Uniform felinformation

29 Jan

Egentligen skriver jag ju den här bloggen för att dela med mig lite av en alldeles vanlig vardag i Israel. Här följer en liten illustration.

Ungdomar i Israel gör obligatorisk värnplikt, två år för tjejer, tre för killar.

Soldater bär uniform. Det är mycket viktigt att  klä sig enligt reglerna. Till exempel måste skjortan vara instoppad i brallorna, skorna vara putsade och undertröjan vara reglementsenlig. Om man åker fast för att man bär något som inte är reglementsenligt kan man få straff, till exempel att inte få åka hem från basen på veckoslutet. En viktig del av uniformen är en basker som soldaterna endast bär vid militära ceremonier. Till verdags sitter baskern under en tygremsa på axeln. Baskern har en tendens att trilla.

En av döttrarna berättade att hon åkte buss häromdagen. Bussen stannade och en soldat reste sig för att kliva av. Mannen som suttit bredvid soldaten ropade på honom.

″Vänta, vänta, du har tappat din mössa.″

Den mannen var arab.

Annonser

4 svar to “Uniform felinformation”

 1. Falstaff februari 1, 2012 den 9:29 e m #

  Om jag förstått saken rätt så används inte kvinnor i stridande förband. Korrekt? Vad är i så fall poängen med att de gör två års värnplikt?

  • idiotsäkert - noomi berlinger-stahl februari 1, 2012 den 10:03 e m #

   De flesta tjejer gör inte sin värnplikt i stridande förband, men det finns mycket annat meningsfullt att göra. Kvinnorna är instruktörer eller gör alla möjliga stödjande uppgifter inom allt från sjukvård till underrättelsetjänst. Allt fler kvinnor ingår även i stridande förband. Min dotter gjorde något på den tekniska sidan som har med kommunikationsutrustning att göra. Den israeliska armén har blivit mycket bättre på att utnyttja de kvinnliga värnpliktigas förmåga väl. I är var det rekord, fem nya kvinnliga piloter fanns med i årets pilotkull.

 2. sven februari 7, 2012 den 10:33 f m #

  Den obligatoriska värnplikten är väl inte obligatorisk för alla judar.Ortodoxa judar gör den enligt vad jag läst inte den.De ortodoxa judarna blir ju en allt större del av Israels befolkning.Speciellt lätt lär det vara för ortodoxa kvinnor att slippa göra den.

  • idiotsäkert - noomi berlinger-stahl februari 7, 2012 den 11:14 f m #

   Värnplikten är obligatorisk för alla, men man kan under vissa omständigheter bli befriad. Vi är ortodoxa och i våra cirklar gör man sin militärtjänst. De ultra-ortodoxa, de i svarta hattar, gör sällan militärtjänst, även om de numera är möjligt för unga ultra-ortodoxa män att göra sin armétjänstgöring i förband som är anpassade till deras behov. En del ungdomar på den mer individualistiska sekulära kanten gör inte heller militärtjänst då de både armén och de själva upplever att de är olämpliga för militärtjänst. Men då blir de befriade individuellt och oftast gör de en alternativ social tjänst istället. Just idag går min son, som går i andra ring, igenom den första gallringen inför sin militärtjänst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: