Det är synd om palestinierna

15 Nov

Det som var viktigt i förra veckan när jag började skriva detta, verkar mindre viktigt just nu.

Det är synd om palestinierna som har sådana usla ledare.

haneen

Härom dagen, vid ett möte i Amsterdam till minne av Kristallnatten, uttalade sig Knessetledamoten Haneen Zoabi igen. Varje uttalande av Zoabi som jag blivit varse får mig osökt att tänka på det vackra amerikanska uttrycket ”brainfart”, hjärnfis. Om hon någon gång även säger något vettigt, når det knappast löp-sidorna, men det är ju teoretiskt möjligt. Denna gång höll hon ett långt anförande där hon hävdar att palestiniernas situation bevisar att världen har glömt Kristallnattens läxa. Enligt Zoabi kommer israels behandling av palestinierna att leda till att tragedin upprepas och denna gång med palestinierna som offer. Zoabis 15 minuter långa anförande på engelska som ni kan se här https://www.youtube.com/watch?v=3udWqzZibWY är ett under av dubbelmoral och halvsanningar.

Men Zoabis uttalanden är inte i själva verket varken slarviga eller okunniga. Hon är en kapabel och flitig parlamentariker som lagt fram många lagförslag inom olika sociala områden. Zoabi har en BA i psykologi från Haifas universitet och en MA i mediakunskap från Hebrew U. i Jerusalem. Det finns anledning att tro att hon vet precis vad hon gör. Zoabis tal på minneshögtiden var ett smart kalkylerat drag. I enlighet med gängse palestinsk taktik plockar hon ut väl valda centrala teman från Kristallnattens judeförföljelser och drar paralleller med palestiniernas situation.

Det mest ikoniska som hände den 8 november 1938 var att cirka 1000 synagogor runt om i Tyskland och Österrike sattes i brand.

kristalnacht synagoga

Zoabi påpekar att flera kyrkor och moskéer i Israel satts i brand av judiska extremister. Således skapar hon en symmetri, om synagogor brann i Tyskland i november 1938 och moskéer satts i brand i Israel så är palestiniernas och judarnas situation likadan. Att samtliga synagogor (med enstaka undantag) i Tyskland brändes ner av regeringstrupper förstärkta med civila, att motståndet mot aktionen i det närmaste var obefintlig, att den judiska församlingen i Tyskland fick betala ett enormt skadestånd till den tyska regeringen för kristallnatten, att cirka 100 personer mördades, 30,000 judar skickades till koncentrationsläger, hundratals affärer och verksamheter ägda av judar vandaliserades, att böcker brändes på bål offentligt samt att tusentals judar tvingades ut på gatan för att förödmjukas offentligt nämner inte Zoabi i sin jämförelse.

Jews-Vienna-1938kristalnacht papaerkristalnacht jews

KRIS 2

KRIS 2

Inte heller att det i det andra fallet är dåd som samtliga israels politiker – från höger till vänster- tar avstånd från, att israeler spontant åker på solidaritetsbesök till de utsatta platserna och högtidligt ber om ursäkt för de idioter som lever bland oss, att vanliga israeler samlar pengar för återuppbyggandet av de skändade heliga platserna. Polisen gör stora ansträngningar att sätta fast förövarna och det faktum att de inte lyckas har mer att göra med extremistgruppernas slutna natur än polisens ansträngningar. Även i Sverige har bränder anlagts i moskéer, i Eskilstuna såväl som i Trollhättan. Dådet i Trollhättan hände för 20 år sedan. De fega bränderna som anlades mot heliga platser i Israel hände inte heller simultant. Är situationen i Sverige i så fall också jämförbar med Kristallnattens händelser?

Problematiken runt detta går igen ständigt. Det behövs tid, kunskap och intresse för att förklara varför facila jämförelser som Israel=Sydafrika eller Israel=nazister är total dynga. Eftersom folk är mer förtjusta i sina förutfattade meningar än i motsägelsefull information och dessutom har begränsad koncentrationsförmåga är det här ett slag som är svårt att vinna. Haneen Zoabi säger att hennes mål är att etablera en fri, jämlik, demokratisk palestinsk stat vid sidan av Israel. Svinpälsarna som bjöd Zoabi som talare till minne av Kristallnatten applåderar entusiastiskt. Ingen frågvis nål tar luften ur Zoabis lögnaktiga ballong. Demokratisk som vilken av de 21 existerande arabstaterna? Arabstaterna har lägst procent kvinnliga parlamentariker någonstans i världen (mindre än 5%). Jämlik som vem?  Vilken annan kvinna i arabvärlden, Haneen Zoabi, har den frihet du åtnjuter? Det är fult, men inte odemokratiskt, att du använder dig av din unika frihet för att motarbeta och förtala den enda stat som ger dig denna frihet. Men det är i mina ögon mycket värre med din totala brist på lojalitet mot dina väljare. Är det viktigare att bli inbjuden att tala av en radikal luft-mensch organisation i Amsterdam än att främja palestinska kvinnors nutid och framtid? Haneen Zoabi gör som alla andra palestinska ledare och sviker sitt folk med tusen och en natt retorik och demagogi. Som alltid “thanks for nothing”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: