BDS

7 Jun

Sticks and stones can break my bones but words can never hurt me.

Finns motsvarande uttryck på svenska? Jag kom inte på något likvärdigt. Det är annars det man säger till små barn för att de inte ska ta åt sig om de blir retade i lekis. Det är bevisligen lika effektivt som att säga till ett barn som är upprört och gråter att skärpa sig och sluta böla. Inget barn har någonsin slutat gråta för att han eller hon (gillar inte hen) blir åthutad. Och ord kan visst skära djupt.

BDS är för närvarande de palestinska och pro-palestinska organisationernas icke-våldsbetingade huvudvapen mot Israel. Det är en väl organiserad och finansierad kampanj vars syfte är att framställa Israel som dagens Sydafrika. Kampanjen är i grunden inte ekonomisk, dess effekt på handeln med Israel är marginell och alla kommer fortsatt att kunna använda sig av israeliska exportprodukter inom teknologi och medicin. Avsikten är ytterst att försämra Israels förhandlingsposition genom att underminera statens trovärdighet och prestige.

Jag skulle så gärna vilja säga att BDS (Boycot, divestment and sanctions) bojkotten mot Israel inte spelar någon roll, inte gör någon större skillnad ekonomiskt, att vi inte bryr oss. Men så är det inte. Utöver den än så länge begränsade ekonomiska effekten är bojkotten oerhört sårande och upprörande. Det är så skriande orättvist och så förföriskt genialt.

När man ifrågasätter Palestinaaktivisters agerande och påpekar att det är skevt att de ägnar all sin energi åt att motarbeta det demokratiska Israel när det finns så många andra länder i grannskapet, eller annorstädes på planeten, vars synder är i en helt annan storleksordning än Israels, så får man vissa patentbelagda svar, exempelvis;

 • Israel kallar sig en demokrati och därför förväntar vi oss mer av Israel än av andra länder.
 • Det faktum att det finns värre bovar betyder inte att vi kan ignorera Israels agerande.
 • Israel om någon borde veta bättre än att bete sig på det sätt judar tidigare behandlats

I stort sett låter allt detta logiskt och sansat. Det är riktigt att till exempel polisen inte kan låta bli att ge böter till felparkerade bilar bara för att det finns seriemördare. Men om polisen skulle lägga ner all sin tid på att enbart straffa felparkerade bilar så skulle det inte heller kännas rätt. Det finns olika åsikter om varför den palestinska befolkningen på Västbanken lider, men att de lider är ett faktum. Dock är även lidande relativt särskilt om man ser hur det ser ut i angränsande länder. Pressfrihet, religionsfrihet, yttrandefrihet eller andra mänskliga rättigheter finns inte i något annat land i Mellan-Östern. Detta till trots är det alltid Israel som fördöms av FNs råd för mänskliga rättigheter.

unwatch1

I Syrien har över 310,000 människor dödats i strider sedan inbördeskriget började för tre år sedan. Milliontals har flytt från sina hem och många har flytt över gränserna till angränsande länder. Den syriska regimen använder sig bl.a. av kemiska vapen mot sina motståndare. Inget sofistikerat, de slänger ner tunnor med koncentrerad klor på civila.

I Egypten har hundratals homosexuella män arresterats och torterats under de senaste 10 åren. 7% av barn mellan 5-14 år i Egypten jobbar heltid, hälften av dem i jordbruk. Över 4300 civila har dödats av polis eller militär i samband med anti-regim demonstrationer i Egypten sedan 2011.

I Turkiet har närmare 3000 civila försvunnit eller avrättats utan rättegång av militären eller polisen mellan 1987-2001, många av dem kurder. Officiellt finns inte längre dödstraff i Turkiet. Tortyr är vanligt i turkiska fängelser. Turkiet förföljer och förtrycker sin kurdiska minoritet.

I Saudi Arabien avrättas hundratals människor på offentliga platser per år då de dömts av Shariadomstolar. Mindre brott straffas med avskurna händer eller offentlig piskning. Kvinnor har som bekant inga egna rättigheter i Saudi Arabien och måste ha tillstånd av en far, bror eller man för att gå utomhus, ha ett pass eller studera. Saudi Arabien är även aktiva inom slavmarknaden och säljer och köper slavar av kommersiella skäl eller för egen konsumtion, främst sex-slavar.

I Iran avrättas cirka 600 personer per år för olika brott, bland annat homosexualitet. 26 av 32 kända avrättningar av barn som straff för brott sedan år 2005 skedde i Iran. I Iran har individen inga lagliga friheter.

Och då talar vi bara om ett axplock av de stater som ligger relativt nära Israel. Sen finns det förstås andra aktörer som ISIS och Boko Haram som får de ovan nämnda att framstå som helgon. Med verklig sorg vill jag säga att detta bara är en slumpvis utvald lista på några länder jag råkade slå upp och den informationen känns så deprimerande att det får räcka nu. Slå på nätet på vilket land som helst i Mellan-Östern så hittar ni ändlösa förteckningar på våld, diskriminering, sociala klyftor och en fullständig brist på försök att följa västvärldens normer för grundläggande mänskliga rättigheter. Det enda landet i Mellan-Östern som har pressfrihet, religionsfrihet, yttrandefrihet eller någon annan mänsklig rättighet är i Israel.

BDS är samma sorts hycklare och egotrippare som Ship to Gaza, men på en helt annan skala. BDS kampanjen bygger på en cynisk manipulation av välmenande gräsrotsrörelser, främst i Europa och Nord-Amerika. Genom BDS kan folk känna att de gör nytta i världen, utan att ens behöva betala för ett fadder-barn eller annat.

BDS ställer tre krav på Israel, ett slut på ockupationen av arabiskt land, full jämställdhet för palestinier I Israel och rätten för palestinska flyktingar att återvända till sitt hemland. Oavsett framtida utveckling angående de två första kraven kommer ingen Israelisk regering någonsin kunna tillåta att 5 miljoner palestinska s.k. flyktingar ska få flytta till Israel. Så BDSarna har, liksom de palestinska flyktingarna, försäkrat sig om jobbsäkerhet för all framtid. Intressant nog kräver BDSarna inte en tvåstatslösning. Är det bara jag som är paranoid, eller tycker ni andra också att det är dags att tjacka upp sig på en liten livbåt? Mamma, mamma, varför kan inte vi åka lyxkryssning till Amerika som alla andra? Tyst unge och fortsätt simma.

Är då BDS effektivt om vi i Israel tar så illa upp? Nej, jag tror inte det, tvärtom. Eftersom orättvisan i kampanjen är skriande tar man det i Israel mest som ett bevis på att världen faktiskt är emot oss oavsett vad vi gör. BDS gör snarare Israel mindre benäget att åter engagera sig i förhandlingar. Vilket passar BDS initiativtagare utmärkt.

Att skandinaviska, däribland svenska företag som t.ex. Coop i Varberg – ett kooperativt företag som utger sig för att vara demokratiskt – lånar sig till att införa BDS mot Israel är en skam för respektive företag och ett bevis på hur lite personerna bakom detta tilltag inser vad de gör!

Annonser

2 svar to “BDS”

 1. idiotsäkert - noomi berlinger-stahl juni 8, 2015 den 5:45 f m #

  Och tack till pappa Salomo som som vanligt kommit med kloka kommentarer och förslag på förbättringar

 2. duritzan juni 8, 2015 den 6:17 e m #

  Skulle rekommendera livbåt OM det fanns någon vänlig kust som skulle ta hand om er. Som världen ser ut med eskalerande ”främlingsfientlighet” finns det ingenstans att ta vägen. Och när man som Israel står med ryggen mot havet återstår bara att försvara sig så bra man kan. Lyckligtvis har Israel hittills kunnat det rätt bra, men hur det går på lång sikt är omöjligt att svara på.
  Med litet tur har islamisterna fullt upp med att slå ihjäl varandra så kanske är de för krigströtta när den fejden är avslutad (om den någonsin blir det) och låter Israel vara i fred.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: