Själva araben

22 Feb

Autentiskt: enligt uppslagsboken, äkta, genuin, pålitlig, säker, trogen

Revolutionen som sveper över delar av arabvärlden verkar vara autentisk. Med det menar jag att viljan till förändring verkligen kommer från folket. Det verkar inte finnas någon hand som styr upproren, någon viss intressegrupp som drar i trådarna. Det som är nytt och annorlunda med denna revolution är fotfolkets brist på rädsla. Trots de stora riskerna sluter sig allt fler till demonstrationerna och säger Basta! De som protesterar är inte frenetiskt upphetsade, de är lugna och bestämda.

En väninna till mig är Israel-reporter för en stor radiostation i USA. Vi kan kalla henne L. Häromdagen träffades vi och L. beklagade sig över att hon åter skulle bli tvungen att resa till Gaza senare i veckan. Hon gillar inte att åka till Gaza för folk där är så aggressiva, som hon uttryckte det. En annan kvinna vid vårt bord undrade om de var aggressiva mot L. för att hon kommer från Israel? Nej, sa L., det är för att de inte har någon egen stat. Pavlov, han som lärde hundrarna att dregla, skulle ha varit stolt över dig i det ögonblicket, kära L. Jag brukar inte vara direkt oartig, men svaret var så löjligt att jag helt spontant sa SKITSNACK. Och mer behövdes inte, för L. hörde sjäv hur reflexmässigt och ihåligt henns svar var. Hon rodnande.

I morse hörde jag rapporter om en större jordbävning i Nya Zealand. Här är några förklaringar på vad som orsakade jordbävningen:
• Det stod i stjärnorna att tisdagen den 22 februari kommer dramatiska krafter att förändra livet för de som är födda i Fiskarnas tecken (jag fick slå upp det)
• Gud straffar Nya Zealändarna för att de syndat
• De kapitalistiska utsugarna har förstört ozonlagret vilket leder till att isen vid sydpolen smälter och förändrar trycket på jordens skorpa
• Det är ödets hand
• Kontinentaldriften orsakar sprickor i jordklotets hölje

Om ni tycker att den sista förklaringen låter mest vettig så tänk på att ingen geolog eller vetenskapsman har förmågan att förutse naturkatastrofer som vulkanutbrott, jordbävningar eller tsunami. Man kan, på sin höjd, gissa vad som hände, i efterhand. Vi sätter stor tilltro till vetenskapen, men faktum är att med alla medicinska framsteg, så vet man ännu inte hur aspirin funkar. Det betyder inte att aspirin inte funkar, bara att man får vara lite ödmjuk och säga “vet inte, men tack i alla fall” ibland.

En fysiker och en ingenjören sitter i en luftballong. Snart har de blåst iväg in i i en kanjon någonstans. De skrika på hjälp: ”Hallllåååå! Var är vi någonstans?”
15 minuter senare hör de en svag röst borta: ”Hallllåååå! Ni är i en luftballong!!”
Fysikern säger, ”Det där måste ha varit en matematiker.”
Ingenjören frågar, ”Varför du säger så?”
Fysikern svarade: ”Hans svar var helt rätt, och fullständigt värdelöst”.

Vad är det som leder till de arabiska revolutionerna? Vi kan spekulera, eller köra med gamla inrutade svar. Kanske är tiden plötsligt mogen för en revolution? Kanske tog den tid när man kan lura hela folket slut? Kanske Facebook, kanske brödpriserna, kanske de vidgande ekonomiska schismerna?

Om jag måste välja ett historiskt narrativ som förtäljer vad som hänt i Mellanöstern de senaste 150 åren så upplever jag att högerns ligger närmare den historiska sanningen. Men om man ser mot framtiden så måste det bli vänsterns vision som vinner. Vänsterns framtid bygger på möjligheten till förändring, att det som varit inte nödvändigtvis är det som blir. Revolutionerna i Egypten, Libyen, Baharein, Jemen och Tunisien visar att det finns en vilja till förändring, en vision av en framtid som är annorlunda och bättre. Det är modigt, eller desperat, att våga satsa på förändring. Idag, när alla framtida scenarion är möjliga, hejar jag i tysthet på hoppet om förändring och förbättring. Det är det enda form av svar jag har på alla frågor.

Annonser

3 svar to “Själva araben”

  1. Kristina februari 22, 2011 den 11:22 e m #

    Fantastiskt bra! Dina bloginlägg borde läsas av hela svenska folket!Kristina

  2. Noomi Berlinger-Stahl februari 23, 2011 den 7:42 f m #

    @kristina. Tack. Dela gärna på FB.

  3. Kajsa Lundstedt februari 23, 2011 den 9:04 e m #

    Vad intressant dina poster verkar. kommer definitivt läsa din blogg igen! (: Ha en bra helg =P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: