Olagligt byggande på Västbanken?

10 Mar

Israel befinner sig över en avgrund. Bokstavligen. Det går en spricka mellan Asien, Europa och Afrika, och vi bor tvärs över denna Syrisk/Afrikanska kontinentalspricka. På grund av att kontinenterna år ute på vift, bävar jorden här cirka vart hundrade år. Det var ungefär hundra år sedan den senaste jordbävningen gjorde stor skada i Jerusalem. Sen dess har staden expanderat enormt och just nu är det mycket snack om huruvida den nyare bebyggelsen är jordbävningssäker. Hus byggda sen åttiotalet bör vara säkra, men det är oklart hur det är med den saken i en del av våra äldre hus. Om det blir jordbävning kommer det säkert att bli mycket större skador i Östra Jerusalem, den arabiska delen av staden. Där byggs mycket utan tillstånd från staden och det är inte troligt att sådan konstruktion följer de senaste säkerhetsriktlinjerna.

Man får anta att det finns såna som läser min blogg som störs av att jag sällan är kritisk mot Israel. Två anledningar till att jag inte brukar komma med kritik här är att:

          Det finns redan alldeles tillräckligt med forum som helhjärtat och/eller tvångsmässigt ägnar sig åt Israelkritik

          Jag tycker att mycket av kritiken, även den interna kritiken, främst är egennyttig och nästan alltid enögd. Det är så lätt att plocka upp en lämplig åsikt, precis som man går in i nån affär och hittar rätt accessoir till sina kläder. Den europeiska vänstern har inte bara anammat palestinasjalen som en chique modedetalj, de har också tagit sig an den ena sidan i Mellanösternkonflikten med samma ytliga aningslöshet.

Om man däremot analyserar käpphästarna, var och en för sig, så ser situationen kanske annorlunda ut.

Här är ett exempel. Det talas mycket om olagligt byggande på Västbanken. Dit räknas även bebyggelsen i min hemstad, Jerusalem. Sedan många år tillbaka demoleras långt fler olagliga byggnader i de judiska delarna av stan, än i de arabiska. Men det vet ni inte, för det är inte nyhetsvärdigt, det är bara vanlig kommunpolitik.

jlmbldg-6h.jpg

För att rasera en byggnad måste staden gå igenom en laglig process och få ett domstolsbeslut att struktur X verkligen är olaglig. Sen skickar man brev till ägarna och meddelar att de måste riva det de byggt. Om ägarna inte samarbetar skickas kommunens bulldozer. Om det gäller en byggnad som ägs av judar så nickar man och säger, nå, vad ska man göra, sån är lagen. Om det gäller en byggnad som byggs utan tillstånd av araber, så är reaktionen både inom och utanför Israel, helt annorlunda.

Palestinier i Israel är inblandade i dubbelt så många bilolyckor som judar. Trafikolyckor med dödlig utgång är procentuellt dubbelt så vanligt bland den arabiska befolkningen, och mer än dubbelt så många skadadas svårt. Fem gånger fler fotgående palestinska barn omkommer i dödsolyckor. De blir som regel påkörda av bilförare som bor i samma bostadsenhet. Det betyder att ett barn leker på gården och någon som bor i huset backar ut, utan att märka barnet. Den tragiska statistiken beror i hög grad på att palestinier inte ser lagen som bindande. Lagen är Israels, lagen är occupationens, och därför gäller den inte. Men de som lider av den attityden är främst det palestinska samhället. De kör utan körkort, eller utan säkerhetsbälte. Resultaten är förödande.

Samma gäller det olagliga byggandet. För ett antal år sedan var det svårt för araber att få bygglov i Jerusalem. Det berodde i sin tur på att Östra Jerusalem saknade övergripande stadsplanering, vilket inte gick att utveckla eftersom invånarna motsatte sig att de israeliska myndigheterna skulle planera. Nu har den frågan delvis lösts, och 36,000 byggtillstånd har godkänts i Östra Jerusalem fram till år 2020. http://www.jcpa.org/jlmbldg.htm

Att välja att bygga olagligt nu är kanske tillfredställande för självständighetskänslan, men ohållbart, och farligt i längden.

 

 

 

Annonser

2 svar to “Olagligt byggande på Västbanken?”

  1. Noomi Berlinger-Stahl mars 11, 2011 den 1:35 e m #

    Jag skrev det här två dagar innan tragedin i Japan.

  2. frekar06 mars 23, 2011 den 8:39 f m #

    Precis. Det är väldigt många som skriker sig hesa kring huruvida den ena eller andra parten gör rätt eller fel. Men de presenterar aldrig hur man ska göra istället. Tänk vad bra det hade varit om vi kunde använda den kraft man idag lägger på att anklaga den ena eller andra parten för olika saker till att faktiskt ägna oss åt att hitta konstruktiva och kreativa lösningar istället på konflikten. Alla konflikter är lösbara om man bara vill. /Frekar06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: