Assads sy(r)junta

20 Feb

Sen den 15 mars 2011 har mellan 7000 och 8000 männsikor dödats i Syrien av den syriska armén. Bland de dödade finns motståndsmän, men även stora mängder civila, män, kvinnor och barn, vars enda brott var att de befann sig på fel ställe, vid fel tidpunkt. Politiska intressen gör att världssamfundet beslutat sig att inte lägga sig i. Till skillnad från den tidigare situationen i Libyien ses massmordet på syriska civila av någon anledning som en inre syrisk angelägenhet. Israel uttalar sig inte heller offentligt. De finns de som hävdar att Assads regim kan komma att agera än mer hämningslöst, om motståndsmännen får moraliskt stöd av Israel. Andra i Israel spekulerar på att den styrande Allawitiska minoriteten kommer försöka fly till Israel när de så småning om besegras. Never say never, politiken har sin egen inre logik. Men än så länge är vi dödsfiender.

Man får vara snabb om man inte vill gå miste om någon Mellanöstern skandal. För några veckor sedan handlade vår skandal om ett foto som var ute på vift på Facebook. Fotot hade ursprungligen lagts ut av en Wesley Muhammad och avsikten var att visa hur israeliska soldater behandlar palestinier. I det här fallet blev det något av ett självmål, för, som många FBare påpekad, fotot är taget under en gatuföreställning i Baharain och är inte äkta.

Jag fick ett annat foto som jag inte lyckats kopiera, men här är länken. 

http://www.facebook.com/messages/?action=read&tid=3e2jaHveNICYI9Gz8FYZgA#!/photo.php?fbid=2857000378791&set=a.2856998698749.2134970.1073046002&type=3&theater

Detta kollage är äkta vara. Att hjälpa andra är inte allt israeliska soldater gör. Den israeliska armén finns till för att försvara Israel militärt. En armé är ett nödvändigt ont, för att förhindra större och mer oåterkalleliga skador. En armé består av en stor grupp individer. En del av dem uppför sig ibland förkastligt, precis som i vilken annan stor grupp som helst. Om man är ett as i det civila, är risken att man förblir ett as i uniform. Men det är lika mycket en del av sanningen att om man är en hygglig person i det civila, så är man det antagligen också i det militära.

Hela historien får mig att fundera över vad konflikten i dess nuvarande skede egentligen handlar om. Är det en form av sport som går ut på att få publiken att avsky motståndaren? Är det ointressant om syrier slår ihjäl andra syrier? Har människoliv ett värde i sig själv, eller beror deras värde bara på det sammanhang de råkar befinna sig i?

I förra veckan dog fem palestinska skolbarn och en lärarinna i en bilolycka utanför Jerusalem. Skolskjutsen körde in i en lastbil. Många barn skadades. På den judiska sidan var det några idioter på FB som gottade sig åt tragedin. Jag skäms som en hund över dem. På den palestinska sidan uttalade sig en talesman om att den israeliska militären inte hjälpt till med räddningsarbetet. De sa ingenting om att armén finns på plats där för att hindra terrorattacker, eller att ambulanser och sjukvårdspersonal från västra Jerusalem genast tillkallades av militären.

Stackars barn, som får bli slagträn i en skendragkamp.

Stackars syrier, som inte ens är det. Om ni syrier inte är till nytta för någons propagande, så är ni er egen interna angelägenhet.

Annonser

12 svar to “Assads sy(r)junta”

 1. Gurra G februari 20, 2012 den 2:56 e m #

  En titt här: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_production
  …kanske kan ge en ledtråd till varför Libyska folkets protester inte sågs som en alltigenom intern angelägenhet?

 2. Falstaff februari 22, 2012 den 8:28 e m #

  Noomi, kan Du säga något om hur man i Israel ser på de arabiska revolutionerna i Egypten och Syrien? Tror folk i allmänhet att detta är något som är till fördel eller till nackdel för Israel?

  • idiotsäkert - noomi berlinger-stahl februari 23, 2012 den 7:02 f m #

   Som vanligt så finns det inget enkelt svar. Den israeliska högern är obsessivt mistänksam mot allt som sker i arabvärlden mellan de israeliska vänstern är obsessivt entusiastisk, och det är ungefär jämna krafter mellan de två lägren. Under protesternas första månader var det helt tyst med antiisraelisk propagand och demagogi under demonstrationerna. Det upplevdes i Israel som ett riktigt tecken på hopp då det kändes som den muslimska världen äntligen började ta tag i de riktiga frågorna om ojämlikhet och politiskt förtryck. När man nu ser utvecklingen i Egypten så verkar det tyvärr inte som det är någon form av demokratisering på gång, och den vanliga antiisraeliska retoriken är tillbaka. I Syrien ser det helt hopplöst ut, men israeler är inte i läge att skapa världsopinion mot Assad.

   • Gurra G februari 23, 2012 den 9:01 f m #

    Det låter som att reaktionerna är ungefär som här, då? Officiellt är väl de flesta positiva till att arabvärldens diktatorer försvinner, men problemet är ju att man inte vet vad som kommer istället. Trots allt har både Gadhaffi och Mubarak varit ganska sekulära, även om åtminstone Gadhaffi förmodligen var kliniskt galen.

 3. Vit medelålders i glesbygd februari 26, 2012 den 6:42 e m #

  Dem mutilerade gruppernas våld har inget slut! Födseln börjar med kniven mot ens penis å sen fortsätter daningen in i fanatismen! Den arabiska kulturen och ”våren” är ett skämt som Amerikanerna regisserat helt själva.

  • Gurra G februari 27, 2012 den 7:45 f m #

   Tror du på allvar att revolutionerna i arabvärlden är regisserade utifrån?

  • idiotsäkert - noomi berlinger-stahl februari 27, 2012 den 8:02 f m #

   Jag misstänker att kommentaren inte var avsedd som ett skämt, vilket i.o.f.s är synd, för det blev ju ganska skojigt. Jag tror inte att det finns vetenskapliga bevis för att omskurna krigar mer än andra. Korfararna var så vitt jag vet inte omskurna, inte heller tyskarna eller afrikaner eller sydostasiater. Nej anledningen till at vi krigar i mellanöstern är säkert att vi odlar citroner och äter dem och sen blir vi jättesura.

   • Gurra G februari 27, 2012 den 10:30 f m #

    Den biten av hans svar gick över mitt huvud. Jag brukar automatiskt hoppa över meningar där det tydliggörs att skribenten inte kan skilja på de och dem… Även om personen använder fina ord som ”mutilerade”.

 4. Andrzej Reszel mars 23, 2012 den 6:26 e m #

  ”Assad Regimen måste falla « Fredriks blogg – mars 22, 2012”

  Till vilket pris, kan man undra?

  Anti-government militants have expelled 90% of Christians in Homs and confiscated their residences by force, said Fides, citing a note sent to the agency by the Syrian Orthodox Church.

  The Vatican agency cited sources saying militants went door to door in the Homs neighborhoods of Hamidiya and Bustan al-Diwan, “forcing Christians to flee, without giving them the chance to take their belongings.”

  from http://latimesblogs.latimes.com/world_now/2012/03/church-fears-ethnic-cleansing-of-christians-in-homs-syria.html

 5. Pippi Långstrump juni 26, 2012 den 1:20 e m #

  Det bästa för världsfreden och en livstil som harmoniserar med naturen är att avliva varje jude och arab. Peace!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Assad Regimen måste falla « Fredriks blogg - mars 22, 2012

  […] Noomi skriver intressant om situationen i Syrien. Det är ett handfallet agerande som västvärlden ägnar sig åt för närvarande och ett militärt ingripande i Syrien ser ut att komma allt närmare. Dessvärre har redan ett folkmord fått begås på civil befolkningen inne i Syrien. Situationen börjar ha allt fler likheter med situationen såsom den såg ut på Balkan när det var som värst. Med den lilla skillnaden att Syrien är en än värre krutdurk än vad Balkan var på den tiden. Saudiarabien skickar vapen till den fria syriska armén och Ryssland sänder vapen till regimen. Det finns de experter som menar att läget i Syrien kan leda till ett regionalt stor krig. Exakt hur sannolikt det är svårt att bedöma. Men med vapentransporter från olika håll in i Syrien så ökar den risken definitivt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: