Mördande rasism

7 Apr

Berättelsen om Juliano Mer-Khanis liv och död personifierar kanske mer än någon annan Mellanösternkonflikten.

Mer-Khanis mördades i början på veckan utanför den teater han år 2006 byggde i flyktinglägret Jenin på Västbanken. Ordet flyktingläger blir min första utgångspunkt.

Vad ser man för sitt inre öga när man säger flyktingläger? Tält, svält, flyktingar i en fientlig omgivning, människor som tvingats lämna sina hem.

Det här är foton från flyktinglägret Jenin, som ligger intill staden Jenin, Västbankens tredje största arabiska stad.

jenin1.jpgjenin2.jpg

Jenins flyktingläger ser inte ut som ett läger, utan snarare som en fattig stad. Det är ett flyktingläger, för det har den palestinska ledningen bestämt och världen accepterar detta som resonabelt. Flyktingarna i lägret har inte flytt dit, de allra flesta är födda där och de får inte flytta därifrån, t.ex. till den angränsande staden Jenin. I Jenins flyktingläger bor det permanenta flyktingar, vars barn och barnbarn i alla efterkommande led ska fortsätta att vara osjälvständiga och beroende flyktingar, i enlighet med FN organet UNWRA’s mandat. Jenins flyktingläger är dessutom bara ett av många liknande på Västbanken och runt hela regionen . I mina ögon är detta rasism. Det är OK att aktivt skapa ett flyktingproblem, så länge offren är palestinier. Aldrig att omvärlden kräver av FN, eller av Libanon, Jordanien, m.fl. att de ska låta sin palestinska befolkning integreras och få normala medborgerliga rättigheter. Världen är rörande enig att det bästa för palestinierna är att i generation efter generation hållas som gisslan och matas med hägringar och allmosor.

Några ord om skådespelaren, regissören och visionären Juliano Mer-Khanis. Mer-Khanis föddes av en judisk/israelisk mamma och en palestinsk/kristen pappa. Hans morfar var en rysk sionistisk jude som emigrerade till Palestina på det tidiga nittonhudratalet. Morfadern forskade i förebyggande av malaria och agerade bl.a. sekreterare åt den legendariske enarmade sionistiske kämpen Josef Trumpeldor. Mer-Khanis mor var kommunist och samhällsförbättrare, och genom det israeliska kommunistpartiet träffade hon Julianos far. Ett blandat palestinskt-judiskt par var, och är, en ovanlighet. Juliano växte upp i Haifa, en av de blandade judisk-arabiska städerna i Israel. Blandade städer, däremot, finns det ett större antal av, inklusive Jerusalem, där jag bor.

Juliano var i den ovanliga situationen att han kunde välja sin huvudidentitet. Han gjorde sin militärtjänst som fallskärmshoppare i den israeliska armén, och utbildade sig sen till skådespelare. Med sin starka personlighet och sitt exotiska utseende had han stor framgång, bl.a. spelade han en större roll mot Dianne Keaton i filmatiseringen av den Lilla Trumslagaren.

mer-khamis.jpg

Juliano Mer-Khanis var mycket kritisk mot Israel. Han valde sin arabiska identitet, och med den, sitt hopp om en bättre framtid för den yngre generationen i Jenin. Han grundade Frihetsteatern i Jenin där han verkade för att låta ungdomen utveckla sig genom dramatiskt arbete. http://www.thefreedomtheatre.org/

Teatern drog till sig många frivilliga medhjälpare, de flesta från Europa. Med största sannolikhet var detta den sista spiken i Mer-Khanis kista. De västerländska volontärernas europeiska normer och klädstil ledde till upprepade mordhot mot Mer-Khanis, och slutligen till dödsskjutningen. Ironiskt nog, om Juliano valt sin judiska identitet, hade han enligt FN och andra internationella organ inte alls haft rätt att flytta från Haifa till Jenin på Västbanken. En jude som flyttar till Västbanken är automatiskt en illegal bosättare, medan en arab är…. ja vad är han? En hedersflykting?

Jag tror att Juliano Mer-Khanis levde i en låtsas-verklighet. Den verklighet som han och hans omgivning drömde om, finns ännu inte. Jenin är inte moget för en halv-jude med liberala, jämställda ambitioner. En militant Hamas-sympatiserande muslim har arresterats för mordet, men det är ännu oklart om det är rätt man.

Mer-Khanis begravdes i Israel, på Kibbutz Ramot Menashe, bredvid sin mor.

Annonser

8 svar to “Mördande rasism”

 1. Johanna Shanir april 7, 2011 den 2:57 e m #

  Vet du vad jag tror? Att utan människor som Julian, som vågar trotsa regionens normer, som är baserade på rädsla och bitterhet, så har vi ingen framtid här… Tror man inte på något annat än den rådande verkligheten, hur ska man då nå dit?

 2. Kalle april 7, 2011 den 3:15 e m #

  Och så undras det varför inte Israel lättar på kollen av palestinier ?

 3. Noomi Berlinger-Stahl april 7, 2011 den 4:07 e m #

  @Johanna,Jag håller inte med om att religionens normer nödvändigtvis är baserade på rädsla och bitterhet, men visst är det så att en del människor kamoflerar sin rädsla och bitterhet bakom en religiös täckmantel. Vad det gäller Juliano Mer Khanis så tror jag inte att han såg skillnaden mellan den verklighet han drömde om och det som sker runt om. Och för det betalade han med sitt liv. Man kan inte önska bort maktfullkomliga och fanatiska människor. Att blunda är inte samma som att drömma.

 4. Johanna Shanir april 8, 2011 den 2:49 e m #

  Du läste mig lite tokigt, Noomi. Jag skrev regionen och inte religionen. Vad jag menade är att både Palestinierna och Israelerna är så djupt traumatiserade att det kräver en otrolig inre styrka för att lyckas undvika att låta rädslan och bitterheten styra ens attityd. Det är regionens förbannelse och vi ska vara tacksamma för dem som vågar trotsa den. Jag tror inte att konflikten kan lösas utan att samexistensen växer fram på gräsrotsnivå, och någon måste ju ta steget.Vad gäller Juliano, så tror jag att han visste mer än väl hur verkligheten såg ut. Tror du verkligen att det är möjligt att bo i Jenin utan att se det? Precis som soldaterna i IDF försvarar Israel med risken att dö, så kämpade Juliano för samexistens och frihet med risken att dö. Han gick givetvis inte runt och väntade på sina ödesmän, men du går ju inte runt och väntar på en bussbomb i Jerusalem heller. Livet måste gå framåt, och vissa väljer att riskera mer.

  • Noomi Berlinger-Stahl april 9, 2011 den 8:39 e m #

   Sorry, läste givetvis fel. Jag håller helt med om att en lösning måste förankras på gräsrotnivån. Mer mördades inte av endera sidans ledning, tecken pekar på att han mördades av gräsrötter.

 5. jonatan stanczak april 9, 2011 den 9:39 f m #

  Jag startade teatern med Juliano 2006 och arbeta vid hans sida i fyra år i Jenins flyktingläger. Din tolkning av Juliano och dina spekulationer kring hans död visar på att du har föga förståelse för vare sig hans motivation eller den faktiska situationen på plats; varifrån du har information om att en ”militant Hamas-sympatiserande muslim har arresterats för mordet” vet jag inte. Jag befinner mig nu i Jenins flyktingläger och är i direkt kontakt med de som bedriver utredningen. Därutöver har du så många faktafel i din text så jag orkar inte ens nämna dem alla, men kan börja med att Jenin inte är den tredje största staden på Västbanken. Därutöver blandar du ihop korten på ett konstigt sätt, antingen så är Västbanken ett ockuperat område och då är bosättningarna (och bosättarna) illegala enligt folkrätten eller så är Västbanken en del av Israel och då måste Israel ge alla palestinier medborgarskap och likvärdiga rättigheter i staten Israel (något annat vore apartheid). Märk också att du blandar ihop jude/israel, en jude har all rätt att både bo och befinna sig på palestinskt kontrollerat område (dvs. område A) vilket dock inte en israel har (enligt israelisk lag). Enligt internationell lag har inte heller en ockupationsmakt rätten att flytta sina egna medborgare till ockuperat område, dvs. Israeler har inte heller rätt att bosätta sig i Västbanken, vilket dock judar har all rätt att göra förutsagt att de är palestinska medborgare (i en stat som dock ännu inte existerar). Om du vill Noomi så kom upp till Jenins flyktingläger så ska jag berätta mer.

 6. Noomi Berlinger-Stahl april 9, 2011 den 8:35 e m #

  @jonathanLänk till tidningsartikel i Haaretz om arrest av en möjlig gärningsman http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinians-arrest-suspect-in-murder-of-israeli-actor-juliano-mer-khamis-1.354257Uppgiften om Jenin som Västbankens tredje största stad, se Wikipedia under JeninJag är mycket intresserad att besöka Jenin. Hur länge är du kvar?

 7. Daniel april 14, 2011 den 8:21 e m #

  Det finns en fälla i att tycka synd om andra. De blir hjälpbehövande. Man hjälperinte bra på det sättet. Varför kan inte vi få samma som de andra har ? Byggnågot åt oss, vi har ingenting, etc. Hjälp oss. Hela världen ska se att vi lider, etc.Allt detta leder till ingenting. Den degradering av ekonomi och slagsida av extrem olikhet och förtyck som många länder genomlever beror inte på någon annan utan på dem själva. De måste inse detta och sluta fabricera konspirationsteorier.Det är det egna arbetet som ska generera något, inte allmosor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: