En palestinsk stat

28 Apr

 Det är inte första gången jag skriver i den här frågan, men nu är det aktuellt igen.

När man skriver på ett kontrakt så är det bindande för alla inblandade. Meningen med ett kontrakt är att skydda parterna och formulera exakta omständigheter för en transaktion. En palestinsk stat skulle kunna vara en s.k. win/win situation, dvs. det som är bra för Israel är bra för palestinierna.

Om avsikten är en riktig, fungerande stat, så är det t.ex. bra både för Israel och för de palestinska invånarna om de har sin egen sjukvård. Men då måste de vara villiga att ge upp det nuvarande systemet, att lasta allt som är fel på Israel. Jag menar det inte cyniskt, utan precis så. Om en palestinier behöver specialistsjukvård idag, så är det självklart att bege sig till Israel. Och i ett sådant fall, om de israeliska soldaterna antingen berättigat eller oberättigat inte släpper in den vårdsökande i Israel, så är israelerna grymma. Men ingen frågar sig varför den palestinska ledningen inte använder världens goda vilja och generositet för att skapa sin egen sjukvård. Varför är palestinierna beroende av avlägsen Israelisk sjukvård snarare än lokala sjukhus? Det finns många duktiga arabiska läkare på alla israeliska vårdinstitutioner. Det finns både fackkunskap och resurser inom det palestinska samhället. Inte Ship to Gazas expirerade magnecyl, de som gråter krokodiltårar och kastar allmosor framför ikonen på en gråtande palestinsk pojke. Riktig hjälp som skulle kunna lösa riktiga problem.

Svaret är, för att alla skiter i palestinierna. En bra palestinier är en lidande palestinier, helst framför en kamera. Annars är palestinierna inte intressanta. En palestinier som inte sysselsätter sig med konflikten mot Israel är inte nyheter. En framgångsrik palestinsk entrepenör är inget att tala om. En palestinsk artist som väljer ett tema annat än konflikten är inte bara ointressant, utan även en förrädare. Så styr både västvärlden och arabvärlden, och i stor utsträckning även Israel, det civila palestinska samhället med järnhand. Lid, annars får du inga pengar.

Under följande omständigheter är jag för att utropa en palestinsk stat på Västbanken i september:

Den nya staten måste vara demokratisk. Alla invånare i den nya palestinska staten ska få vara medborgare och ha rösträtt, ha rätt att äga egendom, att vara lika inför lagen. Även kvinnor, homosexuella, icke muslimer, m.fl. Idag är ingen av de 21 arabstaterna demokratiska. De har inte fria val, långt ifrån alla invånare är medborgare. Det finns ingen fri press. Domstolarna i samtliga arabländer är liksom pressen och armén verktyg för regeringen som i samtliga fall är totalitär. Kvinnor har de rättigheter man låter dem ha, men inga rättigheter p.g.a att de är likvärdiga människor. Muslimska kvinnor i Israel är de enda kvinnorna i Mellanöstern som enligt lag är jämställda. Vilken typ av demokrati får de bestämma själva. Men det är vår och västvärldens rättighet att kräva att palestinierna inte skapar ytterligare en avtrubbad diktatur.

Den nya staten måste erkänna Israels rätt att existera. Vi kan inte vara delaktiga i skapandet av ännu en automatiskt fientlig grannstat. Det borde inte vara så svårt att fatta. Den palestinska ledningen behöver bara säga ”vi accepterar Israels rätt att existera”. Och så får de ta bort alla paragrafer i alla andra stadgar, Hamas, Fatah, Folkfront, Muslimskt broderskap, m.fl. där det står att Israel/judarna ska utrotas. Inte mer än så, men inte heller mindre.

Den nya staten måste sträva efter ekonomisk självständighet. Världen kan gärna hjälpa till, så länge man håller ett öga på vart bidragen tar vägen. Men ambitionen måste vara att skapa en egen, gnällfri ekonomi och infrastruktur. Det är, och ska vara, brottsligt att stjäla pengar, även om det är från enfaldiga, välmenande europeer. Detta kräver ryggrad även av donatorerna. Och jag vet hur svårt det är, jag är samma andas barn. Minst en gång i veckan kommer Abu Achmad och hans son för att be om hjälp. Förutom kosing brukar jag ge dem en macka, och turkiskt kaffe till pappan i en engångskopp. Koppen eller servetten etc. kastar de utanför min dörr. Jag plockar upp den när jag går ut. Jag tror tyvärr att denna lilla anekdot ganska exakt speglar EUs förhållande till det palestinska folket. Vi ger de stackarna vad vi kan, och låtsas inte om skiten på dörrmattan. Det är så himla obehagligt att säga till. Men jag brukar i alla fall göra det, ibland.

FNs permanenta flyktingorgan för de palestinska flyktingarna måste upplösas, de påtvingade flyktinglägrena måste öppnas. Det är brott att kalla folk som inte har flytt för flyktingar och tvinga dem att leva i misär. Det skulle vara ett ännu större brott, och ännu mer bisarrt, att ha en egen stat där man håller flyktingar i läger.

När jag ser på min egen lista vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Alla mina krav, utom erkännandet av Israel, går ut på att ge det palestinska folket ett anständigt liv. Medan palestinierna insisterar på sin rätt till det egna folkets fortsatta misär. Det är en ding, ding, ding, ding värld!

Annonser

2 svar to “En palestinsk stat”

  1. GilboaGita maj 3, 2011 den 3:24 e m #

    Detta är så bra skrivet, så enkelt och så självklart.Tyvärr verkar det som om det mest självklara, det mest naturliga och moraliska är det allra svåraste för folk och makthavare att förstå.

  2. frekar06 maj 4, 2011 den 9:21 e m #

    De enda tror jag som kan slänga ut de ledare som finns nu och som uppenbarligen inte har förmågan att bilda någon stat överhuvudtaget eller ens hantera andra basala frågor för den delen är det palestinska folket. Det krävs en folklig revolt på västbanken och i Gaza tror jag. Det finns alla förutsättningar för detta då man har en ung befolkning precis som i många andra länder som inte har frihet, arbete osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: