Iran ut ur Libanon

14 Okt

Vi har fint besök, här i vårt hörn av Medelhavet. Just nu befinner sig Irans president Mahmud Ahmadinejad i Libanon, ca. 250 km från mig. Jag försökte få tag på honom för att bjuda på kaffe i eftermiddag, men det verkar som han är upptagen.

När  Ahmadinejad är hemma hos sig, i Teheran, är det betydligt längre att åka, ca. 1600 km, så det är ju synd att vi missar tillfället. Det är ungefär lika långt från Teheran till Beirut också. Hyggligt av Ahmadinejad att ta sig tid och åka på artighetsvisit ända till Libanon, de är ju inte ens grannar. För att inte tala om hur generös han är mot Libanesernas starkaste militära styrka, Hizbolla, till vilka han under många år donerat en enorm vapenarsenal till ett värde av många hundra miljoner dollar. De vapnen kom väl till pass under Libanonkriget 2006, där Hizbolla besköt Israel, gick in på Israeliskt territorium och kidnappade tre israeliska soldater. Under kriget avfyrade Hizbolla 4-5000 raketer in i Israel. Och det är till största delen Ahmadinejad som Libanon har att tacka för denna vänskapsgåva. När sen Israel besvarade elden och orsakade stora mänskliga och materiella skador inne i Libanon, var det Ahmadinejad som ställde upp igen och ersatte med nya och bättre vapen. Så nu är södra Libanon redo för nästa krig, om Ahmadinejad, de alldeles själva skulle känna behov av lite mer förstörelse. Som vanligt står Libanons regelrätta armé hjälplösa och tittar på, de har inte fått några leksaker av jultomten så de kan inte vara med och bestämma i sitt land.

Smile, and the whole world smiles with you. Men, inte alla som ler mycket är snälla. Ahmadinejad ler gärna och det gör även hans Libanesiska lakej, Hizbollas ledare Hassan Nasralla. Särskilt verkar de tycka det är kul att tala om Israels framtida förintelse eller sionismens snara fall.

Enligt FNs medlems-stadgar (jag försökte läsa igenom stadgarna för att citera rätt, men jag somnade efter 2400 sidor) är det förbjudet för ett land att hota ett annat land med förstörelse eller ifrågasätta dess rätt att existera. Utom om man heter Ahmadinejad, tydligen, då går det bra att i varje tal delegetimisera en annan medlemsstat. Samtidigt har alla de korsfarare som galant drar ut i försvar,  när de ges tillfälle att påpeka hur Israel, enligt dem, handlar i strid med FN stadgar,  nu plötsligt drabbats av stämbandsförlamning.

Men det jag ville kommentera här är att både Svenskan och Dagbladet idag trycker identiska meddelanden om Ahmadinejads besök i Libanon, som de fått från TT. Jag förstår att det Iranska besöket i Libanon inte är förstasidesnyheter, den dramatiska räddningen i Chile är utan tvekan mer intressant. Men det jag fäster mig vid är att TT inte nämner hur diktatorn från Teheran återigen uttalar sig hotfullt mot Israel, att 250 libanesiska politiker och intellektuella skrivit under ett upprop mot Ahmadinejads inblandning i Libanons inre angelägenheter, att Hizbolla skapat en radikal islamsk mini-stat inne i Libanon och att de, fredsavtalet till trots, konstant bygger upp sin militära kraft stödda av Iran.

Vi vet av lång erfarenhet att andra staters ˝hjälp˝ inte gagnar Libanon, vare sig det är Syrien eller Iran som håller i trådarna. Libanon är ett demografiskt komplicerat land som försöker upprätthålla en prekär balans mellan olika befolkningsgrupper. När andra makter försöker rubba den balansen slutar det alltid med blodutgjutelse.

Så jag tar tillbaka mitt erbjudande om kaffe. Jag tycker Ahmadinejad borde resa hem, nu!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: