Billiga lösningar

9 Dec

En viss individs handlande är aldrig ett bevis på en teori om en grupp människor, inte ens om handlandet i fråga på pricken passar ens väl genomtänkta förutfattade meningar.

Det är väl inte en tillfällighet att snabbköp inte kallas för snabbköp i Israel utan supermarkets. Snabba är de inte, men ofta superstora. Israeler gillar mat, familjerna är stora, gästerna många och familjesammanhållningen viktigare än allt annat. Jag har vänner i min ålder (runt de 50) som inte kan tänka sig att äta fredagskvällmåltiden annat än hemma hos mamma med alla syskon och deras familjer. Varje vecka.

En av de snabbast växande supermarketkedjorna i Israel heter Rami Levy, en affärsverksamhet som grundats och ägs av en energisk man vid namn Rami Levy. Duh. Inte har de särskilt bra sortiment, inte är det särskilt välordnat, men det är billigt. När jag har tålamod handlar jag oftast där.

Den senaste tidens oroligheter i Jerusalem gör det allt lättare att släppa tyglarna på sina lägre stående impulser. Dag efter dag, nyhetssändning efter nyhetssändning, hör man som israel om attacker av palestinier mot civila Jerusalembor. En dag är vapnet en bil som körs in bland tågpassagerare och dödar flera personer inklusive en tremånaders baby, en dag är vapnet en traktor som mejar ner en ultra-ortodox man, en dag en byggarbetare som faller mot sin död sedan hans skyddssele innan fallet sågats igenom av arbetskamraterna, var och varannan dag är det knivskärningar, en del genomförda av unga palestinska kvinnor. Även om det statistiskt sett inte är så många dödsoffer är det svårt att skaka av sig känslan att de hatar oss blint. För 15 år sedan var vi rädda för självmordsbombande terrorister på vanliga kommunala bussar. Nu är vi snart rädda för alla palestinier. Den senaste attacken mot en synagoga i stadsdelen Har Nof berörde mig illa på ett speciellt sätt. Två terrorister från Jabel Mukaber (5 minuter med bil från mitt hem) gick in i en full synagoga under morgonbönen och öppnade eld mot, samt knivskar, så många av de bedjande de hann med innan de oskadliggjordes. Just den synagogan används mest av engelsktalande judar som immigrerat från USA och England. Det vill säga, det är inga kralliga jordbrukare eller stöddiga bosättare, utan snarare blekfisiga, kostymklädda diasporajudar. Hatar man dem, gör man det bara för deras tro, inte för att de som individer på något sätt kan upplevas som hotande. Den aspekten av terrorattacken jag finner än mer fasansfull är att dessa två terrorister var beväpnade med skjutvapen, men ändå valde de att använda knivar för att anfalla sina offer. Den primitiva lusten att skära med en kniv, snarare än att skjuta, luktar starkt av ISIS. Det är samma ritualistiska impuls som halshuggarna har, den sadistiska lusten att på det mest handgripliga sätt vara den direkta orsaken till en annan varelses död. ISIS vidrigheter påminner mig om kannibalistiska handlingar. Kannibaler äter inte andra människor för deras näringsvärde utan för deras symbolvärde. Människoätare tror att inmundigandet av fienden inte bara bevisar deras överlägsenhet utan även magiskt ökar deras kraft eftersom de tar över den kraft som tidigare funnits hos motståndaren. Liksom våldtäktsmän och annat avskum tror jag att det rycker lite i svansen på Isioterna när de fångat ytterligare ett hjälplöst offer i sina nät. Det vulgära och djuriska har sin egen attraktionskraft. Och nu fruktar jag att vissa hjärntvättade fanatiker här ska ta intryck.

Det finns judiska rasister också. Denna sommar har de blivit allt fler. Jag vill inte förklara varför de är som de är, jag vill inte förstå dem. Jag skäms över dem och föraktar dem. Det finns inga men i det fallet. Det har hörts en hel del rasistiska judiska röster den senaste månaden som kräver av judiska affärsverksamheter att inte anställa araber. Det är olagligt i Israel att diskriminera mot vissa anställda, så laglydiga israeler kan inte agera så. En av dem som uppmanades att sparka sina palestinska anställda var matkedjan Rami Levy. Som sa nej. Vi kan inte göra skillnad mellan arabiska och judiska anställda, och vi vill inte göra skillnad mellan arabiska och judiska anställda lät de meddela. Slut på diskussionen.

Några dagar efter detta pressmeddelande från Rami Levy gick en 16 årig palestinier från Al Azariya på Västbanken in i Rami Levys supermarket i Mishor Adumim utanför Jerusalem. Det är en affär med mycket blandad arabisk och judisk publik. Tonåringen tog en kniv från köksredskapsavdelningen och knivskar två medelålders män, en i huvudet, en i handen. rami levy

rami levy2

Lyckligtvis blev det inga allvarligare skador. Men detta hände i en av Rami Levys affärer, samma Rami Levy som några dagar tidigare figurerat i alla media då han kategoriskt motsatt sig diskriminering mot palestinier. Hur tänker han då, denne unge man när han bestämmer sig för sitt hjältedåd? Är det så han hjälper sina palestinska bröder? Blir han förvånad nästa gång en fredlig ung palestinier, i hans egen ålder, blir stoppad av säkerhetsvakter? Tycker han det är orättvist om det blir svårare för palestinier att hitta jobb i västra Jerusalem? Blir han förolämpad när judar betraktar palestinier med misstänksamma, rädda ögon? Nej, jag tror inte det. 16 åringens gärning hade ingenting med att tänka att göra. Ingenting att göra med hans eget ansvar för sina medmänniskors situation. Ingenting med moral, ingenting med solidaritet med de egna. Bara en liten lössläppt egotripp, i namn av en religion som kidnappats av infantila, fega, enfaldiga chauvinister. Billigare än en avlat blev det ju i alla fall, pojken betalade ju inte ens för kniven han tog. Så, nu har han sitt på det torra och blir officiellt hjälteförklarad. Och vi andra, judar och palestinier, är kvar i den blöta Jerusalemvintern, där vi sneglar över axeln och hoppas att statistiken och rasismen inte hinner ikapp oss och våra kära.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: