Varför byggstopp? Därför!

18 Nov

För ungefär ett år sedan bestämde sig Benjamin Netanyahu och hans regering för att utlysa ett tio månader långt byggstopp på Västbanken. Mellan januari och september 2010 frös regeringen all byggnation där.

Moratoriet var totalt, inget byggdes, inte nya bosättningar, men inte heller en balkong till en privatfamiljs lägenhet i Ariel, även för de som utverkat tillstånd enligt alla kommunens regler. Det var inte ett lätt eller naturligt beslut att fatta för en högerregering. En stor del av regeringen valdes in just för att de stöder förstärkandet av bosättningarna på Västbanken. Det mumlades mycket i leden om avgång, men eftersom Netanyahu lovade dyrt och heligt att det bara rör sig om ett tillfällig stopp för att bereda marken för förhandlingar, resulterade beslutet anmärkningsvärt nog inte i regeringens fall. Om en del av de högerkrafter inom regeringen som förra vintern gav sitt samtycke till beslutet, blivit tillfrågade om en dylik möjlighet under den föregående valkampanjen, hade de med all säkerhet sagt att de hellre skulle gå med i Hamas än skriva under på något sådant.

Under det tio månader långa byggstoppet kom förhandlingarna mycket riktigt igång, kan man väl säga. Förhandlingar mellan Israel och palestinierna handlar om hur man kan dela upp våra 21,000 km2 (Sverige är 450,000 km2) mellan två folk. Israel har drygt 7,5 miljoner invånare, 75% judar och 20% muslimer. Vad som egentligen hände under höstens runda har jag ingen aning om, trots att jag försöker följa med i rapporteringen. Det är så intetsägande, så dödfött, så mycket poserande och meningslöst skrän i kameran. Förhandlingar mellan oss och dem är som vinterflunsa, utom att man inte kan vaccinera sig mot att varje gång, all erfarenhet till trots, bli lite hoppfull. Liksom influensan föregås förhandlingar av en inkubationsperiod, varefter de regelbundet bryter ut och sen försvinner utan några egentliga spår. Vem kan komma ihåg förra årets influensa?

Det enda minnet vi har kvar från årets förhandlingsrunda var den nya paradigmat, ˝om Israel häver byggstoppet kommer allt att gå åt helvete˝. Och Israel hävde byggstoppet, och allt gick åt helvete. Det vill säga, inget alls hände.

Israel och palestinierna har förhandlat i trettio år. Detta var första gången ett byggstopp var inblandat som morot. Vi kan fylla många album med foton på hur våra ledare ler stelt mot varandra, skakar på huvudena och skakar hand. Gubbarna tappar lite mer hår för vart år, de ser ömsom mer och ömsom mindre välvilligt inställda ut, men resultatet är det samma. Ingenting, gurnicht, nada. Byggstoppet är en chimär, en ursäkt, en syndabock.

Obamah pressar Netayahu att förlänga byggstoppet med ytterligare tre månader. För att visa god vilja. Varför det? Om tio månaders god vilja inte ledde till något som helst, varför skulle tre månader till göra någon skillnad. Under de senaste förhandlingarna kom vi inte fram till ett dyft, på något område. Det finns inga nya sammarbetsriktningar, inga gemensamma dokument, inga framgångsrika arbetsgrupper. Om Obamah får nittio dagar, och Israel får fler militära flyplan, ökar det då chansen att få igång någonting seriöst? 

Naarishkeit, säger man på Yiddish, dumheter.

Annonser

2 svar to “Varför byggstopp? Därför!”

  1. Dina november 18, 2010 den 10:04 f m #

    Håller fullständigt med! Vad tror de kan åstadkommas under tre månader som inte gick igenom när det var tio?Samt att alla tidigare förhandlingar som verkligen givit något har inte behövt ens en veckas byggnadsstopp.Det är som du skriver, byggnadsstoppet är bara en ursäkt. Ett halmstrå för palestinierna att inte behöva förhandla.

  2. frekar06 november 18, 2010 den 4:04 e m #

    Nu råkar det vara så att judiska bosättningar på ockuperad mark är olagliga. De strider i högsta grad mot internationell rätt. Så oavsett vad så måste de här bosättningar på ockuperad mark upphöra med omedelbar verkan. Frekar06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: