Leve demokratin

27 Dec

Jag tror på demokrati. Inte är systemet perfekt, men det är den i särklass bästa regeringsform vi människor har utvecklat. Om man som jag bara har levt under demokratiska regimer har man svårt att föreställa sig att det kan vara annorlunda. 1984 besökte jag Sovjetunionen och jag minns mycket tydligt känslan av att befinna sig i ett ofritt samhälle där man som individ hela tiden måste vara på sin vakt att inte misshaga makthavarna. Det var något i sättet alla tittade över sin axel, spanade in andra människors havande och görande, en form av institutionaliserad förföljelsemani som jag tror att alla som levt under en tyrannisk regim känner igen. Nyckeln till ett lyckligt liv är definitivt att födas i rätt familj i rätt land. Vilken otrolig, kolossal tur man har, att leva i ett samhälle där man har rättigheter!

För en vecka sedan höll vi en demonstration framför svenska ambassaden i Tel Aviv. Jag blev lite trött på att lyssna på alla grodor som representanter för Sveriges regering har hävt ur sig på de senste månaderna. Kontrasterna blev liksom alltför stora mellan situationen i Israel och ministrarnas plattityder. Vi var cirka 60 pers., inte så många, men inte så få heller. De flesta kände jag faktiskt inte och det var roligt att se att så pass många ställde upp, trots regn och att det var fredag. Det störtregnade, så de lät oss demonstrera inomhus, i lobbyn till ambassaden. Det är ju trots allt Israel. Vi skanderade och viftade med skyltar, men megafon och visselpipor tog vi först fram när regnet avtog och vi kunde gå ut. Vi demonstrerade som vi är, städat, vi väluppfostrade och snälla svenskar. Det ligger inte för oss att uttala oss dramatiskt eller bränna bildäck. Men det är okej och demokratiskt att protestera. Hjälper det att demonstrera? Vet inte. Men vi är det enda landet i vårt grannskap där det är tillåtet, så bara för den sakens skull.

Nedan är det brev vi överlämnade till ambassadör Carl Magnus Nesser som personligen tog emot oss på ambassaden och lovade framföra det vi har att säga.

 

17 december 2015

Till Sveriges regering,

 

Vi, svenskar bosatta i Israel, ser med stor oro hur ledande representanter för den svenska regeringen uttalar sig om Israel de senaste månaderna.

Vi är en blandad grupp som idag demonstrerar utanför vår svenska ambassad i Tel Aviv, judar och icke-judar, av olika politiska uppfattningar. Det vi har gemensamt är att vi kommer från Sverige och att vi med en känsla av ökande förtvivlan ser hur Sveriges inställning till Israel succesivt leder oss allt längre bort från varje möjlighet till en fredlig lösning. En fredlig utveckling i vårt trånga land, där judar och araber dagligen lever i nära fysisk kontakt, måste nödvändigtvis grundas på någon form av förtroende. Plötsliga attacker med kniv, saxar och andra tillhyggen, avsiktliga påkörningar och beskjutning mot civila gör att spänningen, misstänksamheten och hatet intensifieras till nya höjder. Tre kilometer från den svenska ambassaden i Tel Aviv mördades den 19 november 2015 två civila israeler brutalt med upprepade knivhugg mot hjärtat av en palestinsk fembarnsfar som arbetade på en restaurant i byggnaden. I dagens verklighet är det är svårt att inte uppträda vaksamt och misstänksamt mot palestinier, även om det givetvis endast är ett litet fåtal som är inblandade i terrordåden. Självbevarelsedriften gör att vi konstant tittar över axeln medan den svenska regeringen tillhandahåller sympati och ursäkter som våldsbenägna palestinier anammar och tidvis omsätter i handling. Att regeringsmedlemmar sedan kommer med förtydliganden eller känner sig missförstådda hjälper inte oss. En ungdom som vill höra att knivar inte är terror kommer inte att vänta på ett förtydligande!

Den förnyade vågen av våld inspireras i hög grad av sociala media. Bland ungdomar som tar till våld är korrelationen mellan de som har tittat på Daesh grymma våldsdyrkan, palestinska instruktionsfilmer hur man knivskär judar eller liknande, nästan total. Liksom i Paris är den brutalisering vi bevittnar i Israel en del av ISIS effekten. Endast ett villkorslöst, upprepat fördömande av våld och terror kan ha en bromsande effekt.

Vi väntar oss:

  • Att Sverige officiellt fördömer varje attack mot civila oavsett förövarnas ålder. Ansvaret för att minderåriga anfaller civila med kniv ligger på deras föräldrar och deras samhälle, inte på de som försöker stoppa förövarna under en pågående attack.
  • Att Sverige ska vända sig till den palestinska ledningen och kräva ett omedelbart stopp på uppviglingen och våldsförskönandet. Två exempel på hur den palestinska ledningen uppmuntrar våldet är;
  • Saeb Erekat, den palestinske huvudfredsförhandlarens kondoleansvisit den 5 december hos anhöriga till en terrorist tillhörande de palestinska säkerhetsstyrkorna, som dödades när han sköt mot israeler
  • Mahmud Abbas, den palestinske myndighetens ordförandes uttalande på palestinsk TV den 18 oktober 2015 att ”vi välkomnar varje droppe blod som spills i kampen om Jerusalem. Det blodet är rent och heligt…”.

Det är oacceptabelt att den palestinska ledningen betalar terrorister och deras familjer lön men även att de lovar himmelsk belöning till martyrer.

  • Vi kräver att Sveriges biståndspengar till den palestinska myndigheten går till bistånd till behövande och inte till löner till terrorister.

Vi, svenskar i Israel, känner oss svikna av Sveriges regerings kortsiktiga, ensidiga och impulsiva uttalanden. Det första steget mot en bättre framtid för alla parter måste vara ett förbehållningslöst fördömande av våld mot civila!

 

För demonstranterna,

 

Noomi Stahl

 

 

 

Rita Haukilahti Lifshitz

Det förefaller mig att ingen israelisk ambassadör någonstans kan tillåta sig att ta emot demonstranter på det öppna och trevliga sätt min medorganisatör Rita och jag togs emot på den svenska ambassaden. Israels motståndare kan både bränna bildäck och på andra sätt ta i lite mer kraftfullt än vi.

Så här mellan jul och nyår, när man går och funderar på hur nästa år kommer att utfalla, är detta min önskning och välsignelse till alla världens medborgare, demokrati. Vi rika länder i den demokratiska västvärlden borde dela med oss, inte bara av vår välfärd utan framför allt av orsaken till vår välfärd, demokratin. Skrota FN, skapa en förening av demokratiskt styrda länder och exportera demokrati. Inga bidrag till odemokratiska länder, inget samarbete med odemokratiska länder. Voila, man borde kanske gå ut och demonstrera för mer demokrati i världen?

Önskar er alla en god fortsättning och ett gott nytt år,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: