Öppet brev till Lars Ohly

26 Aug

Häromdagen, när du i egenskap av Vänsterpartiets ledare intervjuades i P1, blev du tillfrågad i den mer lekfulla delen av intervjun vad du föredrar,  Israel eller Iran. På vilket du svarade att du inte kan välja mellan dessa två länder.

Här finns det två möjligheter: antingen är du beräknande, Sverige har  200.000-500.000 muslimer och 15.000-20.000 judar, eller så ser du inte skillnaden mellan en demokrati och en diktatur.

Socialisten David Ben-Gurion, Israels legendariske landsfader och förste premiärminister, född 1886, växte upp i det ryska imperiet. I stort sett alla tidiga Zionistiska ledare och förgrundsfigurer växte upp i diktaturer i Östeuropa. Trots det föll det aldrig någon in, när staten grundades 1948, att statsskicket i Israel skulle kunna vara något annat än en demokrati. Israel är en demokrati med fel och brister. Israel är en demokrati för alla sina invånare. 14 av Israels parlamentsledamöter är araber/palestinier. I Israel råder fri press, religionsfrihet, jämställdhet inför lagen, jämställdhet mellan könen. Israels fackföreningar är starka och aktiva.  Shimon Peres, Israels nuvarande president, har varit en aktiv medlem i Socialistinternationalen sen långt innan du föddes. Kibbutserna i Israel är den enda form av gemensamt ägande som någonsin fungerat utan att förtrycka de deltagande individerna.

Så oerhört skamligt att du inte hade mod att svara Israel, att du kröp ihop som en mask för att inte behöva motsäga den nidbild av bluff-Israel som du och vänsterpartiet torgför. Vem behöver opium för massorna när man har anti-Zionism för massorna?

Har du adressen till er nya integritetsombudskvinna?

Annonser

15 svar to “Öppet brev till Lars Ohly”

 1. Mattias augusti 27, 2010 den 4:14 f m #

  1: upprätta en stat med tydlig judisk prägel.2: kalla all kritik mot staten anti zionism när det egentligen inte är religionen utan handlingarna som kritiseras. Självklart är israel bättre än alla diktaturer, men bättre betyder det inte att de är bra.

 2. Noomi Berlinger-Stahl augusti 27, 2010 den 12:14 e m #

  @Mattias. 1. särbehandla alltid Israel, använd dubbelstandard och demonisera staten för handlingar som ignoreras om andra stater gör samma. 2. Ta ut svängarna ordentligt när du jämför, ju djärvare liknelser, desto varmare applåder. Skit i proportionerna, och om du är tvungen att medge att israel faktiskt är en demokrati, kvalificera omedelbart med ett men….Det handlar mycket riktigt inte om religion, utan om att en demokrati är väsensskild från en diktatur. Utan några men….

 3. Noomi Berlinger-Stahl augusti 27, 2010 den 12:16 e m #

  Jag har kommit på en gåta. Vad är det för likhet mellan Israel och Iran? Ledtråd, det har att göra med den första bokstaven i ländernas namn.

 4. frekar06 augusti 27, 2010 den 12:24 e m #

  Lars Ohly kan inte se skillnad mellan demokrati och diktatur. Vänsterpartiet är det enda partiet som på sin kongress har en diskussion om huruvida Kuba är en demokrati eller en diktatur. /Frekar06

 5. portolanseglaren augusti 27, 2010 den 12:47 e m #

  Israel demokratiskt? Araber får inte emigrera till Israel till exempel. Araber får inte göra militärtjänst i Israel, de får inte blida parti om de inte erkänner Israel som en judisk stat. Israel en demokrati? Visst, när orden inte längre har någon betydelse. Sen ett citat från Israels grundare, Ben-Gurion, ”demokraten”:“We must use terror, assassination, intimidation, land confiscation, and the cutting of all social services to rid the Galilee of its Arab population.”

 6. Yacob augusti 27, 2010 den 12:50 e m #

  Bra Skrivet Noomi!!

 7. Noomi Berlinger-Stahl augusti 27, 2010 den 3:28 e m #

  @portoleanseglaren. Jag avstår från att gå in in debatten om din kommentar. Vissa avgrunder går inte att överbrygga.

 8. portolanseglaren augusti 27, 2010 den 4:15 e m #

  Nej, Noomi, sanningen gör inte dig fri.

 9. Noomi Berlinger-Stahl augusti 27, 2010 den 4:24 e m #

  @portoleanseglaren. Vad sägs om att börja med lite källgranskning. ”Citatet” från Ben Gurion, var kommer det ifrån? Om du kollar lite ser du genast att även detta är ett falsarium och ett utmärkt exempel på hur vänstern förhåller sig till sanningen om mellanöstern. Som sagt, jag debatterar gärna, och det finns mycket att debattera, men detta är ingen debatt.

 10. portolanseglaren augusti 27, 2010 den 4:39 e m #

  -Citatet, som alltså står för en åsikt och strategi du inte anser vara riktig, tills vidare, kommer, om jag inte tar fel, ifrån Noam Chomsky, denne kloke man. Jag återkommer.Tills vidare: Är det demokrati att araber i Israel inte får låta släktingar immigrera? Är det demokratiskt att araber för att blida parti måste erkänna Israel som en judisk stat? Är det en demokrati där araber inte får göra värnplikt?Svarar du ja på det är ”demokrati” ett litet smycke att hänga i örat och inte mycket mer.

 11. portolanseglaren augusti 27, 2010 den 4:52 e m #

  Citatet står Ralph Schoenmans The Hidden History of Zionism. Varför inte läsa Noam Chomskys artikel ”Exterminate all the Brutes!” Jag menar, där finns många citat från Israels grundare. Tror inte att du skulle vilja skriva dem på din blogg dock.

 12. Duritzan augusti 27, 2010 den 10:17 e m #

  The Hidden History of Zionism kan möjligen vara ”hidden” pga att den inte finns annat än i fantasin. Tror du på allvar även på ”Sions vises protokoll” och div. andra falsarier?Israel är ingen idealstat och utger sig inte heller för att vara det. Men Sverige är verkligen inte det heller! Vid närmare eftertanke kan jag inte namnge en enda idealstat. Men det kanske står om någon i Schoenmans bok?

 13. Dina augusti 30, 2010 den 1:35 e m #

  Jag tycker att, specielt så här i valtider, Sverige är väldigt odemokratiskt så länge det inte finns några partier som har i sin partipolitik att villja utplåna Sverige. Eller?

 14. Bappo Lotzas augusti 31, 2010 den 10:52 f m #

  Likheten mellan Israel och Iran är att om man kritiserar dessa stater så tas det så gott som alltid som en religiös förolämpning från de som försvarar staternas övertramp och övergrepp mot mänskliga rättigheter.Där företrädare för Iran viftar med Koran och företrädare för Israel viftar med Talmud. Citat ur dessa skrifter, till försvar för dumheter, är inte heller att betrakta som speciellt trovärdiga.

 15. Maria de Suède augusti 31, 2010 den 5:44 e m #

  Vad ska man säga, tyvärr sà förtrycker judar icke-judar, muslimer förtrycker icke-muslimer, kristna förtrycker icke-kristna etc… Egentligen handlar det om politik, fast de använder religionen som ett maktmedel… Det som är lustigt att det egentligen stàr samma grundläggande saker om att respektera varandra i de stora religionerna, fast människan klarar inte av att följa dem… Politik har inget med religionen att göra! Men vissa blandar ihop dessa… När ska människan lära sig att leva med varandras olikheter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: