Den arme Rickard, som case-study

27 Jun

De senaste två veckorna har jag sökt efter ord för att förklara hur oerhört ointresserad jag är av fotboll. Det begrepp jag behöver ska uttrycka något som är så kolossalt litet att det i själva verket är negativt. Om en nyckelpiga landar på min arm kan jag bli ganska entusiastisk och fascinerad. Jag skulle kunna studera pigan i flera minuter, kanske till och med avbryta någon annan aktivitet för att försiktigt låta flygfäet promenera från ena handen till den andra. Om en fotbollsspelare, å andra sidan, skulle landa på min arm tror jag inte det skulle väcka mitt intresse överhuvudtaget. Jag skulle definitivt inte lägga ner en bok bara för att titta på en fotbollsspelare. Under förra världscupen satte jag mig framför teven, av någon form av missriktad lojalitet mot mänskligheten för att åtminstone titta på finalen. Men, vad gott jag sov.

Det finns en svensk operasångare som heter Rickard Söderberg. Han är homosexuell. Jag känner inte Rickard och hans privatliv intresserar mig något mindre än världscupen i fotboll. Andra tycks vara mer intresserade och Rickard har i flera tidningsartiklar beskrivit hur ofta han får utstå trakasserier och hatkommentarer på sin blogg och hur han hotats och även blivit fysiskt anfallen http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article17469913.ab. Jag kan inte annat än djupt beklaga att det i det liberala och upplysta Sverige fortfarande finns människor som är så inskränkta och infantila och brutala att de kan få för sig att gå till fysiskt angrepp mot en man p.g.a. hans sexuella läggning.

För några år sedan skrev jag ett par inlägg på Wordmill för judars och muslimers rätt att låta omskära sina pojkar vid åtta dagars ålder. Det är en åsikt som är svår att framföra i Sverige och de diskussioner jag deltagit i är ofta ovärdiga och hatiska. Ett av de mer obehagliga påhoppen jag råkade se skrevs av nämnde Rickard Söderberg på hans blogg. http://rickardsoderberg.se/wp/2011/11/har-vi-en-deal/ Om ni orkar titta på de många kommentarerna till Söderbergs text kan ni se att någon spekulerar att jag säkert inte kommer att gå till svars mot de svåra frågor som ställts i Rickards blogg och medföljande kommentarer. Faktum är att jag svarade, men Söderberg valde att inte låta mig publicera mina kommentarer. Det är förståeligt att omskärelse, som utanför judiska och muslimska kretsar inte praktiseras i Sverige, väcker diskussion. Kanske är jag överkänslig, men jag upplever inte Söderbergs blogg som en del i en diskussion utan snarare som ett elakt förlöjligande. Inte endast av mina åsikter utan av min person. Det jag ville framföra var min syn i frågan, Söderberg har givetvis rätt att ha en annan. Det betyder dock inte att en av oss är skogstokig.

Så vad har vi här? Vi har den klassiska dubbelmoralen. Som känns igen från andra frågor. Söderberg beklagar sig i media över obehagliga påhopp. När det passar honom hoppar Söderberg själv på mig på ett vulgärt, respektlöst och obehagligt sätt. Jag har inte tagit mig tid att läsa andra av hans bloggar så jag vet inte om jag ska känna mig som det utvalda folket eller om det är gängse tillvägagångssätt hos Söderberg.

Följande har inget med Rickard att göra, men dock med dubbelmoral. I förra veckan dödades en 13 årig pojke när en raket från Syrien sköts mot vägarbetare inne i Israel. Det var sommarlovets första dag och pojken Muhammad Karakra från byn Arabe i Galileen åkte med sin pappa som levererade vatten till byggarbetare som jobbade på ett byggprojekt nära gränsen. Pappa Fahmi Karakras lastbil träffades och Muhammad omkom omedelbart. Fahmi och ytterligare två personer skadades. Här är ett foto på Mohammad Karakra, så att han inte försvinner ur världen osedd.

Bild

Svenska media brukar vara snabba att ställa Israel till svars när arabiska barn skadas eller dödas som resultat av konflikten. Trettonåringen som dödades nämndes anonymt i svensk press endast i förbigående och då endast när det israeliska flygvapnet anföll syriska militära mål som reaktion på Syriens oprovocerade beskjutning av israeliska civila. En pojke som heter Mohammad och skjuts ihjäl är bara nyheter om det är Israel som kan beskyllas. Mohammads liv eller död är inte nyhetsvärdiga, endast omständigheterna. Mer än 7000 barn har omkommit i inbördeskriget i Syrien, 1.000,000 syriska barn har tvingats fly till andra länder, flera miljoner barn lever i yttersta misär i Syrien. Men de är inte intressanta, eftersom de bara förföljs av andra syrier.

Moralen, till skillnad från baken, är inte delad. Vill man skydda barn från våld är det hedervärt. Vill man utnyttja barn som man egentligen överhuvudtaget inte bryr sig om för att bevisa sin tes om Israel, eller något annat, så är det förkastligt. Ett barn är ett barn är ett barn är ett barn och moral är moral är moral är moral.

Annonser

4 svar to “Den arme Rickard, som case-study”

 1. Birgitta Asplund juni 27, 2014 den 8:49 e m #

  Hej Noomi, visst har Mohammad omnämnts i svensk press, med sitt namn och att han var ute med sin pappa (också nämnd vid namn) den första sommarlovsdagen. Mohammads religion eller etnicitet nämndes dock inte. Men som medborgare omtalades Mohammad som israel. Jag kan inte exakt påvisa källa, men eftersom det huvudsakligen är DN som är den papperstidning jag följer, bör det ha varit där jag läste det.
  Birgitta

  • idiotsäkert - noomi berlinger-stahl juni 28, 2014 den 7:20 e m #

   Jag kollade på DN, SvD, Expressen och Aftonbladet innan jag skrev inlägget. Det enda jag hittade var samma text från TT om Israels bombning av Syrien som svar på att en israelisk tonåring dödats. Men tydligen har jag missat något. Tack.

 2. Kristina D. juni 28, 2014 den 3:19 f m #

  Bläddrade igenom Söderbergs blogg i allmänhet och svaret till dig i synnerhet: förstår absolut inte hur han kan kalla sig debattör. Mycket förvånande sätt att besvara någon med annorlunda åsikter Och ja, svar kanske men då på något annat, helt utanför ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: