Foton från Gaza

30 Aug

gaza3 (Small).JPGgaza4 (Small).JPGgaza5 (Small).JPGgaza7 (Small).JPGgaza8 (Small).JPGgaza10 (Small).JPGgaza11 (Small).JPGgsza6 (Small).JPGgaza13 (Small).JPG

gaza1 (Small).JPG

Jag fick de här bilderna via email, under överskriften ”Kan ni gissa var dessa foton är tagna?” Med tanke på min överskrift, kanske det inte blir så svårt för er att gissa. Jag har lagt ner flera timmar på att kolla om de är äkta. Intressant nog är det nästan omöjligt att hitta liknande bilder från Gaza på nätet, på Google images, t.ex. finns det endast foton av förstörelse. Till sist frågade jag en vän som är journalist och ofta besöker Gaza. För det första sa han att han fått samma fråga från andra håll, rörande samma foton. För det andra sa han att bilderna definitivt är från Gaza, men att en del eventuellt inte är helt nya. Det intrycket hade han fått då parkerna i Gaza för närvarande inte är gröna p.g.a. vattenbrist. 

Vad är det för mening med det här då? De andra bilderna, de som man ser hela tiden och som finns överallt på nätet, är också äkta vara. Men, som jag sagt så ofta annars, så är vi inblandade i världens mest sofistikerade propagandakrig. Alla dessa foton är bilder från Gaza som det ser ut idag. Alla journalister som besöker Gaza vet att så är fallet, men de kan inte publicera den sanningen, för då får de inte längre rapportera därifrån. Livet i Gaza är svårt, och Gazaborna led under kriget. Men att bara visa de förstörda delarna av Gaza är en lögn, och lögner kommer i det långa loppet inte att hjälpa någon av parterna.

 

Annonser

2 svar to “Foton från Gaza”

  1. portolanseglaren augusti 30, 2010 den 6:13 e m #

    -När är de tagna?

  2. ThomasWu september 1, 2010 den 9:31 e m #

    Det är många nyheter som liksom försvinner…Att till exempel Hamas anhängare kallblodigt sköt ihjäl fyra civilpersoner häromdagen blev en liten notis. Och att Hamas dessutom hyllade dådet blev bara en kort mening i den lilla notisen.Olika nyhetsvärde?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: