Grattis på 63 årsdagen

9 Maj

Den mest kända barnsången som handlar om Israels självständighetsdag heter, Hela landet är fyllt av flaggor. http://www.youtube.com/watch?v=7S0SVoVYSFg

Idag är hela landet fyllt av flaggor. Jag har en blåvit flagga på bilen och en till vid ingången. Många har fyra flaggor på bilen. De börjar åtminstone med fyra flaggor, det brukar bli ett visst svinn när barnen öppnar bilfönstren. När vi senare under självständighetsdagen åker på utflykt, roar vi oss ibland med att räkna bortflugna flaggor på respektive sidor av vägrenen. Det kan bli oerhört spännande.

Vad är det som får så många israeler att patriotiskt vifta med sin flagga på självständighetsdagen? Jag tror inte det är nationalism, snarare ett sätt att konstatera att vi fortfarande är här.

I morgon firar vi Israels 63e självständighetsdag. Det borde vara en självklarhet att säga grattis, men det är det inte. Jag läste i tidningen om ett mobboffer som hade bjudit hela sin klass på födelsedagskalas. Alla klasskamrater tackade ja men endast en modig kompis kom. Tänk er in i de samtal mellan barnen som föregick detta. Skvaller, anklagelser, rykten, misstankar, alla de sätt som vi grymma människor har att rättfärdiga oss själva när vi vill vara usla på någon annans bekostnad. Han är så och så, han gjorde så och så. Det är rätt åt honom. Killen som gick på födelsedagskalaset är en äkta hjälte!

I grundskolan hade vi en klasskamrat som var väldigt spinkig. När alla andra blev vaccinerade i armen fick han en spruta i skinkan, för han var så smal. Vi pratade skit om honom, bokstavligen. Det gick rykten om att han förtärde avföring på toan. Alla förstagluttarna tjattrade upphetsat, han äter bajs, han äter bajs. Inte störde det oss att ingen kunde ha bevittnat det, man har ju inte sällskap på toan. Vår smale vän visste väl aldrig om allt idiotiskt snack, men givetvis kände han att vi alla tog avstånd från honom. Det är inte omöjligt att killen, som jag inte sett på nästan 40 år, ibland gjorde något dumt, oöverlagt eller till och med elakt, men det rättfärdigar inte på något sätt det vi gjorde mot honom.

Israel är ett bra land. Israel är ett fenomenalt och enastående land. Israel är ett mirakulöst land, varken mer eller mindre. Den naturliga skönheten och enorma variationsrikedomen är inget att skryta med, bara att glädja sig åt. Men de vetenskapliga, kulturella och ekonomiska framgångarna har Israel all rätt att vara stolt över. Det vore naturligt att stolt sträcka på ryggen när man bor i ett land som räddat miljoner från förföljelse, som publicerar flest böcker per capita i världen, som har absorberat flest invandrare, har flest start-up företag, som har återupplivat ett språk som inte använts i vardagslivet på 2000 år, som skickar katastrofhjälp till alla jordens behövande, som är världsledare i agro-teknik, för att bara nämna ett tillfälligt stickprov av ämnen som just nu flög igenom mitt huvud.

Men så är det inte. Endast en aspekt av Israels komplicerade existens uppmärksammas, och även då belyses den nästan uteslutande från ett håll. Israel är oerhört mycket mer än konflikten med Palestinierna. Jag önskar att det även vore tvärtom.

Jag önskar mitt land självklarhet, samma självklarhet som alla andra länder åtnjuter. Inte bara för att världen, och främst Europa, är skyldiga oss en skyddad existens. Utan för att Israel, trots eller kanske på grund av sina umbäranden, är en positiv kraft. Den kreativa energin och livsviljan här är formidabel. Vi har våra fel, och vi gör ofta fel. Men vi förtjänar en tryggad existens, inte mer än andra, bara samma som alla andra. Finns det någon modig regim som kommer på vårt födelsedagskalas?

Annonser

4 svar to “Grattis på 63 årsdagen”

 1. Kristina maj 9, 2011 den 7:37 e m #

  Stort grattis på 63 årsdagen!Kristina

 2. Gunnel Alsterbrink maj 9, 2011 den 11:20 e m #

  Grattis och givetvis har ni all anledning att fira. Att vara stolt över och älska sitt land är naturligt. Det gör väl de flesta? Det innebär ju inte på något vis att man nedvärderar andra – bara att man älskar den man lever med.

 3. sanna maj 10, 2011 den 12:23 e m #

  SHALOM Israel!

 4. Mikael maj 10, 2011 den 9:17 e m #

  Hjärtliga lyckönskningar på födelsedagen Israel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: