20 frågor

14 Jul

Det är idag helt oacceptabelt för en vuxen att fråga ett barn det som en gång var en klassisk fråga, “Vem tycker du mest om, mamma eller pappa?” Frågan, som säkert kunde vara roande för vissa lätt sadistiska vuxna, är en fälla som ett barn inte kan ta sig ur. Vi är uppfostrade att svara på frågor, så att tiga är inte en möjlighet. Det är lätt att föreställa sig hur denna okänsliga person pressar på, ”Vad hände lilla vän, fick katten tag på din tunga?” Men att tvingas välja är förstås ännu värre, att tvingas offra en av föräldrarna, de närmaste och mest intima förhållanden ett barn har, för att tillfredställa någon utomstående. Att riskera att föräldern får höra vem barnet valde.

Det usla i frågeställningen är att tvingas välja, i en situation där valet är fullständigt onödigt. Varför ska man behöva tycka bäst om en av föräldrarna? Kan man inte tycka lika mycket om båda, fast på olika sätt? Eller om man faktiskt upptäcker att man definitivt tycker bättre om den ena, är det då en bra och viktig upptäckt? ”Jag tycker bäst om pappa, för när jag träffar honom, både till jul och på sommaren, så får jag presenter. ”

På samma sätt upplever jag att ekvationen pro-Palestina = anti-Israel är en falsk uppställning som inte är till nytta för någon. Jag förkastar absolut tanken att den ena sidans vinst nödvändigtvis är den andres förlust.

Vem har rätt och vem har fel? Vems sida står du på om du bara får välja en? Vilket datum ska vi välja för att bestämma vem som har rätt att bebo landet?

Den judiska befolkningen i det nuvarande Israel har ökat från ca. 7000 i mitten på 1800-talet till över 6 miljoner idag. Under de tidiga invandringsvågorna till Palestina under 1800-talets andra hälft motiverades invandrarna dels av pogromer och diskriminering i Europa och dels av att den nationalistiska yran som spridde sig över kontinenten även tände hopp hos den judiska befolkningen.

Fram till första världskriget ökade samtidigt den muslimska befolkningen från ca. 350,000 till närmare 750,000, långt mer än den normala demografiska utvecklingen. Den judiska invandringen förde med sig jobb och modernisering, vilket även resulterade i att många muslimer från de angränsande arabstaterna drogs till området. (se artikel av Fred. M. Gotheil) http://www.yahoodi1.com/2010/08/arab-immigration-into-palestine.html

Bl.a. gick barndödligheten bland lokala muslimer ner från 201/tusen födslar år 1925 till 94/tusen födslar år 1945, medan medellivslängden gick upp från 37 år 1926 till 49, 1943.

En del muslimska ledare välkomnade t.o.m. nykommlingarna och de förbättringar de förde med sig; Dawood Barakat, redaktör för den egyptiska tidningen Al-Ahram, skrev: ”det är absolut nödvändigt att en entente skapas mellan sionisterna och araber, eftersom kriget av ord endast kan leda till ont. Sionisterna är nödvändiga för landet: pengar som de kommer att medföra, deras kunskap och intelligens och flit som karakteriserar dem bidrar utan tvekan till förnyelsen av landet ”.

Det betyder inte att palestinierna i Israel ska vara tacksamma för den judiska invandringen, men det betyder att det inte var ödesbestämt att vi ska leva i fiendeskap. Lika gärna som vi har blivit varandras förbannelse, kunde vi har blivit varandras välsignelse.

En del av de tidiga judiska invandrarna beundrade de lokala araberna och försökte efterlikna dem.

(Foton på medlemmar av den judiska organisationen Hashomer i Palestina)

Det går inte att vrida klockan tillbaka. Vi får leva med situationen, som den är nu.

Israel välkomnades inte av arabstaterna, vi borde inte ha blivit förvånade, men det blev vi. Arabstaterna fick en judisk stat i grannskapet, trots att det redan var bebott. Det går inte att skicka tillbaka judarna dit de kom ifrån, för de kom från Israel, en gång i tiden. Det finns sånt som går att reda ut, men mycket får man bara acceptera. Det blir inte bättre än så här. Jag hoppas det inte blir sämre. Så om du får frågan om du är pro-Palestina eller pro-Israel så går det bra att säga; vilken jäkla fråga.

Annonser

6 svar to “20 frågor”

 1. Gurra G juli 15, 2011 den 6:49 f m #

  Bra inlägg! Du har helt rätt i att man måste acceptera situationen som den är och inte sträva tillbaka mot något som oåterkalleligen har passerat och inte kan komma tillbaka.

  Jag har bara en fråga, och den ställer jag till dig för att du lever i området och förmodligen har reflekterat över den ett antal gånger:
  Olika grupperingar gör ofta anspråk på områden ”för att vi kommer därifrån”. Till exempel judarna i Israel. De anser sig ha en rätt till landet för att de i någon mening härstammar därifrån. När upphör den rätten? Det levde enligt din text under 1800-talet 6000 judar i det som idag är Israel. Har judar som i generationer inte har levt i detta område fortfarande ”rätt” till det? Kan jag som har vallonsk bakgrund från 1600-talet göra anspråk på att flytta tillbaka till Holland/Belgien?

  Jag antar att det har med identitet att göra. Jag identifierar mig inte som Vallon, medan judar runt om i världen hela tiden uppfattat sig som judar. Både vad gäller etnicitet och religion.

  Vad tycker du?

  • idiotsäkert - noomi berlinger-stahl juli 15, 2011 den 7:14 f m #

   Judar är ett mellanting mellan ett folk och en religion. Båda är anknytna till landet både i egna och andras ögon. Min mor minns från sin barndom i Polen på 30-talet hur icke-judiska grannbarn ibland skrek åt henne ”åk tillbaka till Palestina, judar”. Det är inte en anledning att flytta till Israel utan en illustration hur judar och Palestina historiskt sett ses höra ihop. Den judiska religionen centrerar också kring landet. De ursprungliga judarna var jordbrukare och deras årscycel är fortfarande en del av judisk religiös praxis. I alla judiska böner ingår en önskan att få leva i Israel. När judar från skilda kontinenter som Jemen och Etopien flydde från sina länder räckte de med att säga Jerusalem, så var de beredda att lägga sina öden i händerna på okända räddare.

   Det jag skriver handlar just om hur meningslöst det är att säga att vi var här först, eller längst. Jag forsätter kommentaren i nästa förnster, datorn trilskas när det blir för långt.

   • idiotsäkert - noomi berlinger-stahl juli 15, 2011 den 7:33 f m #

    För egen del ville jag bo i ett land där det finns plats för alla delar av min identitet. Judar i Sverige är en mycket liten minoritet och det är svårt att vara praktiserande jude, att ta ledigt från jobbet för att kunna fira judiska helgdagar, att ha tillgång till undervisning och judisk kultur, mer än som ett folkloristiskt element. Jag är för att dela Israel i två stater, så som FN ursprunglingen bestämde, för att även palestinierna ska ha sitt eget land. Det är en majoritet av judarna i Israel för. Men jag vill veta att palestinerna accepterar att det nu finns en judisk stat också.

 2. Gurra G juli 15, 2011 den 8:42 f m #

  Tack för svaren. Kanske är vi inte så långt ifrån varandra du och jag, när diskussionen är mer sansad.

  Vissa grupper har ju identiteten som är ett mellanting mellan religion och folkslag som just judarna har. Kurder och palestinier är två andra grupper som man lätt kommer att tänka på i det här sammanhanget. Innan Al Qaida var väl de flesta terroryttringar just exempel på undanträngda grupperingar av det här slaget. Alla kan ju inte få ett eget land, det inses ju lätt, men när gruppen är tillräckligt stor får toleransen ta över och man måste finna en varaktig lösning. Håller tummarna för Israel/Palestina. Det finns många andra grupper som får stå tillbaka för att denna konflikt suger åt sig så mycket uppmärksamhet.

 3. NinaNG juli 19, 2011 den 4:58 e m #

  Ett mycket bra inlägg! Det är ju just det att vi inte kan åka tillbaka någonstans för det är ju här vi hör hemma men det är något som många älskar att ifrågasätta. Jag tror inte heller att man kan dra tillbaka klockan, nu är det som det är! 🙂

 4. Fredrik Möller oktober 10, 2011 den 6:52 e m #

  Gottheil är bara en ekonom, inte historiker. Myten om en anselig arabisk invandring till Palestina är bara det, en myt. Den anseliga folkökningen hos araberna i Palestina berodde på naturlig folkökning, ej invandring (även om det så klart skedde en viss invandring). Läs Wikipedia eller valfri historiker. Jag kan ge dig källor om du är intresserad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: