Bild

Bring Back our Boys

19 Jun

På okänd plats, förmodligen någonstans på Västbanken, hålls tre israeliska ungdomar gisslan när jag skriver dessa rader. De kidnappades för en vecka sedan när de försökte lifta hem till sina familjer från skolan. Eyal Yifrach är 19Bild

Gil-ad Shaar och Naftali Frankel är båda 16 år gamla. Denna bild är tagen dagen innan de kidnappades.Bild

Jag har en 19-årig son. I år är han i norra Israel på ett sabbatsårsprogram mellan gymnasiet och sin treåriga armétjänst. Han liftar ibland. Liksom tiotusentals ungdomar i hans ålder som går i skola eller är på program i de delar av Israel där bussarna inte går så ofta. I själva verket tror jag att alla ungdomar liftar, men en del berättar inte om det för sina föräldrar.

Mitt hjärta brister vid tanken på att, någonstans, förmodligen inte mer än en timme från mitt hem i Jerusalem, hålls dessa ungdomar fångna, troligen under jord, av hänsynslösa fanatiska kidnappare. Palestinska media har rapporterat om kidnappningen. Fångarna beskrivs som ”soldater”, ”nybyggare” eller sionister, vilket tydligen förklarar varför det är legitimt att kidnappa dem för att främja saken. Ungdomarna beskrivs inte som finniga, obeväpnade gymnasister vilket är vad de i själva verket är.

Kidnappningen och liknande handlingar föds inte i ett vakuum. Det måste finnas ett värdesystem, ett narrativ, bakom sådana handlingar. För ett antal år sedan riktade en palestinsk prickskytt i Hebron sitt gevär mot Shalhevet Pass och sköt henne i huvudet där hon satt i sin barnvagn. Hon var tio månader gammal när hon avsiktligt mördades. Prickskytten måste ha växt upp med en viss sorts ″sanningar″ för att kunna identifiera ett spädbarn som en värdig fiende.

Ingen organisation har ännu tagit ansvar för kidnappningen men allt pekar på att den utförts av Hamas, den palestinska myndighetens nya partner i regeringen. Utöver den världsberömde Gilead Shalit som hölls fången av Hamas i en underjordisk bunker i Gaza i fem år, men till slut släpptes och kunde återvända till sin familj, har Hamas tidigare använt sig av samma modus operandi vid andra kidnappningar. En kidnappning måste planeras. Hamas har tidigare använt sig av en metod när de klär ut sig till ortodoxa judar och fyller eventuella lediga sittplatser med lådor så att de vet var offret kommer att sitta. I maj 1989 fördes de israeliska soldaterna Ilan Saadon och Avi Sasportas bort med två separata bilar. Båda mördades. I december 1992 råkade soldaten Nissim Toledano ut för samma sak när han tvingades in i en bil och mördades. Vi har skäl att oroa oss för välbefinnandet av de tre unga som på torsdag försvann som uppslukade av jorden. När nyheten om kidnappningen publicerades i palestinsk press gavs det på många håll uttryck för glädje och fest i palestinska områden vilket inkluderar det traditionella utdelandet av godis till barn när något händer som åsamkar sorg i Israel. En del av den palestinska pressen roar sig med karikatyrer och skämt om att en Gilead släppts men en ny har fångats.

Bild

Radion spelar putslustiga sånger om kidnappningen. Det är detta som är själva grogrunden för framtida våldsdåd.

Min (israeliska) väninna skickar sin 13-åriga dotter till sommarskola för att lära sig arabiska. För att förbereda flickan, gick min vän till en israelisk bokhandel att skaffa ett par enkla bilderböcker för barn på arabiska. Hon kunde inte hitta en enda bok som inte handlade om konflikten i Mellanöstern och avbilda Israel som ”busen” eller värre. Om dessa är de enda berättelserna man växer upp med är det är svårt att föreställa sig en gemensam framtid. Även om Israel är den andra halvan av konflikten, finns det inga barnböcker som demonisar palestinier eller araber. Inga.

Haneen Zoabi, palestinsk representant i det israeliska Knesset, sa härom dagen att kidnapparna inte är terrorister och att kidnappningen är legitim på grund av ”ockupationen”. Jag ber ödmjukt att motsäga henne. Hon är en politiker som har svurit trohet till den stat som valt henne i demokratiskt, den enda staten i Mellanöstern som har demokratiska val. Men hon berättar sagor för sig själv och oss att, när det passar hennes narrativ, gäller det andra regler för dessa utpressare och våldsverkare. Tre medborgare, av vilka två är minderåriga, i den stat där Zoabi är en invald medlem i den lagstiftande församlingen, hålls fångna mot sin vilja, gömda och nekad all kontakt med världen. Men hon skäms inte ens för att uttrycka sin rasistiska, absurda logik i pressen.

Under tiden ber vi. Tusentals människor mötte upp vid Klagomuren för ett par dagar sedan att be för ungdomarnas återvändande. Synagogor och skolor i hela Israel håller särskilda gudstjänster. I förrgår möttes judar och muslimer för att be tillsammans på platsen för kidnappningen. Ja, det finns givetvis sådana muslimer också. Hela Israel har örat klistrat mot radion, vi försöker läsa mellan raderna i nyhetsinslagen och snappa upp någon ny information eller utveckling. Under tiden ber de som är vana att be, men vid detta tillfälle, även många av de som inte är vana att tilltala den som inte är synlig. För vad kan vi annars göra? Man blir galen av att bara vänta.

Bild

Som Regina Spector sjunger ″Ingen skrattar åt gud på när man ligger på sjukhus″.

https://www.youtube.com/watch?v=XUI0jcuhy7Q

Annonser

2 svar to “Bring Back our Boys”

 1. Bertil Sörenson juni 19, 2014 den 7:56 f m #

  Tack för ett starkt inlägg. Vem vet mer om oron för ett barn än en förälder?

 2. annaekman juni 24, 2014 den 7:08 f m #

  http://stefanlindmarkslardomar.blogspot.se/2014/06/nar-mamma-tog-fram-kniven-och-jag.html
  Läs gärna.
  Tack för ditt inlägg.
  Inget nytt om grabbarna?
  Jag tänker på dem varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: