Att undvika diktaturer

24 Feb

Det är panik i varuhuset. 10,000 EU medborgare som befinner sig i Libyen vill gärna därifrån, och snabbt. Vad har EU länderna för skyldigheter gentemot såna medborgare som tyckte det var OK att jobba i Gaddafis diktarur, så länge tyrraniet endast riktades mot infödingarna?

I Israel finns inga sommarstugor. Vi har knappast plats för permanentboende, och ett andra tillhåll kommer inte på frågan. Så när man ska på semester, och inte har lust att tälta, åker man antingen till hotell/vandrarhem, eller till en s.k. zimmer. Zimmerindustrin är vitt utbredd och de olika ägarna konkurrerar med varandra om att profilera sig. Den vanligaste typen zimmer är en skandinavisk trästuga som invändigt ser ut som en dekorerad bastu. Ibland finns det även en bastu, i bastun. Det som alltid finns är jaccuzzi. Nu kommer jag snart till poängen. För några år sedan åkte vi med några vänner en weekend till en yorta-zimmer i södra Israel. http://www.weekend.co.il/negev/figs/indexe.html

En yorta är ett slags permanent runt tält från Khazakstan. Jag vet inte hur khazakerna bor traditionellt, men i yorta tälten där vi var på Moshav Dekel finns det luftkonditionering, dusch och dass på rummet, och, givetvis, en jaccuzzi. Vi hade jättetrevligt, men jag tvivlar på att vi kommer göra om det. Stället ligger i sydvästra Israel, väl inom räckhåll för raketerna från Gaza.

I boken ”Stinas möten” (2006), berättar Stina Dabrowski om en intervju hon en gång gjorde med Libyens diktator Muammar Gaddafi. Stina gör inga större försök att dölja sin brist på förtjusning, och skriver bl.a. att Gaddafi med sin knasiga huvudbonad ser ut som en tant. Någonting i den bilden har fastnat i vårt kollektiva minne. Gaddafi uppfattas som stollig och excentrisk, vilket förlänar honom en harmlös aura. Gaddafi, som är en posör i världsklass, har odlat sin image som revolutionär, en enkel man av folket, en fri nomadisk själ. Jag tror att han skulle trivts utmärkt i vår yorta med kabel TV. Sen kan man ju alltid säga att man varit på tältsemester, och få poäng för sin hurtighet.

Igår tävlade programledarna på israelisk nyhetsradio i att vara förbluffade över hur många offer Gaddafi slaktat i revolutionens namn den senaste veckan. I en intervju till den arabisktalande TV-stationen Al Arabiya i Paris, sa Al Hadi Shaluf, ledaren för det libyska exil-partiet för Rättvisa och Demokrati att antalet mördade uppgår till ca. 10,000 och 50,000 sårade, siffror som jag inte ser citerade i svensk press. Officiella libyska siffror ligger på några hundra, medan italiens utrikesminister gissade på 1000. Allt, är som sagt, obekräftat.

Annat som inte står på första-sidan i svensk press är att en Grad-raket landat mitt i ett tättbefolkat område i Beer Seba, södra Israels regionala huvudstad. Raketer skjuts fortfarande dagligen från Gaza in i södra Israel, men gör för det mesta inte mycket skada. Utom för Itzik och Dalit som gifte sig den 2 februari i Netivot. De hann bli vigda, men en Grad-raket som föll utanför festlokalen under måltiden förstörde resten av festligheterna.
Allt det här händer i närheten av de vackra sommarstugetälten, som därför mister sin charm som semestermål. Men å andra sidan förbättrar de skjutglada gossarna i Gaza hela tiden sin förmåga, så snart spelar det ingen roll var i landet man befinner sig. Man får väl semestra utomlands, men då är det bra att undvika diktaturer.

Annonser

3 svar to “Att undvika diktaturer”

 1. imse februari 24, 2011 den 5:35 e m #

  Nej, raketerna från Gaza talas det tyst om.

 2. frekar06 februari 27, 2011 den 4:35 e m #

  Det är ett intressant perspektiv du för fram här. Nu har vi väldigt mycket fokus på Libyen, Jemen, Irak osv. Men vi får inte glömma den allvarliga situation som råder i Israel, på västbanken och i Gaza. Detta är med tanke på vilka vapen Israel har som stat, men också vilka vapen palestinierna har i dessa olika grupperingar (Hamas osv.) en riktig krutdurk som bara väntar på att flyga i luften. Det man kan hoppas på är att folk i allmänhet också på Västbanken och i Gaza gör uppror mot sina diktatoriska ledare. Jag tror nämligen att det är en förutsättning att vi får demokrati i Gaza och Västbanken för att Mellanösternkonflikten överhuvudtaget ska vara lösbar. Det är fullt möjligt att den unga generation i Gaza och på Västbanken kan starta något liknande det i Egypten, Tunisien och Libyen. Det kommer bli skakigt under några år och möjligen kommer Israel och kringliggande länder behöva ta emot en del flyktingar, men samtidigt tror jag att alla parter vinner på en folklig revolt på Västbanken och i Gaza för demokrati och mänskliga rättigheter. Men det måste vara folket i Gaza och Västbanken som får ta initiativet till detta och det måste vara dom som får driva utvecklingen. Med andra ord så måste både Israel och Västvärlden hålla sina tassar borta om detta sker. Denna revolt i Mellanöstern kan vara chansen att lösa konflikten mellan Israel och Palestina en gång för alla. Alla tidigare problem kan på kort tid nu kastas upp i luften och ska sedan landa. Detta kan bli en omstart som Mellanöstern behöver! //Frekar06

  • Noomi Berlinger-Stahl februari 28, 2011 den 11:53 f m #

   Eftersom jag är en religiös människa, från dina läppar till guds öra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: