Om träd och bränder

9 Dec

När jag får frågan om vad jag saknar mest från Sverige brukar jag svara, grönt. Efter trettio år i det grågröna medelhavslandskapet saknar jag fortfarande den saftiga, frodiga svenska grönskan.

Under min barndom, och mina föräldrars barndom också för den delen, stod en blåvit sparbössa från Keren Kayemet http://www.kkl.nu/Keren-Kajemet.aspx på skänken i storarummet.

pushke.jpg

Samma bössa stod i många, många judiska hem världen runt. De slantar man regelbundet gav till insamlingen, som började för drygt 100 år sedan, gick till att plantera skog i Palestina, senare Israel. Uppfödandet av all-ätande getter, som var en viktig näringsgren bland de nomadiska stammarna, ledde till att den ursprungliga växtligheten helt försvann. När den judiska invandringen började i större skala, på senare hälften av 1800 talet, var ett av de största projekten att plantera skog. Eftersom invandrarna kom från Ryssland och Östeuropa planterade de mest barrträd, det var så de tyckte en skog skulle se ut. Att plantera ett träd i Israel känns som en symbolisk akt av mytologiska proportioner. Det är inte samma sak att ge pengar till välgörande ändamål som att plantera ett träd. Ett träd är vackert, bra för djur och människor, ett träd är för framtiden, träd är inte politiska.

Det har varit den varmaste och torraste november i Israel sen de meterologiska mätningarna började på 1920 talet. I lördags åt vi ute i trädgården. Det var underbart soligt och skönt och någon påpekade att det var drygt 40 grader varmare i Jerusalem än i Stockholm. Samtidigt visste vi att en enorm skogsbrand rasade 20 mil nordväst, runt Karmelbergen i Haifa. Branden tog den första dagen 40 liv och brände ner tiotusentals hektar skog. Skogarna runt Karmelbergen är just en del av den skog man mödosamt planterat det senaste århundradet. Det är fortfarande oklart om branden var anlagd eller ett idiotiskt och vådligt misstag. Medan branden rasade fick Israel katastrofhjälp av närliggande länders utryckningsplan, Jordanien, Egypten, det Palestinska Självstyret, Bulgarien, Grekland och till och med Turkiet. I allt det svarta kändes det som en liten ljuspunkt att just Turkiet, som Israel bara för några år sedan stod mycket nära, men som nu verkar vända oss ryggen för att förbättra sina relationer med Iran, trots motsättningarna kom till Israels undsättning.

Mitt i Karmelskogen ligger ett naturskyddsområde där man tar hand om utrotningshotade och skadade djur. Rovfåglar, främst gamar från Golanhöjderna och andra känsliga arter tas om hand och rehabiliteras där innan de kan återvända till naturen. Under branden fick en del av djuren evakueras, men de flesta var kvar, medan lågorna rasade runt djurens vilohem.

http://www.parks.org.il/BuildaGate5/general2/data_card.php?Cat=~25~~591789332~Card12~&ru=&SiteName=parks&Clt=&Bur=891093493

Nu när elden äntligen är släckt, efter fem förödande dygn, rasar debatten om ansvaret för brandskyddet och brandens ödesdigra konsekvenser. Även om man i efterhand kan analysera situationen och med facit i hand säga hur man borde ha gått tillväga, är det nog tyvärr så att man inte kan undvika alla katastrofer. Kombinationen av sommarens torka, barrskogen och en kraftig vind gjorde att elden spred sig på ett oförutsebart sätt.

Nu återstår att rensa upp efter branden, och börja plantera igen. För några år sedan delade Keren Kayemet åter ut de blå bössorna. Jag har en på förnsterkarmen. Det är dags att börja fylla bössan igen.

Alla djuren från Chai Bar i Karmel mår bra. Det har regnat lite i veckan, och mer kommer till helgen.

Annonser

Ett svar to “Om träd och bränder”

  1. Maria de Suède december 13, 2010 den 7:42 e m #

    Kanske nàgot för Australien som har sina berömda bränder…Ska vi starta en insamling för dem? 😉 ( Retas bara )Hoppas du màr bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: