acceptabel. Efter hennes uttalanden om att Israels armé förvägrade de sårade hjälp blir videon där MK Zouabi föredrar att låta de sårade från Mavi Marmara ligga kvar, snarare än att ge dem tillgång till medicinsk hjälp dock svår att bortförklara t.o.m för den vigaste sanningsakrobaten. Om MK Zouabi inte vill vara med i Knesset, så är det upp till henne. Då kan hon stå utanför och bränna flaggor bäst hon vill. Om hon tycker att det är bättre att låta sårade ˝fredsaktivister˝ ombord på krigsfartyget Mavi Marmara lida än att ta emot hjälp av israelisk sjukvårdspersonal, så är även det hennes prerogativ. Men om hon ljög då, och ljuger nu, för att inte mista rätten att vara en av Israels lagstiftare, så tyder inte det på någon större integritet. Då kanske det är dags att välja sida.

Annonser

6 svar to “Mer om Ships to Gaza”

 1. Lisa Abramowicz augusti 11, 2010 den 10:29 e m #

  Jättebra att detta kommer till allmänhetens kännedom, Tack NOOMI!

 2. Magdalena Weland augusti 12, 2010 den 9:52 f m #

  Det är chockerande. Hur kan man göra för att få sådant publicerat i svenska tidningar?

 3. Duritzan augusti 12, 2010 den 10:29 f m #

  Detta bekräftar min definition av politiker som professionella lögnare (med enstaka undantag).

 4. RalphtheOgre augusti 12, 2010 den 11:09 f m #

  Jag skrev just ett blogginlägg om företeelsen, http://israelisverige.info/?p=1058 och självklarheten att hon liksom det andra dussinet arabiska Knessetledamöter försämrar situationen för alla israeliska araber och ökar misstroendet för dom. Visserligen blev den första arabiska tjejen nyligen elitsoldat i israeliska armén, men dessa arabiska knessetledamöter tycks göra allt för att försämra sitt rykte, reser till fientliga arabländer och kör propaganda emot Israel, en var anklagad för spioneri under kriget mot Hizbollah och sprang sin kos. Googlar du på t.ex. ”Knesset Arab” så hittar du i stort sett enbart artiklar om hur dessa araber har uppviglat mot Israel.Inte EN av dessa araber ägnar sig åt att underlätta fred med Israels omgivning – varför inte? De kunde ju bara vinna på det. Däremot finns det någon enstaka drus med, till och med i Liebermans parti, och många av dem gör armétjänst.

 5. Arieh Fürth augusti 12, 2010 den 9:35 e m #

  Utomordentlig kortfattad och rakt på sak gående artikel. Kol HaKavod.

 6. Micke augusti 14, 2010 den 3:36 e m #

  Man har slutat förvåna sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: