Sic transit gloria mundi

7 Dec

Historien om Moshe Katzav är lika delar sorglig och förfärlig. Israels förre president, dömd för våldtäkt, ska idag börja avtjäna sitt sju år långa fängelsestraff. Han är en skam, för sin familj och för Israel, vars statsöverhuvud han var. Våldtäkt är fruktansvärt, oförlåtligt.  Fängelsestraff är en mycket drastisk åtgärd, reserverat för de tyngsta förbrytarna. Moshe Katzav verkar inte vara en kriminell typ, och med det menar jag att han i princip gjort intryck av att vara en laglydig medborgare. En gång i tiden var han en komet, vid 24 års ålder Israels yngste borgmästare och stadens stolthet för det lilla samhället Kiryat Malachi, parlamentsledamot och landets då yngste minister.

Denne man, född i Yazd i Persien, kom som barn med sin familj till Israel. Under de första åren i det nya landet i början på 50 talet bodde familjen, som hundratusentals andra invandrare från muslimska länder, i hastigt uppbyggda tältstäder. Förhållanden i den tältstad där familjen Katzav bodde i flera år var så svåra att Katzavs lillebror omkom när deras lägerområde fylldes med vatten vid en översvämmning. Detta är inte en ursäkt för något, endast en beskrivning av familjens tidiga liv i det nyss uppståndna landet. Katzav, som tidigt blev politiskt aktiv, väckte beundran som en äkta self-made man, som trots brist på stöd hemifrån tog sig igenom universitetsstudier, vann respekt och skapade sig en position i samhället. Katzav togs emot med öppna armar av etablissemanget, han sågs som ett av många bevis på att den nya staten var på rätt väg. Ofattbart nog, mest för Shimon Peres, vann högerns kandidat Katzav år 2000 presidentvalet mot Peres. Och vi, som samhälle, var stolta över den demokratiska processen och över att en under-dog som Katzav inte bara kunde ställa upp mot vår mest kända och erkända statsman, utan till och med vinna. Peres, som tog över när Katzav tvingades avgå, är den bästa presidenten vi haft på många år.

Presidentämbetet i Israel är enbart symboliskt. Presidenten har ingen makt. Vid val, är det presidenten som ålägger partiledaren för det största partiet att sätta ihop en ny regering. Presidenten har rätt att benåda fångar. Han tar emot nya diplomater. Annars blir det mest högtidliga öppnanden och prisutdelningar.

Katzav har ännu inte fattat att han begått ett brott. Han har inte uttryckt sin ånger över de övergrepp han begått mot de kvinnor han dömts för att ha ofredat, för att inte tala om att han inte visat ånger för de gamla brott som av tekniska skäl preskriberats. Medan våldtäktsaffären nystades upp, anklagade åtta kvinnor presidenten för sexuella trakasserier och övergrepp. Sex av fallen preskriberades, men i de två som fortfarande var aktuella dömdes presidenten. Nu i efterhand är det inte bara Katzav som borde känna sig skyldig. Under alla år i olika ministerpositioner har det tydligen gått rykten om hans förhållanden till kvinnliga anställda. Många journalister visste tydligen också om vad som försiggick, men de valde att hålla sig väl med gödkalven, snarare än att rapportera till polisen eller allmänheten. Alla dessa människor borde också stå vid skampålen. Särskilt då alla andra säkerligen förstod att det sätt på vilket Katzav utnyttjade sin ställning var både olagligt och omoraliskt. Katzav, verkar det som, förstår inte detta. Jag tror inte att han förstår att det han gjorde är ett övergrepp. Han trodde att män i hans ställning får göra så mot de kvinnor som omger dem. Hur de kvinnorna mår, intresserar inte Katzav. Det finns bara en viktig person i hans berättelse, den gyllene pojken, mönstergossen, Moshe Katzav. Katzav levde i en bubbla, kanske lite som andra statsöverhuvuden som levt ett inte helt verklighetsanpassat liv. Att Katzav inte längre är ett mönster, utan ett egoistiskt monster har han inte kunnat anpassa sig till.

Mitt i eländet är det ändå viktigt att påpeka att det israeliska rättsystemet funkar. Katzav kommer troligtvis att dela cell med en f.d. minister som dömts för mutbrott. Det är sorgligt att se människor som skulle vara våra förebilder, i all deras litenhet.

Vi har haft en kvinnlig statsminister. Det innebär givetvis inga garantier, men nu är det dags för en kvinnlig president.

P.S. Om ni vill veta när det dyker upp nya inlägg på bloggen kan ni bocka för boxen längst ner på denna sida där det står ”Meddela mig om nya meddelanden”. Och så blir jag glad!

Annonser

6 svar to “Sic transit gloria mundi”

 1. Eva yaron guide I Israel december 7, 2011 den 12:08 e m #

  Tack for valformulerad artikel. Eva yaron – guide I Israel

  • Kristina december 7, 2011 den 1:27 e m #

   Heder åt ett så välfungerande rättsystem. Här i Europa skulle det också verkligen behövas….
   Kristina

 2. The Golani Snowman december 7, 2011 den 4:12 e m #

  Jag funderar bara på utvecklingen i Israel. Machomän som Moshe Dayan var välkända kvinnokarlar, det var snarast en fördel för deras image. Jag har knappt varit i Israel på 20 år men de 20 innan var jag där ofta och såg utvecklingen – tjejer i armén var dödligt mycket tuffare (och mer intressanta) än tuffa svenska tjejer, de flesta trafikpoliser var tjejer, alla småtjejer i 20-årsåldern som med k-pist på ryggen liftade tillbaka till sitt arméläger 5 på morgonen efter att ha hittat på vad som roade dom…..

  Katzav har varit oerhört klumpig.

  Visst behöver vi en ny Golda, som PM, vad hon sen roar sej med på nätterna skiter jag fullständigt uti. Just nu är det bara Lieberman som vågar säja vad han tänker, liksom hon gjorde.

 3. duritzan december 7, 2011 den 9:21 e m #

  Dessvärre är det nog ganska universellt att makt i sig är en korrumperande faktor. Hur sympatiska och moraliska personerna än är så fördärvas deras moral av alltför långvarig/stor makt. Givetvis finns det undantag, men de är just undantag från det vanliga. 😦

 4. Arieh Fuerth december 7, 2011 den 11:29 e m #

  Tack för en utmärkt bloggpost. Man verkligen kände ditt kvinnliga raseri mot Katzav och alla de som pga feghet eller inställsamhet inte slagit larm under årtionden. Tyvärr håller jag inte med dig om att det är en seger för rättssystemet (att Katzav nu stoppats in i fängelse.) Han erbjöds ett avtal som skulle gett honom ytterst lindrigt straff bara han erkändes men då han ännu var en uppblåst idiot så sa han nej.

 5. Gurra G december 8, 2011 den 11:16 f m #

  Alltid skönt att se en typ som Katzav bli inburad. Tänkte lite på Dominique Strauss-Kahn och Julian Assange när jag läste ditt inlägg. Mäktiga män som berusade av sin egen framgång och förträfflighet tror att allt är till för dem att ta. Vidrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: